用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有什麼學校的校風是低調認真
go

有什麼學校的校風是低調認真  

小女很活潑,語言能力也非常好,很多話講。但是我覺得她有點愛炫耀的跡象,sometimes very bitchy. 而且因為經常被人表揚漂亮聰明,有點虛榮,似乎很在乎別人對她的看法。

想將來為她選一個低調認真校風的學校。 謝謝

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

其實咁都未必係解決辦法,佢去到間學校覺得自己最叻,鶴立雞群高高在上,攪到人緣唔好,仲大件事

回覆樓主

天主教女校一般比較校風樸實~

Soundervolt 發表於 18-12-7 13:35
天主教女校一般比較校風樸實~

有什麼推薦的嗎?天主教女校裡面哪幾所比較好一些?謝謝

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 13:35
其實咁都未必係解決辦法,佢去到間學校覺得自己最叻,鶴立雞群高高在上,攪到人緣唔好,仲大件事

...

(emoji)(emoji)(emoji) 也有道理。那怎麼辦

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 13:35

...

Birchy女生去到邊都會bitchy, 唯一辦法係揾d更bitchy嘅女生喺佢旁邊

Patate 發表於 18-12-7 13:45
有什麼推薦的嗎?天主教女校裡面哪幾所比較好一些?謝謝

揀學校仲有好多考慮因素,例如學術水平、地區、直私官津、教學理念....等等多方面考慮。如果可以說明多尐criteria,EK好多家長可以幫到您手~

猴子爸 發表於 18-12-7 13:50
Birchy女生去到邊都會bitchy, 唯一辦法係揾d更bitchy嘅女生喺佢旁邊
...

但是他們這個年齡,還是會很大程度受到周圍人影響的,學校還是很重要的

Soundervolt 發表於 18-12-7 13:51
揀學校仲有好多考慮因素,例如學術水平、地區、直私官津、教學理念....等等多方面考慮。如果可以說明多尐c ...

我暫時能想到的就是學術水平比較高,普通話學中文,地區不是問題。

上女校會不會因為都是女生,所以同學之間的關係更麻煩?

bitchy 女生去到女校只會更bitchy  ,男女校可能會好些

Patate 發表於 18-12-7 13:56
但是他們這個年齡,還是會很大程度受到周圍人影響的,學校還是很重要的
...

如果佢係有好高要求的女生,最好去d decent d嘅女校,如果唔係,聽佢成曰嫌三嫌四,你仲煩。而且一山還有一山高,佢自會學懂,加上嗰d教會學校通常品德教育都唔會差得去邊

猴子爸 發表於 18-12-7 14:01
如果佢係有好高要求的女生,最好去d decent d嘅女校,如果唔係,聽佢成曰嫌三嫌四,你仲煩。而且一山還有 ...

有哪些女校屬於decent的女校?不好意思實在太不了解了。謝謝幫忙。

她是屬於比較能focus也很愛做練習題(幼稚園那種很簡單的練習冊) 的小朋友

Patate 發表於 18-12-7 13:58
我暫時能想到的就是學術水平比較高,普通話學中文,地區不是問題。

上女校會不會因為都是女生,所以同學 ...

好睇學校管理層點樣處理校風問題,聖心、瑪利諾、真光、瑪利曼、聖羅撒等(仲有其他)都係校風樸實而學術水平不錯嘅教會女校~

Soundervolt 發表於 18-12-7 14:13
好睇學校管理層點樣處理校風問題,聖心、瑪利諾、真光、瑪利曼、聖羅撒等(仲有其他)都係校風樸實而學術 ...

網友,搞清楚D先好喎,有D唔一定係㗎~~~

Patate 發表於 18-12-7 13:31

小女很活潑,語言能力也非常好,很多話講。但是我覺得她有點愛 ...

Spccps

mcl203 發表於 18-12-7 14:29
網友,搞清楚D先好喎,有D唔一定係㗎~~~

您係唔係想話瑪利曼唔係呢? 個別學生情況好難講,不過以上學校學生普遍都比較平實。

Soundervolt 發表於 18-12-7 14:42
您係唔係想話瑪利曼唔係呢? 個別學生情況好難講,不過以上學校學生普遍都比較平實。
...

你位係公子唔知啫~~~

tychow 發表於 18-12-7 14:37
Spccps

這個校風也是淳樸低調的嗎?

LeeCC 發表於 18-12-7 13:59
bitchy 女生去到女校只會更bitchy  ,男女校可能會好些
同意, 男女校會比較收歛

LeeCC    發表於 18-12-7 15:36

LeeCC 發表於 18-12-7 13:59

同意,好多是非。