用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 吾太明白, 是兩個科目還是一個?
go

吾太明白, 是兩個科目還是一個? [複製鏈接]

想請問一下, 選修maths 嘅微積分加代數, 是同核心的maths吾同計嗎? 即是算兩個科目嗎? 謝謝!
   0    0    0    0

回覆 kittttty 的帖子

你提嘅應該唔係 core maths, 應該係M2課程範圍。

回覆 ricetaster 的帖子

係呀, M2 咁即係兩個科目嗎?  

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

M2唔同數學必修
M2計半科

回覆 Charlotte_mom 的帖子

哦, 有半科計架?! 我真係一舊雲

kittttty 發表於 18-12-10 15:35
想請問一下, 選修maths 嘅微積分加代數, 是同核心的maths吾同計嗎? 即是算兩個科目嗎? 謝謝! ...

考評局,M1/2 與Core Maths計一科。

大學收生General requirement,M2喺中大/科大/理大/城大獨立計1科

Programme requirement 要睇返每間大學各學科嘅要求。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

thank you.

kittttty 發表於 18-12-10 17:14
回覆 Charlotte_mom 的帖子

哦, 有半科計架?! 我真係一舊雲
以前一直都係當半科,不過近一、兩年,睇落好似越來越多大學既學系當M1/M2係一科。

王家爸爸 發表於 19-1-4 20:29
以前一直都係當半科,不過近一、兩年,睇落好似越來越多大學既學系當M1/M2係一科。 ...
大學已經越來越重視M1 及 M2,大部份都會計一科。我兒學校由今年起,M1已變為其中一個選修科

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-5 10:09
大學已經越來越重視M1 及 M2,大部份都會計一科。我兒學校由今年起,M1已變為其中一個選修科
...
即使係當一科,其實對大部分小朋友來講,付出仍然大過其他選修科。

王家爸爸 發表於 19-1-5 10:58
即使係當一科,其實對大部分小朋友來講,付出仍然大過其他選修科。
通常揀得M1嘅同學,相信一般數學能力都唔會太差,變成選修科呢個安排我又覺得幾好喎,始終多左時間,唔觉得付出會大於其他,應與其他選修科冇太大分别。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-5 10:09
...
我小朋友果間學校M2都可當其中一個選修科,又可以當第八科揀,我個人覺得咁樣靈活啲,有人真係唔想讀八科而又想讀M2。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-5 13:09

bobo98 發表於 19-1-5 13:08
我小朋友果間學校M2都可當其中一個選修科,又可以當第八科揀,我個人覺得咁樣靈活啲,有人真係唔想讀八科而又 ...

我兒學校暫時只是M1,校長话因為唔夠课堂時間,所以M2暫時未能安排倒,佢學校選科亦非套餐所以彈性已經好大。

bobo98    發表於 19-1-5 13:42
‹ 上一主題|下一主題