用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南k1
樓主: katiechan0124
go

迦南k1   [複製鏈接]

Dragonmama2012 發表於 18-12-8 11:52
一定啦。1st round 學校唔收都即刻揾定後路,仲守株待兔。

同埋不少家長都會去考更好,特別是大B,相信你 ...

Of course! 崇真PK已收,等緊根德園,培正,宣道派彩!

231274 發表於 18-12-8 12:49
Of course! 崇真PK已收,等緊根德園,培正,宣道派彩!

同意,只要一月有個offer係手,唔理係咩學校都會走,点會等你迦南係出面揀完揀剩至"施捨"個位俾我。

呢種行政安排係最差,我寧願迦南俾PN用家再報K1同外來生争過,事實好多有PN嘅幼稚園都咁做,輸左心咁命抵,好過做呢D不知所謂既校內評駭。

雖然结果早己预料,但禽晚心情真係好差,好後悔俾個仔入迦南PN。

231274 發表於 18-12-8 02:31
我6月b都是等第二輪,好彩有2手準備,否則真的係好徬徨!in咗TT,宣道,KV,Sc,PC,KM. TT EPK收咗,SC waiting ...

唔好意思,請問EPK係邊間?

我覺得未有正式offer嘅迦南既PN甪家,可以试吓list out自己區內私立幼稚園,佢地多數唔會拒絕收表。

另外學卷幼稚圄揀5間有把握既,唔係心儀,星期一打去問一月後補点安排,肯收表就填左先,冇蝕底。既然迦南放棄我地,只能夠講一句緣份己盡!

id02365 發表於 18-12-8 14:14
唔好意思,請問EPK係邊間?

我覺得未有正式offer嘅迦南既PN甪家,可以试吓list out自己區內私立幼稚園,佢 ...

崇真

回覆樓主:

其實大家有留意都應該知道迦南K1俾N少啲位少啲班~而學校亦有提大家去 in定其他學校~位少自然有人不能直升~外來生絕大部份都係得 waiting~我唔認同係學校行政差~要怨嘅就怨有啲家長留完位但其實又唔係想讀,最終又去咗龍校丶私校~問題嘅源頭係家長~

231274 發表於 18-12-8 14:25
崇真

崇真有offer就唔怕啦,恭喜哂!

id02365 發表於 18-12-8 14:32
崇真有offer就唔怕啦,恭喜哂!

你都要加油

slowtravel 發表於 18-12-8 14:27
其實大家有留意都應該知道迦南K1俾N少啲位少啲班~而學校亦有提大家去 in定其他學校~位少自然有人不能直升 ...

對唔住,我係新手爸爸,真係唔知咁多insider info, 你就耻'笑我天真啦,我真係天真地認為priority應該俾自己PN生,冇任何理由耍1月以后嘅3月/5月先再通知,你當自己PN生唔係嘢,点解要係你入你迦南PN先。

就以麗港城為例,非正統计今年"生还率"可能一半都冇,直升家長睇定定無可厚非,優勝劣败,但admission 剩係睇自己,收定唔收都應該1月决定,有幾個offer家長早D入註册証,唔好516.

id02365 發表於 18-12-8 14:01
同意,只要一月有個offer係手,唔理係咩學校都會走,点會等你迦南係出面揀完揀剩至"施捨"個位俾我。

呢種 ...

評估係門面野 評估成績好都唔代表可以入返

id02365 發表於 18-12-8 14:55
對唔住,我係新手爸爸,真係唔知咁多insider info, 你就耻'笑我天真啦,我真係天真地認為priority應該俾自 ...

認同...不知所謂的評估! 令人失望 有好成績唔代表可以入返 要睇有無兄弟姐妹 關係 ..令人咋舌

id02365 發表於 18-12-8 14:55
對唔住,我係新手爸爸,真係唔知咁多insider info, 你就耻'笑我天真啦,我真係天真地認為priority應該俾自 ...

就算學之園因為收返自己n優先..收唔晒先收外來生,但係迦南咁樣 原校n 得1/2 機會·仲要非原校優先明呃錢咁 太可惡

superkkk156 發表於 18-12-8 15:18
就算學之園因為收返自己n優先..收唔晒先收外來生,但係迦南咁樣 原校n 得1/2 機會·仲要非原校優先明呃錢 ...

認同!入讀前真係冇諗過會有咁多班N班,最後少於一半嘅學生喺第一輪有Offer!仲要留位收街外生?!更諗唔明點解一月時第一輪學生要註冊,第二輪要三月先開始通知!對學校真的有點失望

id02365 發表於 18-12-8 14:01

呢種 ...

我一心比個仔讀間好少少嘅PN,唔想比佢讀村校,都預左唔會上K

superkkk156 發表於 18-12-8 15:18
就算學之園因為收返自己n優先..收唔晒先收外來生,但係迦南咁樣 原校n 得1/2 機會·仲要非原校優先明呃錢 ...

學之園K1係百分百收番自己N班學生,無需做任何所謂嘅評估。 除非有N班學生考到龍幼,轉校走,才會有位收外來生。

piglover 發表於 18-12-8 15:49
學之園K1係百分百收番自己N班學生,無需做任何所謂嘅評估。 除非有N班學生考到龍幼,轉校走,才會有位收外 ...

咁先岩..唔係點解要讀n

superkkk156 發表於 18-12-8 15:49
咁先岩..唔係點解要讀n

因為原來佢地N班的數目多過K班一倍

知道多間迦南是1半N班學生可以直升,但好多時因為d學生有更好offer而放位,之後是原校讀N班既學生優先補上,所以,呢個時候求位信是重要的。個人認為學校唔直接出reject信,可能不想令大家更傷心。
希望有offer既學生如果放棄offer,就快d填番回條交回學校不會註冊,留番d位比其他想讀既人。

如果宜家未有offer,當然要繼續搵學校報名啦。

甘真系好似呃錢甘。我亦識有位朋友外來生黎。金迦都收左佢女k1am

smile_m 發表於 18-12-8 16:27
知道多間迦南是1半N班學生可以直升,但好多時因為d學生有更好offer而放位,之後是原校讀N班既學生優先補上 ...

最敝就算有家長放位,學校都唔會咁快通知後備生

kaykaykay888 發表於 18-12-8 16:39
甘真系好似呃錢甘。我亦識有位朋友外來生黎。金迦都收左佢女k1am

自己原校生都唔收 反而有位俾出面 令人失望
‹ 上一主題|下一主題