用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN: Joyful心怡天地(荃景) or 明慧(太子)
go

PN: Joyful心怡天地(荃景) or 明慧(太子) [複製鏈接]

大家好,我係新手爸爸,家住荃灣,我呢幾個月爬左好多文,覺得各樣都適合個小朋友,決定報呢2間,好好彩兩間都收左。

24小時內要決定了,大家可以表達下意見嗎?

Joyful:
- 路程: ~15mins (行路,無車到)
- 語境: 英文好, 我和個NET交談大約15mins, 感覺良好
- 老師: 開放日同面試日都覺得老師好有愛心同nice, 但見到有女老師有紋身
- 課程: 有EK家長說英數水平讀小一應該輕鬆
- 升K1/升小去向: 區內不錯,不少升綠楊K1,但升小應該只有很少數派到荃灣區外名校

明慧:
- 路程: ~30mins (1程車,door to door)
- 語境: 英文好,認中文字就較弱,有少少日文學下
- 老師: 感覺老師有愛心,教學經驗不錯,但EK家長說校長很少和小朋友交流
- 課程: 著重探討學習,”愉快”學習
- 升K1/升小去向: 有聽過升到學之園K1和龍幼,升小就好壞參半

我自己比較完都仲係覺得兩難啊...
   1    0    0    0

回覆樓主:

Joyful for sure. 朋友係無Joyful offer 才揀明慧。

真的嗎?點解joyful for sure ?
我都有報呢兩間,明慧有pm offer, joyful(麗城)未出offer.
我係怕joyful升小派唔到外區好的學校,始終net work唔夠

Lingayee929 發表於 18-12-7 19:15
真的嗎?點解joyful for sure ?
我都有報呢兩間,明慧有pm offer, joyful(麗城)未出offer.
我係怕joyful升 ...
原來有人都有我呢個諗法

加上joyful 單新聞令人卻步

Andrewchan918 發表於 18-12-7 20:27
應該點揀

明慧名氣大啲,雖然唔係名幼,但都好多人爭住讀

回覆樓主:

Joyful 荃景,係最好,最多人爭的。

Andrewchan918 發表於 18-12-7 20:27

Joyful 用家

其實單料只關係到個渣人
對老師既教學無影響

同埋件事發生係麗城唔係荃景

回覆 saiki18813 的帖子

岩岩收到麗城pm offer

本人

Joyful 荃景用家

1. 派位是抽number, 同讀邊間幼無關
2. 特別是區外小學, 只靠首輪抽, 高分者有優勢, 亦同讀邊間幼無關
3. 我會以居住地區,方便照顧為主, 我地之前日日5分鐘行返學, 非常方便, 慳返小朋友等車同搭校車時間
4. Joyful K3學術教深一年, 英文語境非常好, 普教中對考直私有好大幫助
5. 我地考直私考得不錯, 入到心儀學校, Joyful 有P1 interview support lesson <--free!! 在平時課堂上的
6. 老師非常有愛心, 你講見有紋身的女老師是否較肥? 那位曾是我們班主任, haha!  (其實我見過有其他Net teacher也有, 只是衣服蓋住了^^, 在外國人來說好普通), 老師們教小朋友很有方法
7. 醜聞事件, 該人極少出現在學校, 我地幾年來只有數次在外場合見到, 校長亦當機立斷馬上開除其職務, 成立專案小組, 而且警方沒有在校園發現有任何隱閉式攝錄裝置, 希望唔好因人渣事件沒殺一班有心老師建立的口啤

jacob_baby 發表於 18-12-7 16:19
大家好,我係新手爸爸,家住荃灣,我呢幾個月爬左好多文,覺得各樣都適合個小朋友,決定報呢2間,好好彩兩 ...

唔係用家,只係爬文有感而發,想家長要念清楚教育方向,小朋友是好珍貴的。

A. 有家長認為明慧校長高調商業(冇人证實,只是感覺),但又覺得佢敎得好,好矛盾。
B. 有家長覺得joyful 校監偷拍(已証實),但覺得學校教得好,冇問題。

特首作奸犯科,市民竟然會話我個區議員好就得啦!反正我見吾到特首,難道市民日日要擔驚受怕。

香港家長,勿忘初心,比佢哋有一個有愛、安全、溫暖既成長環境吧!

Adotdot 發表於 18-12-11 13:47
唔係用家,只係爬文有感而發,想家長要念清楚教育方向,小朋友是好珍貴的。

A. 有家長認為明慧校長高調商 ...
發人深省!

Jebear 發表於 18-12-11 11:07
本人是Joyful 荃景用家
多謝用家意見!

Lingayee929 發表於 18-12-10 22:40
回覆 saiki18813 的帖子

岩岩收到麗城pm offer
會讀嗎?

saiki18813 發表於 18-12-10 21:49
Joyful 用家

其實單料只關係到個渣人
有擔心嗎?學生家長有否討論?

jacob_baby 發表於 18-12-12 00:24
有擔心嗎?學生家長有否討論?

討論一定有,但大家好理智。
因為大家都覺得係個人問題,唔關係到學校同老師教學方式

因為教我小朋友既老師好好

醒目開學勳章

piglover 發表於 18-12-8 16:01
Joyful 荃景,係最好,最多人爭的。
JOYFUL 荃景咁細3間JOYFUL麗城校舍最好
其次沙田
荃景細---小位先覺得多人爭

LedTV 發表於 18-12-12 22:36
JOYFUL 荃景咁細3間JOYFUL麗城校舍最好
其次沙田
荃景細---小位先覺得多人爭

麗城PM offer.

當初報Jofyful, 都揾過好多資料同比較過其他學校,覺得口碑好,語境好,老師有愛心,升小無論直資定派位都唔錯,所以係我最心儀嘅學校。不過睇到單新聞後, 開頭都有啲猶疑。

但係後來再睇清楚啲,覺得新聞有啲唔清楚嘅地方. 新聞話那人係總監,我查過教育局資料,負責學校日常管理運作嘅係校監同校長,冇總監呢個位. 而校監一直係個名為馬心怡嘅女士,反而在教育局揾唔到呢個男嘅資料,所以我估計佢只係投資者身份,冇參與學校運作,而偷拍亦只係佢在佢屋企嘅個人行為,冇在學校發生。

學校網站都有公開咁講佢地在校園班房有装攝像頭,而警方亦搜查過洗手間冇發現攝像頭,亦在那人電腦冇揾到學校偷拍片。所以我覺得既然警方徹底搜過,咁即係现在學校係更加安全,更加令人放心。

有報纸訪問過一啲家長,佢地都話讀呢間學校因為校風好,口碑好,呢件事唔會影響佢地對學校嘅信心。

既然那人唔係日常管理嘅人,佢個人做錯事,唔會影響到學校已經建立左多年嘅教育方針,而學校經過警方搜查後變得更安全透明,其他家長又冇受呢件事影响對學校嘅信任,所以我而家都係想讀Joyful,如果有A M offer 就更好

SiuSiuYim 發表於 18-12-14 20:10
麗城PM offer.

當初報Jofyful, 都揾過好多資料同比較過其他學校,覺得口碑好,語境好,老師有愛心,升小 ...
我都同意你講法,但始終有擔心老師會唔會走。畢竟幼師係自己市場,流失率好高,有能者去、無能者留常有出現。
如果你讀都要兩手準備,下年要讀多幾間K1,咁就穩陣。小朋友學野計,我覺得心怡係不錯的。如果無心理壓力,同埋小朋友又鍾意返,又安全的話,讀埋K都唔錯。
‹ 上一主題|下一主題