用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各位,自行只報一間女女鍾情的,放棄一間自己夢寐以求既.. ...
go

各位,自行只報一間女女鍾情的,放棄一間自己夢寐以求既....   [複製鏈接]

各位,如果女女好鍾情一間A中學(到達中毒程度),你地會唔會自二放棄填一間自己夢寐以求既B中學, 而自行只報A中學? 這樣會太冒險嗎?

5    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

自行得!但機會只有一次,統一一定要play safe,無得傾

annielui 發表於 18-12-10 11:26
各位,如果女女好鍾情一間A中學(到達中毒程度),你地會唔會自二放棄填一間自己夢寐以求既B中學, 而自行只報A ...

搵間貼頂既中學囉,反正無損失。除非已經係揀貼頂中學,無更高層可揀,或更高層既係全部都唔中意~~~

各位,如果女女好鍾情一間A中學(到達中毒程度),你地會唔會自二放棄填一間自己夢寐以求既B中學, 而自行只報A ...
中學A大抽奬有無得再抽? 如果無, 都揀埋中學B, 因為反正唔會影響大抽奬。但如果有得大抽奬, 就只報自一, 然後再放甲一乙一, 最多乙二保險D。仲有, 要心理輔導女女, 做人只可以盡人事, 聽天命, 唔可以強求。touchwood唔知結果點, 做人都唔應該太鑽牛角尖。

女女呈分排名級十內, 因家人就讀A中學已對A有好感, 現在更達到痴戀程度….

A中學:

• B1c英中

• 正在力爭上游,
    有野心的區內熱門中學

• 入大學率不詳

• 基督教

• 必需參加制服團隊

B中學 :

• B1a英中

• 區內傳統龍頭中學, 校風非常好

• 入大學率非常亮麗

• 基督教

回覆 annielui 的帖子

B1B 成績, 我會揀B中學, 但囡囡心儀A中學, 但冇理由自一B1C, 自二B1B中學喎

回覆 Charlotte_mom 的帖子

THANKS, 其實無論自行/大抽獎, A中學已經比B絕對play safe了....

annielui 發表於 18-12-10 11:42
女女呈分排名級十內, 因家人就讀A中學已對A有好感, 現在更達到痴戀程度…. A中學:
  • B1c英中
  • 正在力爭 ...

• 咁,放A自一,B自二,自一唔收自二收,係天意又公平~~~

其實如果囡囡真係好鍾意A,入咗B都會唔開心6年。係我就放棄B

唔係太明,既然B中學係佢夢寐以求既,點解有會鍾情A中學?

王家爸爸 發表於 18-12-10 11:57

係,家長~~~

little_yolky    發表於 18-12-10 14:55

回覆 little_yolky 的帖子

Thanks, A有得大抽獎呀, 已決定甲一乙一放A, 甲乙放棄B(因為放B次選已無可能),

現在只苦惱緊自二放唔放好, 雖然自二B既機會係微, 但如果自行A唔收, 居然B(世事既嘢無奇不有),我女女會開心嗎? (我家長日問過校長意見,佢覺得其實小朋友既意願都好重要,如果小朋友非常鍾情一間, 別無他選既, 何不只填佢自行呢?)

但我又擔心如果自行A落放, 大抽獎無運就慘了….

我已不只一次remind女女A唔係必入的, 有可能會派到C-Z嫁!!! 希望佢唔好多大信心…而最後太失望

回覆 王家爸爸 的帖子

B係我自己夢寐以求呢...

annielui 發表於 18-12-10 11:42
    女女呈分排名級十內, 因家人就讀A中學已對A有好感, 現在更達到痴戀程度…. A中學:B1c英中正在力爭 ...

A中學: 馬....

B中學: 陳...

王家爸爸 發表於 18-12-10 11:57
    a是阿女鍾情, b係阿媽dream school

我會同阿女分析, 依家係你選校時學校亦選人, 所以兩間都應該去考自行, 不過其實你放a自1, 都似乎收既機會好高

回覆 妹妹頭 的帖子

因為B1C是我女女中咗毒嗰間ma...而間B1A係我一直心儀既...所以咁排law....
    (而且我覺得佢為咗入a校已努力考到好成績, 而我唔放自一好殘忍...)

回覆 mcl203 的帖子

我初初都係咁唸....仲唸過自一A, 乙一B...但被佢既誠意打動......而且父母同小朋友好難用公唔公平去衡量....

回覆 tung0409 的帖子

係呀 :)

annielui 發表於 18-12-10 12:21
    回覆 mcl203 的帖子

我初初都係咁唸....仲唸過自一A, 乙一B...但被佢既誠意打動......而且父母同小朋友好 ...

公平係指A依你囡囡意願,仲要係1C,若佢地唔收你,B係1A又肯收你囡,無得怨啦,A唔收B先有機會去收~~~

‹ 上一主題|下一主題