用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 過動寶寶 ADHD治療心聲
發新帖回覆
go

ADHD治療心聲

想分享一下我自己既ADHD經歷

幾年前既今日對我同老公都係一個好沉重既日子 --- 我地既小朋友確診患有ADHD
當我知道個下我簡直晴天霹靂 一直諗點解係我 點解係我個仔
我唔肯面對現實 覺得我個仔只係比其他小朋友百厭 冇比藥仔仔食 亦冇再帶佢睇醫生
但仔仔情況一直冇好轉 最後老公襯我唔知 帶左仔仔去睇醫生同慢慢keep住食藥
直到有日我終於走出陰霾 同老公仔仔一齊面對呢個病
今日醫生話仔仔可以唔再食藥 主要做行為治療
好感恩 老公冇放棄仔仔 冇放棄我地既家 亦好感恩 我地遇到一個好醫生

講左咁多 我希望家長們遇到ADHD唔好怕 唔好諱疾忌醫
上天關左一道門都總會開番一扇窗 只要唔放棄 一定有希望

恭喜jm!!! 醫adhd條路真係好慢長
好在jm冇放棄, 要加油!! 小朋友一定有機會可以康復

我都盼緊女女好番既一日, 每日見住佢食幾次藥真係好難受
小朋友要加油, 爸爸媽媽都要加油, 共勉之

eeeden 發表於 18-12-12 11:41
我都盼緊女女好番既一日, 每日見住佢食幾次藥真係好難受
小朋友要加油, 爸爸媽媽都要加油, 共勉之 :fortuna ...
會有呢一日既 jm都要加油
btw jm如果唔想小朋友一日食咁多次藥可以問下醫生轉食concerta
我仔仔係食呢隻 一日食一次就得

回覆 maifunglay 的帖子

請問concerta睇政府醫生會開嗎?還是私家醫生開的

maifunglay 發表於 18-12-10 11:10
想分享一下我自己既ADHD經歷

請問有咩行為治療

回覆樓主:

請問嚮邊度上行為治療?政府定私家?可 pm 資料嗎? Thank you!

maifunglay 發表於 18-12-13 12:03
btw jm如果唔想小朋友一日食咁多次藥可以問下醫生轉食concerta
我仔仔係食呢隻 一 ...

係咪長效d個隻? 之前朋友都提過我有隻長效藥
下次覆診去問下醫生先

maifunglay 發表於 18-12-13 12:03
我仔仔係食呢隻 一 ...

係咪長效d個隻? 之前朋友都提過我有隻長效藥
下次覆診去問下醫生先

不要對孩子提著食藥 那個是 調息用的。也不一定是一種病  首先爸媽要接納

PurinBB 發表於 18-12-13 13:26

請問concerta睇政府醫生會開嗎?還是私家醫生開的

Concerta 唔係你想要 政府就開俾你咖
聽講 呢隻藥個價錢都有返咁上下
除非你睇過私家 有醫生開過俾你 同證明你食過R字頭嗰啲副作用好勁 or 反彈導致小朋友情緒敏感先開咖~ 您想知多啲 可PM

Atomoxetine 發表於 18-12-14 14:27
ritalin 有3款,
其化學成份大致一樣。

我去上小組 醫生有講過 Ritalin 同Concerta 唔同咖 Concerta 係要成粒食 唔可以切 佢入面原來有個屙屎屙得返出嚟嘅殼 而個殼就係嗰技術做到媛釋 但Ritalin 係無呢個技巧 同傳聞話 食Ritalin 唔可以飲橙汁 怕影響到粒藥嘅消化。

想知道邊度有行為治療, 又或者有咩治療幫到佢地?
你小朋友食咗幾耐藥有進步?

carrieckl 發表於 19-1-18 16:10
想知道邊度有行為治療, 又或者有咩治療幫到佢地?
你小朋友食咗幾耐藥有進步? ...

講開治療 近排見到Apple 報嗰個play therapy 其實有無用? 想試 但新聞講到咁 又怕俾人呃錢

Chans1988 發表於 19-1-6 23:39
Concerta 唔係你想要 政府就開俾你咖
聽講 呢隻藥個價錢都有返咁上下
除非你睇過私家 有醫生開過俾你 同 ...

政府要睇情況先開Concerta的,我仔果時食過Ritalin, 情緒好差,之後俾咗另一隻,忘記了名字,食完第二日出疹,即刻返醫院同佢講,之後醫生先肯開Concerta.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