用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南k1
樓主: katiechan0124
go

迦南k1  

slowtravel 發表於 18-12-9 03:07
請問佢當年有無話N班優先升K?如果有,咁係佢哋唔啱,你可以投訴~

我真係而家先知原來n班冇優先升k1,看來我真的揀錯學校!瞓覺收線(emoji)

231274 發表於 18-12-9 03:07
你小朋友是否有第一輪升k1

我唔係有心喺度同你哋辯論~只係覺得唔同嘅學校有唔同嘅玩法~我哋喺呢個年代去為子女揀學校已經不易,再去介意埋學校點樣揀人係無意思。呢個時候去後悔讀咗迦南N已經無補於事~不如好好裝備自己裝備子女,到K2時又要再揀小學~就算唔考直私,大抽獎抽唔好都可以叩門成功!

231274 發表於 18-12-9 03:10

我真係而家先知原來n班冇優先升k1,看來我真的揀錯學校!瞓覺 ...

都可能係唔同分校嘅關係,所以有d人一直都唔知~因為我間分校係喺未入讀時嘅迎新日(簡介會),園長已經強調要評估丶亦唔係全部人可以原校升K1,仲叫家長努力加油~所以我好印象深刻~

應該金迦問題比較大,可能競爭太大。我屋苑間迦南好似有d唔同,聽人講呢幾年都可以收番哂原校N班,主要因為都多人去另1些學校讀,但幾時通知d waiting學生就唔清楚了。反觀,如果唔讀佢N班,基本上到K1考入既機會率極低。

回覆 slowtravel 的帖子

slowtravel, 真係愈来愈覺得你係insider, 外來K1收得極小你都知?如果唔係,迦南應該請你做代言人。

以下係我係whatsapp group聽番黎嘅非正式统計,只係迦南麗港城,無/或者好難求证,因為你問迦南個admission officer都唔會(定唔敢)答你: 今年K1好似收左2班,PN生細B直升比率,我問左4個细B媽咪,連埋我自己只收1個,你冇睇错,只收1個。

综合嚟講,passing rate 只得3個活1個,或者我收流料,K1收1班,即係2個只能活1個。無論咩情况,收外来K1唔係你講嘅。。極低!

我從來唔怕競爭,我以前講過如果PN學生同外来生一齊考K1,输左我一定服。但係PN生要做校內评估先收,我仔仔10月先入學,比其他9月入學小一個月评估,如果早知細B生还率咁低,我一定唔俾佢入迦南PN。直接考迦南K1啦。

slowtravel, 你上面講D嘢我大部分認同,冇衝突。但係唔知你係現迦南用家,前用家,你講D嘢嘅timing 好有問题囉,對住1D心急冇offer係手嘅家長(如我,katiechan )你而家至講收一半?我感覺係:"不嬲都係咁,也你唔知咩" 馬後炮囉。

仲有,有offer我一定走,唔需要你提两次!

id02365 發表於 18-12-9 11:44

slowtravel, 真係愈来愈覺得你係insider, 外來K1收得極小你都知?如果唔係,迦南應 ...

我小朋友金迦好似16班N cut 淨8班K(全日計)!唉......

slowtravel, 真係愈来愈覺得你係insider, 外來K1收得極小你都知?如果唔係,迦南應 ...

唔好咁激動~我唔係想提你兩次有offer記住走~係 send post嘅時候個網傻咗,所以send咗兩次,但又 delete唔到啫~
我並唔係 insider, 你唔信我都無辦法~我小朋友係現讀生~除咗 N班d家長,我亦識好多小朋讀緊 k1同 k2嘅家長~我都係根據呢d非正式統計同學校資料去討論~你可以去 search下前排喺呢度外校生討論迦南收生情況,咁多間分校加埋,話自己有 offer嘅,十隻手指都數得哂~你哋升唔到唔代表學校俾咗位外校生,而係本身N班多K班一倍~
唔好意思我個post好似對你哋無乜用,但你可以睇下教統局個網站,唔少學校7月都仲有K1位淨,唔需要太過擔心,喺香港小朋友唔會無書讀,只係揀唔揀到心儀啫

可能我理解錯啦,我一直以為大部分可以直升,所以老師話我囡算叻同跟到其他大啲嘅小朋友嘅進度時,我一心諗住應該ok.
究竟外校生interview嘅表現要幾outstanding 先好得過我地原校被評估嘅小朋友....
我囡返咗學之後進步咗好多,如果最後佢waiting 有offer, 可能我都會take, 真係冇骨氣

katiechan0124 發表於 18-12-9 12:20
可能我理解錯啦,我一直以為大部分可以直升,所以老師話我囡算叻同跟到其他大啲嘅小朋友嘅進度時,我一心 ...

