用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區b2仔,自行揀邊2間好?
樓主: 小蘋果BB
go

中西區b2仔,自行揀邊2間好?   [複製鏈接]

KF9182 發表於 19-1-28 10:12
施主你真係有好大戾氣,見你回覆人時的態度和語氣,想必你真實中有很大壓力和抑屈制,如你再在此回我就是講 ...

若你仲用PM滋擾,只好交版主决定!

KF9182 20 分鐘前
我ㄧ直都講中西區高一級中學給予灣仔區大抽獎學額小,只講甲部不提乙部,因甲部學位計應多乙部給灣仔區。你吾好轉移視線講Q C,灣仔區有直屬中學而放棄直升的B1生去抽神級QC, 自然有相當競争,QC賬面雖然位多,但抽中入都吾易,所以我無再討論。你住港島應該明白,灣仔B1要衝出去,自然會諗到鄰近中西區,討論由此而起。你在論壇話高小轉船能力吾強,有高記家長報料話派去高一級中學數目不俗,你又話要計係咪大抽獎定運動叻。學生無論用符合banding或利用運動優勢去到高一級心儀中學,請不要抹殺他們的努力而苛刻話要分真正升級定係大抽獎升級,記住他們基本banding是達標的跟據基制,所以咪叫你放下屠刀law!如果我原汁原味在論壇發放以上觀點,你估有多少家長見到子女參與大抽獎而去到心儀中學,會有多少共鳴呢?所以我咪話你出醜law!你多次強調高記中學直屬位用吾哂而收很多B2, 你好似好熟情況,你係高記中小的老師定校工?B2學生都係好學生,去到他們心中高記英中都係開心事,係咪我又要公開討論而令你出醜?你子女讀直資有無參與中學自行或統一苦況?我吾緊要只係路過,吾似你經常在論壇發表揾飯食(之前forum有人話你呢D係留戀型家長),我只係路見不平,請你今後發表時要顧及家長,學生和學校感受。我已成功影響到你,你將來發言時一定會記起我,慎言起來!!自重呀,施主!

Mei 發表於 19-1-26 10:41
梁銶琚應該無2C,維官應該比佢好好多
某網站顯示,維官已經變咗3A

Gogojuly 發表於 19-1-28 20:33
某網站顯示,維官已經變咗3A

又無差到咁, 本地學士學位都有十幾%
希望每天開心渡過 ;-)

(以下純屬我自己估的,不喜勿插)
1.高小今年的高中的簡介會中,有老師提及高小的band 3 學生是單位數的%, 假設老師說的是實話, 那band 3 學生的人數應不多於15人, 以級144人計,即band 1 及band 2 合共129人.

2. 如band 1 及band 2 合共129人,直屬位只有7x 個, 是不夠收晒所有band 2 生的.

3.老師及校長經常多調級60-70名內是一定可以直上高中, 如band 2 生不能盡收, 那級60-70名內應屬band 1 生, 因為假設71名是band 2 生, 129名也是band 2 生, 學校不肯定派位時派中的一定是71名, 也可能是129名呢, 所以能夠如此肯定必入的頭60-70名應是band 1生.

4. 所以高小的band 1 %可能只介乎41-48%, 沒有家長想像的高, 也沒有坊間推測的低

5. 總之以上一切都是我自己估的,但以我報直資的經驗來看, 直資對高小的印象應不錯,雖然我個仔面試技巧欠奉,又沒有特異功能, 但面試直資到現在都很順利.

Silverhawk 發表於 19-1-29 00:18
(以下純屬我自己估的,不喜勿插)
1.高小今年的高中的簡介會中,有老師提及高小的band 3 學生是單位數的%,  ...

只有40%+的band one 率,在私小來說是否不太理想?
‹ 上一主題|下一主題