用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 唐創時:大學應重新檢視收生準則
go

唐創時:大學應重新檢視收生準則 [複製鏈接]

▲ 考評局前秘書長唐創時指,大學採用「主修科加兩個選修科的總成績收生,令學生因現實考慮而不能靈活選科,建議大學重新檢視收生準則,減低主修科的主導性。

考評局前秘書長唐創時指,大學採用「主修科加兩個選修科」(4+2X)的總成績收生,令學生因現實考慮而不能靈活選科,他建議大學是時候重新檢視收生準則,減低主修科的主導性,從而減輕學生壓力。

唐創時表示,現時由於大學普遍採用「主修科加兩個選修科」的總成績收生,學生及學校基於升學壓力,將大量心神投放在4個主修科上,令不少學生只能選擇修讀兩個選修科。唐創時認為,學生因現實考慮不能靈活選科,未能擴闊視野,更因此減低學習動機,令人惋惜。

他建議,新高中考評和大學收生準則,可適量減低主修科的主導性,包括考慮簡化考評方式,他相信能夠減輕學生不必要的壓力,及鼓勵他們多了解不同選修科,擴闊視野。

唐創時又指出,「追捧狀元」的心理,在社會仍然根深柢固,不少人期望社會和學校用同一套準則如「4+2X」衡量學生優劣,直言這是大錯特錯。他認為,世上根本沒有所謂的最神級課程,只有最適合自己的課程;世上也沒有所謂最佳學生,所謂好學生,往往都只是選擇了合適課程的學生。

0    0    1    0

回覆樓主

他在位考評局的時候,是否這樣睇呢?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-8 17:33

他在位考評局的時候,可能也是這樣睇,不過不能這樣講。

LingChiBaBa 發表於 18-12-8 18:13

你啱!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

佢都唔UP DATE, 仲講緊4+2X,依家係BEST 6啦.

October. 發表於 18-12-8 20:43
佢都唔UP DATE, 仲講緊4+2X,依家係BEST 6啦.

佢嘅意思係唔好計咁多4C,暗示4C 3322 應該收皮!

醒目開學勳章

October. 發表於 18-12-8 20:43

其實CUHK不少科仍沿用4C2X

回覆樓主:

個通識真係好阻地方, 捨呢科去讀番d正正常常文理科咪好囉

LingChiBaBa 發表於 18-12-8 18:13

如果真係咁,呢D就係埋沒良心既狗官囉!

JustAParent 發表於 18-12-9 12:29
如果真係咁,呢D就係埋沒良心既狗官囉!
特區有有良心的官?

LingChiBaBa 發表於 18-12-9 12:38
特區有有良心的官?

印象中有一位,名叫黃仁龍。可惜佢唔係教育局局長。

JustAParent 發表於 18-12-9 12:45

可能後無來者

velma 發表於 18-12-9 07:59
個通識真係好阻地方, 捨呢科去讀番d正正常常文理科咪好囉

Totally agree.

JustAParent 發表於 18-12-9 12:45

唔係狗官所以唔會留戀,情願做返個人

ANChan59 發表於 18-12-8 17:33

初時睇題目幾正路,原來又係「前.....」既人講。

daisy17772 發表於 18-12-17 01:51
初時睇題目幾正路,原來又係「前.....」既人講。

我认为佢有些转移视线,因为订 4 核心及 3322 肯定不是大学,如果大学可以自主,肯定唔睇中文及通识,或者中文只要 2,就立刻会收到不少选修科成绩好的学生!

ANChan59 發表於 18-12-17 09:14
我认为佢有些转移视线,因为订 4 核心及 3322 肯定不是大学,如果大学可以自主,肯定唔睇中文及通识,或者 ...

你咁講開又突然之間先想起, 3322 唔係大學自訂嘅要求呢個問題。 乜香港嘅大學唔係自己決定收生嘅咩? 就算 直資、私立小學收幼稚園生,中學收小學生,其實都係學校自己決定收收生要求㗎啦。 教局 自己嚟定dse 畢業要求就合理。

daisy17772 發表於 18-12-19 17:17
你咁講開又突然之間先想起, 3322 唔係大學自訂嘅要求呢個問題。 乜香港嘅大學唔係自己決定收生嘅咩? 就算 ...

开始时 3322 一定是教育局定!

ANChan59 發表於 18-12-19 18:37
开始时 3322 一定是教育局定!

羅生門

https://thestandnews.com/society/%E5%BE%90%E7%AB%8B%E4%B9%8B%E6%96%A5%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%8E%A8-3322-%E5%A6%82%E7%94%A8%E6%A7%8D%E6%8C%87%E6%A0%A1%E9%95%B7-%E6%A5%8A%E6%BD%A4%E9%9B%84-%E6%98%AF%E7%95%B6%E6%99%82%E5%85%B1%E8%AD%98/

dolala 發表於 18-12-28 08:34
羅生門

https://thestandnews.com/society/%E5%BE%90%E7%AB%8B%E4%B9%8B%E6%96%A5%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6% ...

教育局係主謀,大專校長係幫兇。出咗問題,互相卸膊。
‹ 上一主題|下一主題