用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南k1
樓主: katiechan0124
go

迦南k1  

smile_m 發表於 18-12-8 16:27
知道多間迦南是1半N班學生可以直升,但好多時因為d學生有更好offer而放位,之後是原校讀N班既學生優先補上 ...

首先我都希望原校N班優先,但睇實際安排係3月或5月至通知,受酄迎嘅幼稚園1月註冊日已定哂,有心放俾自已學生就應該1月決定,根本係重外來輕自己學生,做埋外來k1waiting先,所以覺得佢admission 行政差。

回覆樓主

本身小朋友都是迦南可直升K1的,但見到原來咁多n不可直升k都有覺得失望,如果k既位唔夠收返n學生無話可說,但如果收外來生而不收n的就好似講唔通啊
唔通外來生面試只見十多分鐘他們的表現都勝唔過每日返學既小朋友

回覆樓主

各位家長都要加油啊(emoji)(emoji)

id02365 發表於 18-12-8 17:28
首先我都希望原校N班優先,但睇實際安排係3月或5月至通知,受酄迎嘅幼稚園1月註冊日已定哂,有心放俾自 ...

完全同意!當初讀n學校既selling point話係考k無需面試,當時仲以為讀n有優勢,可以優先讀翻迦南,點知原來有位都放俾街外人,不知所謂!
我仔可以升翻迦南,不過都放位了,因有心儀offer

回覆樓主

其實我都對迦南做法好失望, 點解原校生都放棄咁多, 我有個大嘅起同一間分校畢業, 細呢個都算乖, 都要waiting, 咩準則第一輪只收咁少, 無理由收外來生先都唔要自己人, 真係講唔通

LT1116 發表於 18-12-8 20:37
其實我都對迦南做法好失望, 點解原校生都放棄咁多, 我有個大嘅起同一間分校畢業, 細呢個都算乖, 都要waitin ...

有大既可能無咁著數,反而有細既將讀n , 大升k1多人數收返..都唔知咩行政..shit

LT1116 發表於 18-12-8 20:37
其實我都對迦南做法好失望, 點解原校生都放棄咁多, 我有個大嘅起同一間分校畢業, 細呢個都算乖, 都要waitin ...

其實呀囡本身喺迦南讀得好開心,老師同主任都好好,但而加真係好失望

回覆樓主

對迦南幼稚園真心失望。初初讀n時,家長會老師有講,到時如果不是非常墊底,冇咩特別都會升返K,結果卻是一半人都無辦法升,既然K無咁多位,點解又要收咁多班N班?雖然有預告家長要去In其他學校,但讀N校服書包鞋買左一大輪,又熟悉校園老師,咁樣搞法,嶄辛苦家長同小朋友,仲要去到5月咁遲先通知人。加之我所了解某D迦南老師,質素實在太差,好難想像咁樣嘅人可以成為幼稚園教師,所以對迦南徹底失望,放棄了。

黑佳白 發表於 18-12-9 00:16
對迦南幼稚園真心失望。初初讀n時,家長會老師有講,到時如果不是非常墊底,冇咩特別都會升返K,結果卻是一 ...

5月先通知根本無意思,有邊個家長會等你咁耐...

id02365 發表於 18-12-8 14:55
對唔住,我係新手爸爸,真係唔知咁多insider info, 你就耻'笑我天真啦,我真係天真地認為priority應該俾自 ...

Sorry, 我無心冒犯你~只係覺得其實學校一早就預告咗~而外來生呢個 moment有offer真係少之又少~咁學校之後再評估,係因為有人放位,又想再俾機會原校生睇下佢哋有無進步,點都好過直接 reject你吖~
小朋友升唔番原校當然唔代表小朋友唔叻~咁係咪代表小朋友適合原校讀呢?我之前 interview都失望過好多次,但後來明白到唔係自己覺得自己小朋友叻就得~有時小朋友答啱哂又點,唔代表學校覺得小朋友適合讀佢哋間學校,複雜啲咁睇,又可能唔鍾意我呢類型嘅家長~而家幫小朋友搵學校就好似對襯家咁,我地揀人,人地都揀番我地~所以點解而家個個都好似漁翁撒網咁~

對唔住,我係新手爸爸,真係唔知咁多insider info, 你就耻'笑我天真啦,我真係天真地認為priority應該俾自 ...

