用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS vs 英華女校
樓主: greenlover
go

BPS vs 英華女校

回覆樓主:

兩座之間係咪有通道連接,唔使下下要經外面行人路?

kirstyau 發表於 18-12-13 14:10

我同阿女都未去過新校舍,但步行籌款行去SSGC 行到我死下 ...
唔同路,SSGC近地铁般咸道出入囗好多.

ilyrd 發表於 18-12-13 14:23
唔同路,SSGC近地铁般咸道出入囗好多.

Thanks!搵日要同阿女去一次,希望唔太斜

回覆樓主:

我行去合-堂睇過,有條通路。現在埋尾未正適知道有冇其它出入口
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 18-12-13 14:08
經合-堂有條通道,去公園仔,上羅便臣道大門。近st.stephen girl 鷹彪大廈對面另-幢校舍,可能有通道連 ...
我好孰嗰邊,我知你講咩.我相信一定有通道連接,冇可能要行出校舍再入.

回覆樓主:

由羅便臣道走可以行到般含道,但條路又窄又斜,幾危險。所以大門側有條樓梯行返去公園仔聖安多尼嗰边

kirstyau 發表於 18-12-13 14:24
Thanks!搵日要同阿女去一次,希望唔太斜
唔係行柏道上,沿般咸道走(平路,但多弯),由合一堂上,好短一條斜路,或公園上樓梯.咁樣唔坐校車,地鉄+行路都可接受.因般咸道是主道,人多,比較安全.入黑,提議走合一堂那邊好些,不要穿公園仔吧.

ilyrd 發表於 18-12-13 14:33
唔係行柏道上,沿般咸道走(平路,但多弯),由合一堂上,好短一條斜路,或公園上樓梯.咁樣唔坐校車,地鉄+行路都可 ...

多謝指教

回覆樓主:

將來西摩道係咪會有出入口,定都係要經番羅便臣道門口出入?

zitaeric 發表於 18-12-13 11:51
YWG 新校舍
Nice pictures taken.
The plan submitted to LegCo is attached for your reference, please.
https://www.legco.gov.hk/yr13-14/english/panels/ed/papers/ed1209cb4-198-1-e.pdf (p.5)

ilyrd 發表於 18-12-13 14:33
唔係行柏道上,沿般咸道走(平路,但多弯),由合一堂上,好短一條斜路,或公園上樓梯.咁樣唔坐校車,地鉄+行路都可 ...

唔該哂。

zitaeric 發表於 18-12-13 14:10
聽講有校車,未定案
A certain portion of students took the school before the school moved to temp site in SSP. You can also find the area for school buses lay-by at the map at https://www.legco.gov.hk/yr13-14/english/panels/ed/papers/ed1209cb4-198-1-e.pdf (p.5)

greenlover 發表於 18-12-13 14:36
將來西摩道係咪會有出入口,定都係要經番羅便臣道門口出入?
西摩道就係指合一堂旁邊那條斜路.如果只開羅便臣道,咁地鉄+行路不可行,要坐車上.我相信學校會告知學生校門出入囗有那個,返放學方法等等.我路過,如有錯,勿怪.

ilyrd 發表於 18-12-13 13:55
所以有EK問BPS同YWGS. 如果林掂交通時間,我選YWGS.

昨天你先揀BPS, 變得咁快~~~

mcl203 發表於 18-12-13 15:43
昨天你先揀BPS, 變得咁快~~~
我話林掂交通時間先揀YWGS.因為两間都好.

10幾年前bk 已討論此題目

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=569037&extra=&page=2

hopelo 發表於 18-12-14 09:21
10幾年前bk 已討論此題目

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=569037&extra=&page ...

咁啱又係講呢兩間!

英華新校舍睇相真係無得頂,好靚,可惜阿囡唔夠班,只能information day去參觀下都好

ilyrd 發表於 18-12-13 13:48
唔近,要行去西營盤,般咸道入囗,我估落山走大约15-20分鐘,上山返學要20-25分鐘. ...
去到般咸道地鐵入口肯定唔駛15分鐘

kirstyau 發表於 18-12-13 14:10

我同阿女都未去過新校舍,但步行籌款行去SSGC 行到我死下 ...
你由邊度行去SSGC?