用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉發展遲緩還未排到位
go

自閉發展遲緩還未排到位

已經上緊言語治療個別班,感統上小組,而家再加多一個星期一堂小組言語治療,但係言語都追得好慢慢,‘你’我‘都未搞得清,呢排仲要小朋友情緒好差,成日話唔要媽咪喺街又打我,唉,我好傷心好想放棄

回覆 Jojo95 的帖子

樓主既心情,相信呢度好多家長都經歷過,大家係明白嘅!但激動過後,就要盡快平復心情。試想想,如果連最親既父母都幫唔到小朋友,仲有邊個可以幫到佢哋呢!唔好心急,治療係一條好漫長既道路,學習以平常心面對,俾D時間,小朋友定會有進步嘅!

fandd 發表於 18-12-9 16:13

樓主既心情,相信呢度好多家長都經歷過,大家係明白嘅!但激動過後,就要盡快平復心情 ...

謝謝妳

Jojo95 發表於 18-12-8 16:05
已經上緊言語治療個別班,感統上小組,而家再加多一個星期一堂小組言語治療,但係言語都追得好慢慢,‘你’ ...

請問媽媽係邊上治療?我小朋友岩岩評估出來都係自閉。

米米粒 發表於 18-12-10 17:30
請問媽媽係邊上治療?我小朋友岩岩評估出來都係自閉。

有好幾間上緊,pm左妳

Jojo95 發表於 18-12-8 16:05
已經上緊言語治療個別班,感統上小組,而家再加多一個星期一堂小組言語治療,但係言語都追得好慢慢,‘你’ ...

加油呀,我小朋友都接受訓練已經大半年,眼見有好大進步,由未有句子到現在講到句子了,我地都要加多d同佢地做家居訓練呢

Jojo95 發表於 18-12-10 21:41
有好幾間上緊,pm左妳

請問也可以給上堂地方的資料我嗎? 仔仔評1為自傾,謝謝

曉如1312 發表於 18-12-14 16:22
加油呀,我小朋友都接受訓練已經大半年,眼見有好大進步,由未有句子到現在講到句子了,我地都要加多d同佢 ...

請問喺邊間做治療?我仔仔宜家28m都未有句子呀!十個單字以內!請問治療左半年就見效嗎?

Fatfat_ball 發表於 18-12-18 12:16
請問喺邊間做治療?我仔仔宜家28m都未有句子呀!十個單字以內!請問治療左半年就見效嗎?
...

我小朋友有上密集班加言語治療(協康),經過大半年由單字(英文)到現在講到中文句字了,雖然自發性講既仲係中文短句,但已經覺得有好大進步,不過最近評估話仲係比同齡遲半年至一年。

做父母都要多d同佢地做訓練先進步得快

kidsam2018 發表於 18-12-13 22:57
睇得出媽咪好努力好關心小朋友,但我也感覺到小朋友有好強的挫敗感。不但覺得自己唔得,更害怕媽咪的失望和 ...

謝謝妳,我仔上左差不多一年訓練,近排佢情緒好差我有時唔識處理,觀塘我早排都有帶個仔去,但地點真係唔近我地所以冇再去

Jojo95 發表於 18-12-10 21:41
有好幾間上緊,pm左妳
Could you PM me the details? Thanks

sally310 發表於 19-1-7 11:56
我小朋友之前都係上左言語治療,上左一排都進步不大。之後有朋友介紹,轉左上ABA,進步快左好多。如果無用 ...

想問下ABA係咩黎架?同埋費用要幾錢架

sally310 發表於 19-1-7 11:56
我小朋友之前都係上左言語治療,上左一排都進步不大。之後有朋友介紹,轉左上ABA,進步快左好多。如果無用 ...

你好!可以比ABA上堂地址給我嗎

fion_umama 發表於 19-3-1 15:26

轉做ABA啦,進步快好多,我小朋友A仔,主要情緒方面好左好多,見到有成效。我做上門既 ...

您好,可以給一些ABA資料我嗎?謝謝你

回覆樓主:

可以PM?
thx