用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反女
go

聖士提反女

各位
請問SSGC 高中選修科情況怎樣, 開幾多班, phy chem, bio, 地理,  是用總平均高的成績選先?
因小女喜歡理科, 想知要考得好top 才選到嗎?

另學校生活愉快嗎? 會不會好死讀書? 小女不是書蟲, 成績band 1 中至尾之間, 活潑型, 適合嗎?

請指教.

Debby

回覆 細細粒媽咪 的帖子

我都想知

細細粒媽咪 發表於 18-12-9 10:05
各位
請問SSGC 高中選修科情況怎樣, 開幾多班, phy chem, bio, 地理,  是用總平均高的成績選先?
因小女喜歡 ...
SSGC以中三平均分排優先。
1. 計平均分時中英數成績倍大,(唔記得x1.5定x2)
2. 選科不是套餐,中三上學期學生將所有科目排priority,學校會用上學期成績run一次,學期尾再排一次,用總成績確實。
3. 選3X,數學科70分+才可選M1/2,M1及M2各開1班,如排名於50%後不能選3X+M,想選M1/2的話,可選2X+M
4. 基本上絕大部份學生可派到所選3X,曾經有機會派不到的科目是Geog

Arabellahk    發表於 18-12-11 13:31
b3410    發表於 18-12-11 13:10
vestzs    發表於 18-12-10 08:04

想問下今年係幾時自行面試?

想問下如果band 1C 學生, 機會細嗎? 老師其中一間提議, 另一間就band 1C.都唔知搏唔搏好.

Debby

SSGC 是B1b?

自行一間博高一線唔過份吧, 女女ok入表試下, 印象中, 簡介會提過每年大約收8百份表, 次第頭4百會有得面試

申利: 小朋友會報

vestzs 發表於 18-12-11 13:17

SSGC 是B1b?
不是全 IN 嗎 ???

LingChiBaBa 發表於 18-12-9 13:46
SSGC以中三平均分排優先。
1. 計平均分時中英數成績倍大,(唔記得x1.5定x2)
2. 選科不是套餐,中三上學期學 ...
請問中三是否仍讀 IS 一科,  不用分 Phy , Chem, Bio 三科讀呢 ???

Cyntoby 發表於 18-12-11 13:53
請問中三是否仍讀 IS 一科,  不用分 Phy , Chem, Bio 三科讀呢 ???

中三當然是分Phy/Chem/Bio。
下面是校網的curriculum頁面。

https://www.ssgc.edu.hk/academic.php?cid=3

LingChiBaBa 發表於 18-12-11 13:56
中三當然是分Phy/Chem/Bio。
下面是校網的curriculum頁面。
估唔到SSGC無開Combine Science.... 反而部份名校(男校和女校)都有開

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-11 14:01
估唔到SSGC無開Combine Science.... 反而部份名校(男校和女校)都有開

Combine Science好似吃力不討好。

LingChiBaBa 發表於 18-12-11 14:04
Combine Science好似吃力不討好。
我都唔肯定, 我見LS同St Mary都有開. QC 都試過開

不過應該係比純Phy/Chem/Bio無咁高認受性/討好

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-11 14:05
我都唔肯定, 我見LS同St Mary都有開. QC 都試過開

SHCC出咗第一年DSE result,跟住嗰年摺埋咗呢科。

hkpapa852 發表於 18-12-11 14:05

combined science全香港年年得幾百個人考,即係每間學校最多得幾個學生報,唔開都算係善用資源嘅做法嚟嘅

回覆 LingChiBaBa 的帖子

回覆 LittlePigmom 的帖子

3月2和9日,兩個星期六。

回覆 kenchtam 的帖子

今年唔知有幾多人報自行