用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聯繫位問題
go

聯繫位問題 [複製鏈接]

請問中學有25%學額比聯繫小學,是否在統一派位階段優先咁解?另外,如甲部選跨區學校,教育局會否考慮居住地址?
   1    0    0    0

蒙蒙查查 發表於 18-12-9 01:08
請問中學有25%學額比聯繫小學,是否在統一派位階段優先咁解?另外,如甲部選跨區學校,教育局會否考慮居住 ...

甲部係全港自由行喎~~~

聯繫位一定係放乙部乙1,放乙2如棄權,同抽街位無分別~~~

mcl203 發表於 18-12-9 01:25
甲部係全港自由行喎~~~

聯繫位一定係放乙部乙1,放乙2如棄權,同抽街位無分別~~~
謝謝﹗咁如果真係好鍾意聯繫果間中學,係咪都應該放甲一同乙一,增加機會?咁學校收128人,25%係咪以128為基數,還是減返自行38人,即90人為基數?求解答

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我理解,係間中學中一嘅位,當中預留25%俾聯繫小學

另外,如果乙一聯絡位抽唔中,會再跟大圍抽該網大抽獎乙部嘅位... (有錯請更正~)
恐龍家

蒙蒙查查 發表於 18-12-9 10:00
謝謝﹗咁如果真係好鍾意聯繫果間中學,係咪都應該放甲一同乙一,增加機會?咁學校收128人,25%係咪以128為 ...

聯繫位=(該中學學位 - 留班位 - 自行位)x 25%

mcl203 發表於 18-12-9 12:39
聯繫位=(該中學學位 - 留班位 - 自行位)x 25%
咁聯繫位其實都唔係好多啊﹗

小曳人 發表於 18-12-9 11:59
以我理解,係間中學中一嘅位,當中預留25%俾聯繫小學

另外,如果乙一聯絡位抽唔中,會再跟大圍抽該網大抽 ...

請教,有聯繫/直屬小學嘅中學,係咪會嚮自行分配階段主力收返自己學校嘅學生?街外人機會不大?謝謝!

a_for_apple 發表於 18-12-9 15:22
請教,有聯繫/直屬小學嘅中學,係咪會嚮自行分配階段主力收返自己學校嘅學生?街外人機會不大?謝謝!
...

有聯繫或直屬位要視乎每間學校取向如何,但係估既~

聯繫官校-應該會用自行位去收聯繋小學學生,以確保目標學生能夠順利入讀,始終聯繫位係要靠抽,除非該中學係極不受聯小家長歡迎,聯繫位係用唔晒,或B1生唔多肯選
可參考兩軒入BPS,係多於聯繫位

津校-由於聯繋位係有限,或許,聯繫中學會用自行位去收目標B1或B2生,同樣係確保自己小學部學生能順利入讀。
可參考坑真小和嘉諾撒,升讀人數遠高於聯繫位

部分直屬津校係會動用部分自行位去收番少部分目標學生,但始終佢地要兼顧學校業績,唔會盡用自行位去全收小學部學生,除左培正,或都大比例既聖心
可參考MCS,LSC,SJC

mcl203 發表於 18-12-9 16:16
有聯繫或直屬位要視乎每間學校取向如何,但係估既 : 聯繫官校-應該會用自行位去收聯繋小學學生,以確保目 ...

継續~~~

部分津校由於中學人數係多於小學,可分配直屬位已足夠盡收報讀既B1+2學生,未必須要用上自行位,例如,SPSS, SSGC

mcl203 發表於 18-12-9 16:18
継續~~~

部分津校由於中學人數係多於小學,可分配直屬位已足夠盡收報讀既B1+2學生,未必須要用上自行 ...

謝謝!

蒙蒙查查 發表於 18-12-9 15:10
咁聯繫位其實都唔係好多啊﹗
見你咁問, 怕你唔知。記得聯繫位只供B1/B2學生抽, B3學生係無份抽既。

mcl203 發表於 18-12-9 16:16

有聯繫或直屬位要視乎每間學校取向如何,但係估既~
解釋得好詳細,謝謝你

little_yolky 發表於 18-12-10 09:59
見你咁問, 怕你唔知。記得聯繫位只供B1/B2學生抽, B3學生係無份抽既。

謝謝 我真係唔知……即係b1學生抽淨,再到b2學生?

蒙蒙查查 發表於 18-12-10 15:05
謝謝  我真係唔知……即係b1學生抽淨,再到b2學生?
咁緊係。乜都係B1生先抽, 有剩俾B2生, B2生抽完, 有剩入大抽奬, 「唔會」俾B3生抽。

little_yolky 發表於 18-12-10 15:13
咁緊係。乜都係B1生先抽, 有剩俾B2生, B2生抽完, 有剩入大抽奬, 「唔會」俾B3生抽。 ...

謝謝提點
‹ 上一主題|下一主題