用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南k1
樓主: katiechan0124
go

迦南k1   [複製鏈接]

231274 發表於 18-12-19 07:57
我小朋友好好彩收到一個不錯的offer (龍校又有學卷),已確定和迦南say goodbye!不會再等佢所謂的三月份再 ...

恭喜你~
如果加埋校車就真係好貴,仲貴過某啲出名私幼~

slowtravel 發表於 18-12-19 08:26
恭喜你~
如果加埋校車就真係好貴,仲貴過某啲出名私幼~

係呀!多謝你迦南代言人

231274 發表於 18-12-19 08:27
係呀!多謝你迦南代言人

唉~無辦法~呢個世界鍾意聽真話嘅人太少~
想問你會唔會教你個小朋友亂咁幫人改花名?

回覆 superkkk156 的帖子

咁又唔係,我同身邊幾個同學仔都冇細佬妹跟尾的,但我認同k班少,唔應該收咁多n

自問自己揀金迦N既時候無做足準備, 雖然學校一直話會校內評估, 無講過可以直升K,但估唔到競爭0係咁大........而且學校公佈收唔收返原校既時候, 基本上所有幼稚園已經停止報名了~ (我唔清楚其他學校係咪都咁既情況)

我地係家長日問過老師囡囡有無機會升返原校, 老師只係話班上面有好多大B, 好多大B 都好叻...決定小朋友升唔升得原校係主任決定, 仲鼓勵家長報多D學校去多D Interview, 話學校可以既話一定想收返原校學生~

囡囡最後都可以升返原校,不過我明白如果升唔返原校既家長會有幾灰......
都係果句啦, 學校揀人, 人揀學校者,最後囡囡有另心儀既學校收左,
可能學校計過數, 可以收返大部分原校N既小朋友呢, 希望大家有好既消息~~  

231274 發表於 18-12-19 08:27
係呀!多謝你迦南代言人

我都好認同你呢句說話
其實我地都係講真話咋嘛
洗咩人地解釋?

lamas 發表於 18-12-19 18:14
我都好認同你呢句說話
其實我地都係講真話咋嘛
洗咩人地解釋?

真話係麗迦今年K1cut1班~
真話係N有一半以上唔可以直升K~
真話內部評估,學校鍾意點評丶點講個結果都得(其實都有其他學校係叫小朋友自己入課室 in)~
真話係無咁多k丶都收咁多N一定係為賺錢~

我認同喎~請問邊句唔係真?

咁係咪家長揀學校就得~學校揀小朋友就唔得?

slowtravel 發表於 18-12-19 18:49
真話內部評估,學校鍾意點評丶點講個結果都得( ...

學校㨂小朋友都要俾人知道道個遊戲規則先得架...
Cut一班k 用家唔知...話有一半機會升k ,而實際少於一半...一路評估緊, 原來係叫咗小朋友去interview...(係有學校都會咁做,但對內對外考k1既學生都要公平囉)
學校透明度好低囉

slowtravel 發表於 18-12-19 18:49
真話內部評估,學校鍾意點評丶點講個結果都得( ...

又, 有d bb10月11 月入學時老師聲稱不能評估要等人放棄學位先有機升返n,擺明俾人過左一棟...
考n 已不容易,合佢地心意先收,但k 竟輕易放棄一半以上而收外來生,令人氣忿
(利申:不是細b)

superkkk156 發表於 18-12-19 19:04
又, 有d bb10月11 月入學時老師聲稱不能評估要等人放棄學位先有機升返n,擺明俾人過左一棟...
考n 已不容易 ...

Totally agreed!

superkkk156 發表於 18-12-19 18:59
學校㨂小朋友都要俾人知道道個遊戲規則先得架...
Cut一班k 用家唔知...話有一半機會升k ,而實際少於一半.. ...

麗迦要cut一班K,睇嚟學校真係有需要提一提~不過,其他分校係咪都係K1比N少一半?學校透明度需要改善,但家長唔係完全無責任~點解有啲嘢有家長知、有家長唔知?有啲家長會主動問老師丶成日上呢度追post丶主動識啲K1家長問情況~當時個個鬧迦南老師日日對啲小朋友都唔及校外生interview嗰十幾分鐘,嗰張家長日評估表幾高分都無用,我都以為係~直至有家長睇完呢個post同我講,話係K老師去評估嘅~咁點解佢知呢?因為佢主動問班主任~
學校interview學生,有需要話你聽點樣評估嗎?我無試過in任何一間學校,有學校會話我知interview形式喎~
其實,我認為乜嘢形式都會有人話唔公平。

superkkk156 發表於 18-12-19 19:04
考n 已不容易 ...

