用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC / QC / DBS / LSC
樓主: 艾菲
go

SPCC / QC / DBS / LSC  

級一都算級十內啦,新嚟咩

王家爸爸    發表於 18-12-11 18:56

艾菲 發表於 18-12-11 02:57
仔仔係地區名校,有直屬津貼中學。呈一、二排名級十內,弦樂8級,心儀以上中學。第一階段應唔應該只填QC, ...

SPCC,自行首選喇沙  

Hellomimi112 發表於 18-12-11 12:50
申請SPCC, DBS再自一QC,自二LS,咁咪全部大包圍囉?目標好清晰了!既然LS都係心水做乜自行只填QC?萬一QC ...
LS永遠都係有得見先過QC

好似如果LS有2nd in, 個時間仲早過收到QC面試通知

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

睇下張單列出嘅四重彩就索到味啦,唉,又3厚多士左tim

hkpapa852 發表於 18-12-11 13:25
LS永遠都係有得見先過QC

好似如果LS有2nd in, 個時間仲早過收到QC面試通知

可能你誤會咗,我意思係自行報兩間,如QC冇得見,LS一定有得見,唔係邊間見先見後。

今年升中人數升咗咁多,挨近级十加弦樂8级考呢四間未必全部有得見。

Hellomimi112 發表於 18-12-11 13:55
可能你誤會咗,我意思係自行報兩間,如QC冇得見,LS一定有得見,唔係邊間見先見後。

今年升中人數升咗咁 ...

晤明,點解QC無得見,但LS一定有得見?

chelsea_ying 發表於 18-12-11 15:20
晤明,點解QC無得見,但LS一定有得見?

QC選200人見,印象中LS全部見。

garyz88 發表於 18-12-11 13:02
級十, 報呢4間, 有d危...
DBS/LS 地區名校級十怎會危? 面試表現好大大有機

garyz88 發表於 18-12-11 13:02
級十, 報呢4間, 有d危...
通常EK以呢4間為目標的,都是一手好牌,有實力的叻人。

b3410 發表於 18-12-11 16:00
通常EK以呢4間為目標的,都是一手好牌,有實力的叻人。
呢手好牌,加埋DBS, 都可以叫「任我行」
係咪好快有女生家長出一手牌叫「任盈盈」呢?

ABC-DAD 發表於 18-12-11 16:33
呢手好牌,加埋DBS, 都可以叫「任我行」
係咪好快有女生家長出一手牌叫「任盈盈」呢?
...
但「任我行」係無好下場喎

「任盈盈」就好D..... 叫親「盈盈」都好似唔錯, 湯盈盈, 馮盈盈......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pamelaywy 發表於 18-12-11 10:41
回覆 艾菲 的帖子

俾我就會:SPCC/DB照in, 到時睇下手執邊一或兩間,再取捨,簽undertake
嘻嘻...你起人底

hkpapa852 發表於 18-12-11 16:37
但「任我行」係無好下場喎

「任盈盈」就好D..... 叫親「盈盈」都好似唔錯, 湯盈盈, 馮盈盈...... ...

好過東方不敗少少已經夠啦,人生自古誰無C  , 向問天就差少少,一出世就問個天,好悲壯。

回覆樓主:

SPCC / QC / DBS / LSC 咁樣排....呢位家長應該係一位媽咪

hkpapa852 發表於 18-12-11 08:54
邊D學生咁養唔熟, 自行兩間都唔留番個位俾直中?

港X? 高XX?

x華幾時由全港名校變成地區名校?

Soundervolt 發表於 18-12-11 18:18

應不是英X

NICOLE123 發表於 18-12-11 18:30

應不是英X

唔會係英X,英X係直資一條龍學校~

Soundervolt 發表於 18-12-11 18:18

連係地區精英同子弟兵都吸引唔到,又點吸引全港精英去做全港名校呢?

回覆樓主:

楼主,10年和你一起開心收到offer,恭喜你仔仔可更上一層楼,很替你高興。

ABC-DAD 發表於 18-12-11 13:23
級一都算級十內啦,新嚟咩
我估佢講得級十內,應該係指級6到級10之間。如果係咁,假設係高小、華小,其實呢幾間機會都唔大。