用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴vs 民生
go

劍鳴vs 民生 [複製鏈接]

大家會點揀? 我唔係target民小, 但係有民小做backup都唔錯
   0    0    0    0

回覆 caca_yeah 的帖子

I choose MS

lennon 發表於 18-12-10 20:53

I choose MS

why?

I choose MS

民幼語境聽聞好

另外,

民小唔易入, 除非樓主好有信心升小能考到更好.

chinglong231 發表於 18-12-11 13:29
I choose MS
民幼語境聽聞好
另外, 民小唔易入, 除非樓主好有信心升小能考到更好.

其實我覺得民生都幾好不過有人勸我留返 劍鳴

我不是兩間學校的用家, 不能說出真正的好壞.  

但, 真心想

請問樓主其實想 TARGET 什麼小學, 可從 TARGET 入手.

chinglong231 發表於 18-12-11 13:50

我不是兩間學校的用家, 不能說出真正的好壞.  

其實我target直資小學

民生吧,除非你覺得劍鳴有某啲嘢真係好吸引你留低。我唔清楚劍鳴,例如你覺得學術佢幫到你等等。否則民生是不錯的backup。考小一啲嘢話唔埋。不過小心一轉龍校可能個人會放鬆好多,考小一要預備充足,就算轉左都唔好掉以輕心。

caca_yeah 發表於 18-12-11 14:09
其實我target直資小學

目標考直資就KM,讀過你就會明語境有幾好。當然MS係好,但目標以升民小為主,有半龍個心係比較定,但考小學KM會令你小朋友較全面,此外你直資目標定得有幾高先?人地小學一定會有疑問點解你有民小吾上,估估下係你想更上一層樓定MS吾收你,定想考尼做水泡,除非你小朋友個profile強到無朋友,依家吾小學校特登吾比二面龍校生。

QQfishs 發表於 18-12-12 11:15
目標考直資就KM,讀過你就會明語境有幾好。當然MS係好,但目標以升民小為主,有半龍個心係比較定,但考小學 ...

想問下如果target 直資嘅話,其實我係咪應該要搵根德園或者係學之園比較好?
民生我就覺得比較保險有個民小做backup

caca_yeah 發表於 18-12-12 11:20
想問下如果target 直資嘅話,其實我係咪應該要搵根德園或者係學之園比較好?
民生我就覺得比較保險有個民小 ...
如果kv同LH就要睇你小朋友類型,KV比較傳統文靜自動波,LH我係會定位係sc同kv之間,進取得尼比較活動教學。kv係學術強但LH會有很強考小學支援比家長同小朋友。

QQfishs 發表於 18-12-12 11:26
如果kv同LH就要睇你小朋友類型,KV比較傳統文靜自動波,LH我係會定位係sc同kv之間,進取得尼比較活動教學。 ...

如果小朋友本身已經係文靜嘅話讀kv會唔會再 文靜啲? 係唔係冇咁好?
其實我未有kv同學之園嘅offer 好似諗得長遠咗

老實講, 就算係讀 KV, SC 或 LH, 又有幾多升到上神校, 而且, 大多數是自己家長有另外發功的..  

我自己有個大既讀緊小學, 亦玩過考小一, 純個人覺得, 如果考小一有龍校BACKUP, 升中又有

BACKUP, 其實已經完成目標..  可能我的小朋友不是好叻個D, 我很早已經SET左 TARGET

chinglong231 發表於 18-12-12 11:43

老實講, 就算係讀 KV, SC 或 LH, 又有幾多升到上神校, 而且, 大多數是自己家長有另 ...

其實我就係有朋友喺sc 0 offer所以我都好驚

5tgb    發表於 19-3-17 09:11

學校大, 畢業生多..  梗有人多OFFER, 也有玩面試唔叻既小朋友..  

學校大, 畢業生多..  梗有人多OFFER, 也有玩面試唔叻既小朋友..  

SC我就吾太建議啦,對我尼講係屬於happy school,如果要學術就KV LH KM,當然完全靠學校就出去打吾係吾得,只係讀得以上幾間既家長都目標去一線名小學,大多自己都會外補同學野。

caca_yeah 發表於 18-12-12 11:30
如果小朋友本身已經係文靜嘅話讀kv會唔會再 文靜啲? 係唔係冇咁好?
其實我未有kv同學之園嘅offer :happy ...
依個間題有兩極答案,有人話要入間活潑學習形中和下,另有人話如果吾係靜到自閉就入間坐定定比較易適應。不過現階段吾洗幻想太多,到真係有得選擇先再考慮。

QQfishs 發表於 18-12-12 14:19
依個間題有兩極答案,有人話要入間活潑學習形中和下,另有人話如果吾係靜到自閉就入間坐定定比較易適應。不 ...

thanks for your advice. 希望快啲有result

5tgb    發表於 19-3-17 09:12

caca_yeah 發表於 18-12-12 14:23
thanks for your advice. 希望快啲有result
預祝有好消息!
‹ 上一主題|下一主題