用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區自行分配揮手區
樓主: Jocheng
go

沙田區自行分配揮手區

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-15 16:59
中學自行收生都會擇優而取,b2生博b1校除非表現突出或有個人之處,否則已經有一定難度。
林漢光及郭得勝均 ...

但郭dse成績有公佈,林的dse成績透明度不高,我但林交通方便,有家長又高郭學生比較曳,搞到我1516,洋蔥頭媽咪妳熟這兩間嗎?有沒有多啲資料?

417bbs 發表於 19-1-13 15:06
但郭dse成績有公佈,林的dse成績透明度不高,我但林交通方便,有家長又高郭學生比較曳,搞到我1516,洋蔥 ...
呢兩間暫時相差不算太大,早年升中學童人數少,兩間都有部份Band 2生入倒。郭近年成績/口卑均有上升,老師關愛較重視德育培養,初中要参加黄埔軍校,學校不算太嚴但校風ok。
林成績则未見有進步,學校注重成績,有拔尖補底,功课多亦要求學樂器,话動都多,林位置較受歡迎相對較熱。
一間天主教一間基督教,視乎你及小朋友喜歡邊間。

回覆 417bbs 的帖子

我感覺郭的校風較林的好,學生亦比較純品。

但郭dse成績有公佈,林的dse成績透明度不高,我但林交通方便,有家長又高郭學生比較曳,搞到我1516,洋蔥 ...

咁或許自行

1. 郭
2. 林

派位乙部

1. 林

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-13 19:08
呢兩間暫時相差不算太大,早年升中學童人數少,兩間都有部份Band 2生入倒。郭近年成績/口卑均有上升,老師 ...

我以第一身補充下郭。

今年開始無黃埔軍訓。
我覺得校風很好。我孩子在小學的品行是全A入這裡的。

林我唔識無野講。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-13 22:14

呢兩間暫時相差不算太大,早年升中學童人數少,兩間都有部份Band 2生入倒。郭近年成績/口卑均有上升,老師 ...

對,郭唔洗學樂器,我覺得最開心。

elbar 發表於 19-1-13 20:04
咁或許自行

1. 郭

點解沙官冇人吼?
除了成績下滑外,學生操行差了嗎?

Cliokohonda 發表於 19-1-13 20:59
點解沙官冇人吼?
除了成績下滑外,學生操行差了嗎?

有時間可以睇下呢個帖,讨論沙田中學,其中都有提到沙官

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3662609&extra=&page=9

個人覺得兩間學校最大的分別就是功課量, 郭得勝初中相對較為輕鬆, 正正經經大約一小時可以完成, 能夠參與多種課外活動. 林漢光副校長在簡介會非常強調學校是催谷型.

另外我小朋友小學階段操行都是aaa入讀郭得勝.

謝謝各位的回覆,好有用的資料

醒目開學勳章

Happykidss 發表於 19-1-14 02:07
個人覺得兩間學校最大的分別就是功課量, 郭得勝初中相對較為輕鬆, 正正經經大約一小時可以完成, 能夠參與 ...

417bbs 發表於 19-1-14 06:59
謝謝各位的回覆,好有用的資料
選校除了成績外更要留意小朋友性格及家長理念是否與學校相符。有人喜歡谷、多功课,否則小朋友會hea,亦有小朋友唔受谷,多功课就死得。所以最重要揀啱自己要求。

回覆 nicolemummy 的帖子

How are u?

*leshita* 發表於 19-1-14 13:13
回覆 nicolemummy 的帖子

How are u?

小朋友入了郭得勝