用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東匯基面試
樓主: sandwich
go

東匯基面試   [複製鏈接]

All In 的話:  有意見IN完唔收, 小朋友會有挫敗感; 用 ipad 考中、英、數後再篩選又有意見1st In 只做卷十幾分鐘就完事, 感受唔好.......

篩選In  的話:  連面試機會都沒有. 父母及學生又會失望唔甘心, 為什麼連面試機會都唔俾?

學校面試安排是否 All In, 抑或是篩選過才有得 In, 每個方法都會有不同意見及感受, 平常心吧!

回覆樓主:

Delete

katimbear 發表於 19-2-1 12:16
係呀! 冇得IN小朋友未必知.. 但IN完唔收, 小朋友會有挫敗感

所以我同佢講左好多人in而未必得㗎! 到時可能最慘係in時唔錯但輸少少成績入唔到果d! 因in完果個月都以為有機! 不過參加過當俾次機會佢, 希望唔好影響呈三, 大抽獎好唔好都睇佢

唔知匯基會不會有人放棄offer, 好似大家都勁想入!
這個月等的時間也不斷思考, 因為我地有一間offer, 但之前只係打算用來實習匯基面試, 現去完匯基又覺得好似好難入,  而這間學校成績比匯基差少許, 但理念很想似, 其實也不錯, 所以要想如果匯基不行, 咁大抽獎定入呢間直資好, 原來真的好煩下.  

tsangv 發表於 19-2-21 11:30
這個月等的時間也不斷思考, 因為我地有一間offer, 但之前 ...

培基嗎?

奔跑的蛋治 發表於 19-2-21 11:44
培基嗎?

也曾聽說匯基,培基很似,只差點點成績!
待天的安排吧!

tsangv 發表於 19-2-21 11:30
這個月等的時間也不斷思考, 因為我地有一間offer, 但之前 ...
基崇?

masterunion 發表於 19-2-21 12:36
基崇?

今年升中人數全港多了7干5人,但滙基東申請人就多左成千人,唔知當中有幾多真的合乎資格而想入讀。

cf1126 發表於 19-2-21 13:45

今年升中人數好似全港多了2干幾人,但滙基東申請人就多左成 ...

去年收19xx表,今年24xx表

jk923 發表於 19-2-21 17:27
去年收19xx表,今年24xx表

校長話今年有2470人申請,未申請前都樂觀,面試當天見很多名小都來就有些悲觀,主若願意,希望能入讀成功。

cf1126 發表於 19-2-21 17:31

校長話今年有2470人申請,未申請前都樂觀,面試當天見很多名 ...

我舊年想法同你一樣,希望你快啲收到取錄信!

jk923 發表於 19-2-21 17:57
我舊年想法同你一樣,希望你快啲收到取錄信!

多謝你的祝福,更正係無成千,我心目中資料大約1300人,估唔到上年已1900, 今年報名初期話交2個回郵信封,到1月交表網頁已轉左一個信封,面試結果上網看,但家長講座,校長還說打開信箱,內裏得一片迷網,睇怕今年無咁迷惘。

cf1126 發表於 19-2-21 17:31
校長話今年有2470人申請,未申請前都樂觀,面試當天見很多名小都來就有些悲觀,主若願意,希望能入讀成功。

我個人認為"神"小/名小有係用匯基東九面試作為其他更 "神"更"名"嘅直資中學或津(官)中學實習之用. 最 "神" 嗰間直資 3 月2日先至 interview http://www.spcc.edu.hk/f/upload/1881/2019-20_F1_Notes_Application_Form_EN.pdf SPCC Date of interviews: Saturday, 2 March 2019; 其他津(官)中學自行面試又係3月先至開始.

唔好灰心, 家長撐住, 支持你啊!

請教一問, 我從其他版面得知匯基九東只收B1, 請問匯基九東是否B1b學校呢?

小時了了 發表於 19-2-22 11:51
我個人認為"神"小/名小有係用匯基東九面試作為其他更 "神"更"名"嘅直資中學/津(官)中學實習之用. 最 "神"  ...

謝謝小時了了的鼓勵,很喜歡看你之前分享滙東的資訊,對未來學弟學妹非常有用,謝謝你詳盡分享簡介會以外的中學生活點滴。校長說這段其間多些禱告。願主祝福你女兒和你一家

小時了了 發表於 19-2-22 11:51
我個人認為"神"小/名小有係用匯基東九面試作為其他更 "神"更"名"嘅直資中學/津(官)中學實習之用. 最 "神"  ...
因為匯基即使all in 都安排單獨面見和小組討論, 真係正如校長所說, 想給小孩一個經歷, 而不是exam
幾多直資先用ipad玩中英數"game'來選人second in, 真心讚賞匯基花大量人力去給孩子上寶貴的一科

利申: 女兒考了5間直資, 只有匯基有小組討論

醒目開學勳章

ernie_kmy 發表於 19-2-22 12:04
請教一問, 我從其他版面得知匯基九東只收B1, 請問匯基九東是否B1b學校呢?

...

應該不是只收band1學生,上年我地學校收左又肯讀total 4個,二個係b1,二個係b2

醒目開學勳章

tung0409 發表於 19-2-22 12:47
因為匯基即使all in 都安排單獨面見和小組討論, 真係正如校長所說, 想給小孩一個經歷, 而不是exam
幾多直資 ...

我都好多謝滙基俾左個正式interview我小朋友  

cf1126 發表於 19-2-22 12:31
謝謝小時了了的鼓勵,很喜歡看你之前分享滙東的資訊,對未來學弟學妹非常有用,謝謝你詳盡分享簡介會以外的中學生活點滴。校長說這段其間多些禱告。願主祝福你女兒和你一

好想分享以下 2 段文字支持你. 兩年前呢2 段心靈慰語, 係我女考直資嗰幾個月陪我走嗰段 "等候" 之路

1)

2) https://www.facebook.com/luke54.org/photos/a.265157343431.137159.258656138431/10154622381368432/?type=3&theater 神給我們的都是上好.... 祂知道甚麼是對我們最好的。.....因為你認為最好的不一定適合你,但適合你的就一定對你是好的

bee918    發表於 19-2-22 13:19

小時了了 發表於 19-2-22 12:54
好想分享以下 2 段文字支持你. 兩年前呢2 段心靈慰語, 係我女考直資嗰幾個月陪我走嗰段 "等候" 之路

1)

多謝文字分享,這段時間需要鼓勵
‹ 上一主題|下一主題