如果因為咁樣唔鍾意間學校,咪當睇清楚呢間學校,趁K1早走早著~搵過一間適合小朋友嘅學校~

如果因為咁樣唔鍾意間學校,咪當睇清楚呢間學校,趁K1早走早著~搵過一間適合小朋友嘅學校~

katiechan0124 發表於 18-12-9 00:19

5月先通知根本無意思,有邊個家長會等你咁耐...

咁其實又真係有人等~有啲攞住私校個位等,有d甚至等到有 call waiting時寫信攞番張學券(已經交咗俾另一間學券學校)

slowtravel 發表於 18-12-9 00:34
Sorry, 我無心冒犯你~只係覺得其實學校一早就預告咗~而外來生呢個 moment有offer真係少之又少~咁學校之 ...

我就唔同意你咁講!所以n班家長和學生都須要經過interview 先進學校,唔係每月俾5000幾蚊就可以讀書!我唔信咁多家長和學生都同學校唔夾!?照你咁講係咪代表升唔到k1同學校唔夾嘅家長要即刻退學!

第一輪揀唔到自己小孩不緊要,但覺得應該全部優先揀返自己N班學生!如果冇咁多學位,就不要開過多n班,和k班數目相差太遠了,攪到太多家長不開心!

純粹個人意見不喜勿插

231274 發表於 18-12-9 02:07
我就唔同意你咁講!所以n班家長和學生都須要經過interview 先進學校,唔係每月俾5000幾蚊就可以讀書!我唔 ...

我嘅意思唔係話唔夾~咁學校要揀就緊係揀佢哋覺得比較合適嘅先啦~
至於點解呢個moment都有極少數外來生有offer? 咁就可能人哋真係特別叻,面對陌生老師都表現出眾~
我地呢班家長有得 hold人哋學校個位去慢慢揀,點解學校唔可以揀學生呢?
點解N班有咁多位K咁少位?咪就係年年我哋呢啲家長轉哂去其他原本無N嘅學校囉~佢哋根本唔需要出咁多位,因為根本唔係真係咁多人讀~你去睇下教統局啲資料,年年去到7月有部份迦南學校K都係收唔爆嘅~你可以話抵佢地死,自己 set個咁嘅機制自己攞嚟嘅~其實咪又係我哋呢啲家長霸住個位又唔讀囉~

slowtravel 發表於 18-12-9 02:54

我嘅意思唔係話唔夾~咁學校要揀就緊係揀佢哋覺得比較合 ...

你唔好唔記得所有N班嘅學生都有經過interview 㗎!點解不可以全部優先選擇原校學生呢!這才是令家長最生氣的地方!

231274 發表於 18-12-9 03:03
你唔好唔記得所有N班嘅學生都有經過interview 㗎!點解不可以全部優先選擇原校學生呢!這才是令家長最生氣 ...

當年interview係 interview N班~人哋講明升K要評估~

slowtravel 發表於 18-12-9 03:06
當年interview係 interview N班~人哋講明升K要評估~

你小朋友是否有第一輪升k1

231274 發表於 18-12-9 03:03
你唔好唔記得所有N班嘅學生都有經過interview 㗎!點解不可以全部優先選擇原校學生呢!這才是令家長最生氣 ...

請問佢當年有無話N班優先升K?如果有,咁係佢哋唔啱,你可以投訴~

231274 發表於 18-12-9 03:07
你小朋友是否有第一輪升k1

無,我填回條話我唔升K,因為我搬咗屋