我識而家幾個K1家長都係5月之後話收佢哋~而9成同學仔係N班學生~
當然收生標準我哋家長係唔會知,呢啲每間學校都一樣~

katiechan0124 發表於 18-12-9 12:20
可能我理解錯啦,我一直以為大部分可以直升,所以老師話我囡算叻同跟到其他大啲嘅小朋友嘅進度時,我一心 ...

我小朋友8月B,學校家長日張成績表都滿分咁濟~但經過N同K1唔同學校嘅interview,先知道原來其他小朋友可以咁叻~我可以講,如果我小朋友做校內評估都應該唔可以第一輪入到~不過真係識好多人係之後先收嘅~

babyscn1 發表於 18-12-8 19:19
完全同意!當初讀n學校既selling point話係考k無需面試,當時仲以為讀n有優勢,可以優先讀翻迦南,點知原 ...

你邊間分校? 問題係原校n 都要俾果$40,但又無得interview ...評估幾個月都唔及人1x分鐘 ...太失望了

id02365 發表於 18-12-8 17:28
首先我都希望原校N班優先,但睇實際安排係3月或5月至通知,受酄迎嘅幼稚園1月註冊日已定哂,有心放俾自 ...

Really ? Outsider waiting first ?

231274 發表於 18-12-9 03:03
你唔好唔記得所有N班嘅學生都有經過interview 㗎!點解不可以全部優先選擇原校學生呢!這才是令家長最生氣 ...

Yes

superkkk156 發表於 18-12-9 12:58
Yes

即叫人唔好也不需要讀佢n

slowtravel 發表於 18-12-9 12:33
我小朋友8月B,學校家長日張成績表都滿分咁濟~但經過N同K1唔同學校嘅interview,先知道原來其他小朋友可 ...

你邊間? 滿分咁濟都入唔到第一輪? 個評估真係做樣

superkkk156 發表於 18-12-9 13:08
你邊間? 滿分咁濟都入唔到第一輪? 我識人9 個剔未能完美掌握都上到k1 ... 個評估真係做樣
...

唔係~一切都係我嘅推測~我意思係我小朋友好似唔錯,但其實好過佢好多嘅其實大有人在~我小朋友係無被評估,因為之前張回條覆學校唔升K1~

系呀。所以我都覺得佢地好商業。您地pn生都要收$40
我老公陪我見完窩迦後都極度吾中意迦南
話一味講錢錢錢
另外我個朋友咪系勁好彩既一個囉。
佢女女7月b冇讀佢pn
金迦都收左佢仲要系am offer

我小朋友係麗港迦南,3月b, 都係要等5月再評估,給讀n班的感覺好差,好似要我地等下先,5月有人唔讀才施捨個位俾你地。首先,我唔覺得如果同時in迦南我個仔會比外來人差;另外,覺得收生方法好有問題,當初n班都係in入的,合適才收你,但結果n班學生係學校對左3個月都不及外來人in5分鐘;

最令我嬲的係我個仔樣樣都唔差的,唯獨係唔鐘意食麥片,老師間唔中俾聲氣話仔唔食,覺得難食唔鐘意食唔得咩?可能迫我個仔食難食的野仔say no就覺得我仔難教啦,咁唔通in 外來人時會即場要小朋友試食麥片咩?當然可能仲有其他我唔知的原因啦,但唔洗考試食情況下,我個仔唔會差囉,如果有得in最後唔收我都輸得明白丫。

現在仲要人等5月?我想講間果校都傻傻地,迫d有offer在手的人本來係首選原校迦南的我現在完全唔諗迦南,仲要對迦南有d反感,如果我當初知要等到5月,我都會in 多幾間,現在直頭想退學。

評估話你小朋友唔得個下感覺仲差過in完結果reject你

dml1508 發表於 18-12-9 21:54
我小朋友係麗港迦南,3月b, 都係要等5月再評估,給讀n班的感覺好差,好似要我地等下先,5月有人唔讀才施捨 ...

Me2 ... the result of the evaluation was not so bad ..seems the evaluation is meaningless