用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區b2仔,自行揀邊2間好?
樓主: 小蘋果BB
go

中西區b2仔,自行揀邊2間好?  

artroboy 發表於 18-12-12 11:15
全科平均可試金文泰(有英文班)、聖呂及睇高一線去聖類斯

金文泰系無英文班的

artroboy    發表於 18-12-12 15:45

IloveJJ 發表於 18-12-12 09:34
其實真係唔知,因為好多時自行揀咗,甲一乙一再揀,結果入咗,都唔知係抽到定考到?
...
我都諗住自行揀佢,甲一乙一都揀佢, 只係諗緊自行揀多邊間好

王家爸爸 發表於 18-12-12 09:46
高主教+鄧鏡波。
高主教會唔會太搏?

artroboy 發表於 18-12-12 11:15
全科平均可試金文泰(有英文班)、聖呂及睇高一線去聖類斯
[size=20.8056px]聖類斯會難入過金文泰嗎?

小蘋果BB 發表於 18-12-12 17:40
高主教會唔會太搏?

唔會

小蘋果BB    發表於 18-12-12 17:56

小蘋果BB 發表於 18-12-12 17:40
高主教會唔會太搏?
如果老師話係B2A,其實有可能係B1C(萬一老師低估你),如果係邊緣人,高主教應該係有可能。一間搏啲,一間保守啲,係最好既組合。

artroboy 發表於 18-12-11 13:36
高記難
我又覺得高記搏得過。

王家爸爸 發表於 18-12-12 19:46
如果老師話係B2A,其實有可能係B1C(萬一老師低估你),如果係邊緣人,高主教應該係有可能。一間搏啲,一間 ...
希望如此

王家爸爸 發表於 18-12-12 19:48
我又覺得高記搏得過。
唔好再以以前去睇,留意升中人數

artroboy 發表於 18-12-13 09:56
唔好再以以前去睇,留意升中人數
中西區升中人數無大變,加上報高記既人數應該無以前咁多(DSE成績差咗),所以機會反而高啲。

王家爸爸 發表於 18-12-13 10:01
中西區升中人數無大變,加上報高記既人數應該無以前咁多(DSE成績差咗),所以機會反而高啲。

...

高記自行一定唔會收b2 仔,除非有管弦專長。叩門更加唔洗諗。唯一係試大抽獎乙一,但隨時SLS 機會都無埋。

artroboy 發表於 18-12-13 10:05
高記自行一定唔會收b2 仔,除非有管弦專長。叩門更加唔洗諗。唯一係試大抽獎乙一,但隨時SLS 機會都無埋。 ...

呢啲只係神話傳說,高記應該係相對高增價既學校,如果睇翻近年佢哋既DSE成績趨勢,你就知道傳說只係傳說,你就估計到佢哋收到既學生水平。

王家爸爸 發表於 18-12-13 10:20
呢啲只係神話傳說,高記應該係相對高增價既學校,如果睇翻近年佢哋既DSE成績趨勢,你就知道傳說只係傳說, ...

你睇DSE , 我係話升中填表。
唔係個個家長會睇學校以DSE 行先,否則大把傳統名校死咗九成。

Anyway , 你可以支持進取,我份人比較保守隱陣。

王家爸爸 發表於 18-12-13 10:20
呢啲只係神話傳說,高記應該係相對高增價既學校,如果睇翻近年佢哋既DSE成績趨勢,你就知道傳說只係傳說, ...
前幾年出生率低,高記只係乙選,收唔足b1生水平唔奇。

IloveJJ 發表於 18-12-13 14:48
贊成,B2得咁少位,邊可能到B2生抽?乙一搏聖類斯都有機會,擺乙二覷定無。我B1都驚派唔到高同SLS :thinkin ...

但派哂band 1先到band 2喎。如果你band 1都驚派唔到,咪即係聖類斯全收band 1?咁又話有band 2抽入咗嘅?

醒目開學勳章

artroboy 發表於 18-12-13 10:34
前幾年出生率低,高記只係乙選,收唔足b1生水平唔奇。
03/04出世嗰班唔駛同人爭,而家就爭餐懵,仲用5、6年前甚至10年8年前嗰套真係不合時宜

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-12-13 14:59
B2係有人入聖類斯,但由於B2學生好多擺聖類斯自行,咁最後入咗,都唔知佢係自行定抽入架!大家都係估,所以 ...
我都覺得係咁,b2生疊埋心水自行都揀sls會入到,但b1生淨係乙部揀未必入硬

IloveJJ 發表於 18-12-13 14:48
贊成,B2得咁少位,邊可能到B2生抽?乙一搏聖類斯都有機會,擺乙二覷定無。我B1都驚派唔到高同SLS :thinkin ...
我都驚呀