用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K2做功課
go

K2做功課 [複製鏈接]

想請教有經驗媽媽門,如小朋友叫10次都唔開始做功課,做嘅時候就懶懶散散,你哋會點?選擇辛苦自己氹佢,用好有趣嘅方法去教?定係會選擇惡d有權威d令佢坐定定做?

用有趣生動嘅方法教佢攞到佢嘅注意唔係唔好,但係每一日都要咁長遠來講會唔會有問題(亞媽好攰)我好想佢自己自動自覺攞啲功課出嚟做。(emoji)
   1    0    1    0

Joannemami 發表於 18-12-10 23:24
想請教有經驗媽媽門,如小朋友叫10次都唔開始做功課,做嘅時候就懶懶散散,你哋會點?選擇辛苦自己氹佢,用 ...
做完先可以玩。堅持。k2功課唔多。半小時乜都攪掂,唔養成習慣上小學點搞。另一方法,獎勵,做得好有一粒糖,當然前提係你平時唔係隨便畀佢食。

回覆樓主

賞罰分明lor

回覆樓主:

得2-3樣。比佢選做那份先,做完可玩一陣/食小小野(之前傾好)

想請教有經驗媽媽門,如小朋友叫10次都唔開始做功課,做嘅時候就懶懶散散,你哋會點?選擇辛苦自己氹佢,用 ...

你小朋友和我仔仔情況一樣,我自己係捉佢做功課的,佢未試過主動攞功課出嚟做,我唔會哄佢的了,只是陪佢做,做晒簡單易做的,最後留寫中文字最後做,寫中文真的好花時間,唔指導的話,筆順會錯晒。

回覆 Joannemami 的帖子

每天要指定做功課的規律,例如放學回家後休息15分鐘就開始做,做完可以玩。不做功課的話,要堅持不可以玩。而且要同學校溝通,請校長老師幫忙,家校合作,事半功倍。

呢個習慣真係養成左都要keep 到

我女到k3 都好少會主動自己攞功課出來做,不過規定左未做晒功課就吾準玩佢地就會肯做。

回覆樓主

叫極無反應,因為唔理你都無“後果”.
“後果”, 可以係賞,可以係罰。睇你嗰個受邊套。

回覆樓主

如果不多,做完先可以看電視/玩。
如果多,分兩次,一樣做完有賞,等佢成為習慣先。
長遠不要找太多功課的小學,否則自己勞氣死

我最近整左個放學後到晚上睡覺的schedule比呀仔 他喜歡守規矩 所以都會跟住做

peacefulsea 發表於 19-3-8 11:10
我最近整左個放學後到晚上睡覺的schedule比呀仔 他喜歡守規矩 所以都會跟住做
...

我都係用呢個方法,我係俾佢自己排做每一樣既次序,定埋做幾多時間,我個仔都鐘意跟住個表。好過樣樣都係我叫佢先做!

vathee 發表於 19-3-16 08:51
我都係用呢個方法,我係俾佢自己排做每一樣既次序,定埋做幾多時間,我個仔都鐘意跟住個表。好過樣樣都係 ...

有埋時間限制very good 請問你每日會比小朋友幾多free time ?

peacefulsea 發表於 19-3-17 11:08
有埋時間限制very good 請問你每日會比小朋友幾多free time ?

每天早上夜晚各有30分鐘至1小時自由時間,是乎他做其他事情既速度,如果其他野用多左時間,自由時間會縮短

完全同意要賞罰分明同埋一定要養成習慣,堅持落去!

回覆樓主

可否利用小孩的羞恥心?我由得他們自己決定玩之前定之後做,我跟他們分析利弊,他們清楚做不了代表他們沒有功課交,不是我無功課交。他們緊張過我。我沒有獎賞,因為做功課學到的東西是他們自己的,他們學到的已經是一個獎賞。我獎賞代表那是我要他們做,他們是向我交代。

當然,前提是家長在生活其他環節都貫切自己的事自己責任自己做的原則。同埋真係唔做就真係唔理,讓他知道係番學校自己無得交好瘀。
‹ 上一主題|下一主題