用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC / QC / DBS / LSC
go

SPCC / QC / DBS / LSC  

仔仔係地區名校,有直屬津貼中學。呈一、二排名級十內,弦樂8級,心儀以上中學。第一階段應唔應該只填QC,會唔會太博? 以上次序是仔仔既priority。 請問大家策略會點?多謝賜教。

有冇報special talent隊?

應該快面試,見完再諗官津
我是護書簿

醒目開學勳章 貢獻勳章

除非抽獎時,較鍾意嘅學校可抽 (QC, in this case),否則唔會自行只填一間

自一 QC,自二LS 已經顯示到你嘅preference
恐龍家

losoco 發表於 18-12-11 06:25
有冇報special talent隊?

應該快面試,見完再諗官津

無排special talent, 諗住成績應該會有優勢啲,因為八級係佢地學校都應該好多。

艾菲 發表於 18-12-11 02:57
仔仔係地區名校,有直屬津貼中學。呈一、二排名級十內,弦樂8級,心儀以上中學。第一階段應唔應該只填QC, ...
co ed 要睇排前面有幾多同學報。QC就看前面有幾個男同學。

小曳人 發表於 18-12-11 07:12
除非抽獎時,較鍾意嘅學校可抽 (QC, in this case),否則唔會自行只填一間

自一 QC,自二LS 已經顯示到你 ...

自一QC, 自二LS...... 可能只有少量兩間軒小既男學生會咁選 (因為佢地大部份都唔想渡江, 所以數量唔會多)......

或者住港島既B1A男學生會咁選

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-11 08:42
自一QC, 自二LS...... 可能只有少量兩間軒小既男學生會咁選 (因為佢地大部份都唔想渡江, 所以數量唔會多). ...
有直屬,可以放乙一穩陣。

b3410 發表於 18-12-11 08:52
有直屬,可以放乙一穩陣。
邊D學生咁養唔熟, 自行兩間都唔留番個位俾直中?

港X? 高XX?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

華仔同丁子高應該唔會用[地區]名校來形容

沙呂之類就較適合
我是護書簿

hkpapa852 發表於 18-12-11 08:54
邊D學生咁養唔熟, 自行兩間都唔留番個位俾直中?

港X? 高XX?
禁講野……人望高处,好正常。俾我都用盡quota, 乙一先填自己中学。

我揀SPCC, DBS. 因為直資,第日又可揀DSE或IBDP. 如重學業,選SPCC.如重team spirit and brotherhood,選DBS.

ilyrd 發表於 18-12-11 09:29
我揀SPCC, DBS. 因為直資,第日又可揀DSE或IBDP. 如重學業,選SPCC.如重team spirit and brotherhood,選DBS.  ...
我絕對唔同意因為某校高中有所謂"多一個選擇"而去選校

因為呢個選擇, 好多時唔係可以有機會俾你選. 期望太高, 失望只會更多

HM168    發表於 18-12-11 10:00

hkpapa852 發表於 18-12-11 09:46
我絕對唔同意因為某校高中有所謂"多一個選擇"而去選校

因為呢個選擇, 好多時唔係可以有機會俾你選. 期望太 ...
咁當然唔會主因啦,多一個因素考慮啫.

重要考慮地點,學費,男校男女校........等等.

回覆 艾菲 的帖子

俾我就會:SPCC/DB照in, 到時睇下手執邊一或兩間,再取捨,簽undertake
QC/LS 照自行面試,但制度上基本無得等結果
所以到時叩門
而你間直屬中學(我知邊間,九年前考幼稚園我地傾過計),如無直私就大抽獎乙一,有就放棄佢

GIPW    發表於 18-12-11 17:49

艾菲 發表於 18-12-11 08:23
無排special talent, 諗住成績應該會有優勢啲,因為八級係佢地學校都應該好多。
...
照排無壞,有得早in, 攞到經驗,對直行1,2有好處。

仔仔係地區名校,有直屬津貼中學。呈一、二排名級十內,弦樂8級,心儀以上中學。第一階段應唔應該只填QC, ...

申請SPCC, DBS再自一QC,自二LS,咁咪全部大包圍囉?目標好清晰了!既然LS都係心水做乜自行只填QC?萬一QC入唔到shortlist200,仲有LS可以見……

GIPW    發表於 18-12-11 18:53

級十, 報呢4間, 有d危...