用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何小朋友考試常常粗心大意,你們會怎樣面對? ...
go

如何小朋友考試常常粗心大意,你們會怎樣面對? [複製鏈接]

話說我女小四,佢其實乖,做練習溫書都冇say no, 都配合嘅,可是總是考得不太理想,當中錯大意較多,例如錯別字,錯文法等......睇錯數字....
有時教番佢,佢又識,但臨場考試就.....
我老公呢就要成日鬧佢做得唔好,但我覚得件事又似乎唔係咁!佢好似未開竅咁. 俾你地你哋會點樣同老公同個女去講呢?

5tgb    發表於 19-3-2 21:37
   1    0    0    1

haileyB 發表於 18-12-8 10:47
話說我女小四,佢其實乖,做練習溫書都冇say no, 都配合嘅,可是總是考得不太理想,當中錯大意較多,例如錯 ...

想像學小丑表演拋接波。一個波無問題,兩個波開始難,3,4個波就會可能接唔晒,有些會掉在地上。所以佢改正會識,但考試要處理好多件事,就會有甩漏,這是能力問題。學術d講,就係你個working memory有幾強。都係先天能力一種。

考試有时间限制,氣氛亦唔同,心理質素都会影響成績。大意野好难搞,有d天生,只能略為改善,但要佢本人下決心,知自己有问題,觉得需要改先得,唔係旁人用乜方法都無用。

haileyB 發表於 18-12-8 10:47
話說我女小四,佢其實乖,做練習溫書都冇say no, 都配合嘅,可是總是考得不太理想,當中錯大意較多,例如錯 ...

6歳小朋友肯配合温習,學習態度良好已經算好乖。

樓主要教育你老公,成日鬧無用既,尤其係學習。

Jane1983 發表於 18-12-11 12:03
6歳小朋友肯配合温習,學習態度良好已經算好乖。

樓主要教育你老公,成日鬧無用既,尤其係學習。

我都想知如何做,有冇高人指點(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題