用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東匯基面試
樓主: sandwich
go

東匯基面試  

小時了了 發表於 19-2-22 12:54
好想分享以下 2 段文字支持你. 兩年前呢2 段心靈慰語, 係我女考直資嗰幾個月陪我走嗰段 "等候" 之路

1)

衷心多謝你的回覆,這幅图片,我在幾年前也下載過,明白歸明白,越想得到的偏又怕得不到,以往兒子升小自行時,自己比現在轄達,明明可以拿25分,但又掉失洗禮證書不補拿20分,最後又抽到現讀的基督教津小,等待過程沒有忐忑。但現刻這是唯一一間自己報的直資,小兒讀幼稚園及升小,在神的眷顧下,都是一擊即中,從未經歷電腦派位。若主允許,希望再次一擊即中。對神的安排要有絕對的信心。
在預備面試過程中,只為兒子準備了一條英文題為何選擇滙東,我寫錯our sch。 到兒子讀,他將our 更正為your。
今個Sun返崇拜時,我彷彿聽到神对我說,那寫的our將會成真,不要擔心。

jk923 發表於 19-2-21 17:27
去年收19xx表,今年24xx表

出年到我仔, 好可能突破3000
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

tung0409 發表於 19-2-22 12:47
因為匯基即使all in 都安排單獨面見和小組討論, 真係正如校長所說, 想給小孩一個經歷, 而不是exam
幾多直資 ...

某間直資收表時職員已暗示無得in,中 ;

另一間直資考學生三樣嘢,九分鐘就决定到有冇2nd in,到2nd in考小組合作,萬一遇到主觀強的"隊友"可能攬炒 ;

笫三間不錯,ipad、小組合作、2nd in面見等,無咁流水作業 ;

只有匯基一日in晒,單獨面見後、四位老師mon八人小組討論均順利。前者似面談多過面試,(唯一一間)有足夠時讓學生"演示"長處,還可以問關於學校的問題。
匯基真係好有心,in完人都有自信D。

回覆 KiNnK 的帖子

謝謝你的回覆

yuettoi 發表於 19-2-22 14:17

某間直資收表時職員已暗示無得in,中 ;

我女去IN
匯基, 佢IN完出來話今次INTERVIEW 好放鬆, 冇咁緊張...

小組討論時佢同另一個小朋友好有火花, 成場不斷"不同意"對方的論點, 來來回回好幾次, 之後連老師都係到笑

個人面見時, 老師不斷追問, 係咁話LAST QUESTION, 不過都係咁問, 問了好幾個問題, 我女話好輕鬆, 好似傾計咁....