呢個真係無聽過~你喺呢度提一提,都可以俾想讀迦南嘅細B家長做參考丶考慮清楚~其實可以問下學校實際情況同以往經驗~我識有K1家長係超細B,但就唔知佢係第幾輪被選入~
其實你哋成日不忿人哋揀外校生唔揀原校生,咁你哋有無實質數據,到底佢收咗幾個?1個丶3個丶10個丶30個?學校睇番自己啲數據,其實都知有啲分校會收唔爆,好多N學生都會走~你可以估下到底有雞先定有蛋先~我絕對相信係因為家長有更好嘅選擇~因為在我而言,迦南係一間平平穩穩丶升小銜接唔錯,但要考直私唔夠嘅學校。

slowtravel 發表於 18-12-19 20:45

麗迦要cut一班K,睇嚟學校真係有需要提一提~不過,其 ...

其實你呢個代言人真係無必要去explain ..我地作為家長 當然有問老師 但老師會唔會答就可想而知 , 唔係點解有咁多人都蒙在鼓裡...唔知咁多既人 就無謂批評人啦

slowtravel 發表於 18-12-19 21:12
呢個真係無聽過~你喺呢度提一提,都可以俾想讀迦南嘅細B家長做參考丶考慮清楚~其實可以問下學校實際情況 ...

你成日話問問問 到底學校會答幾多野..以我所知老師都會好保守咁答 甚至佢地都唔係好清楚..除非你真係局內人!

superkkk156 發表於 18-12-19 21:12
其實你呢個代言人真係無必要去explain ..我地作為家長 當然有問老師 但老師會唔會答就可想而知 , 唔係點 ...

我都係家長~你哋可以批評學校丶喺度公開討論,點解我係用家都唔可以出聲,講番啲我知嘅嘢~
其實有唔少家長都知N多K一倍丶亦知有內部評估~但偏偏佢哋就係唔會喺度講~你會唔會知道點解?

superkkk156 發表於 18-12-19 21:16
你成日話問問問 到底學校會答幾多野..以我所知老師都會好保守咁答 甚至佢地都唔係好清楚..除非你真係局內 ...

咁我個朋友係真係問班主任,班主任答佢嗰喎~就算唔問學校,都可以上嚟問下人丶睇下post或識下啲K1家長~你哋有啲疑問,其實之前已經有post講過~

slowtravel 發表於 18-12-19 21:20
我都係家長~你哋可以批評學校丶喺度公開討論,點解我係用家都唔可以出聲,講番啲我知嘅嘢~
其實有唔少家 ...

其實我地真係知n比k 多一倍 架
真係好多謝迦南代言人俾咁多人資訊我地囉..你可以發表 但請你不要引用我或其他發言者所說的批評人家的發言 , 你呢個行為 好乞人憎囉!

superkkk156 發表於 18-12-19 21:25
其實我地真係知n比k 多一倍 架
真係好多謝迦南代言人俾咁多人資訊我地囉..你可以發表 但請你不要引用我或 ...

我批評過啲乜令你咁嬲?
唔用引言你咪唔知我回應你囉~你唔係用緊我嘅引言咩?
我有網名又嗌我代言人,你哋用詞又好恰當?

slowtravel 發表於 18-12-19 21:30
我批評過啲乜令你咁嬲?
唔用引言你咪唔知我回應你囉~你唔係用緊我嘅引言咩?
我有網名又嗌我代言人,你 ...

你真係唔覺得有問題? 咁多人係呢個post 質疑你...ok u win !
你可以發表你知既野...你引用我我先引用返你 ,我會引用人的 但不會批評人..
我覺得你就係話因為我地無問班主任 無research but we blame here ...你又點知我地無做過以上既野呢

slowtravel 發表於 18-12-19 21:24
咁我個朋友係真係問班主任,班主任答佢嗰喎~就算唔問學校,都可以上嚟問下人丶睇下post或識下啲K1家長~ ...

你之前又話搬屋,填回條無揀會原校升讀k班!你點會明白我哋呢啲 wait list家長嘅心情!我唔明係一個N班已經走咗嘅家長,仲對學校升班機制咁有好奇心!?如果學校嘅升班機制真係咁透明,咁公正?老師真係乜嘢問題都肯答,我就唔會喺度同你講廢話啦!迦南代言人

‹ 上一主題|下一主題