用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港校際朗誦節 — 普通話
go

香港校際朗誦節 — 普通話 [複製鏈接]

昨天,中文科老師說只有請專才專教的或普通話是母語的學生才會在朗誦比賽得獎,其他的參加者是不會得獎。

請問有沒有「沒有專才專教的或普通話是母語」的參賽人成功得獎?咁粵語和英語朗誦比賽是否也要專才專教?
   2    0    0    0

回覆樓主:

delete

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-12-7 14:09
回覆 piyohk 的帖子

我的女兒母語不是普通話,經老師的指導及比賽的內容表達出文章的要點,都可以取到名次, ...

那位中文科老師說:嘩!已經教咗五次咁多,五次已經好多啦。家長要請專才專科教導,或孩子母語是普通話,否則,只會是7X分,最多80分。

jli008 發表於 18-12-7 14:09
回覆 piyohk 的帖子

我的女兒母語不是普通話,經老師的指導及比賽的內容表達出文章的要點,都可以取到名次, ...

謝謝妳的意見,我讓孩子參加是希望多努力參與,多面對陌生人。

提議參賽的又是學校,但老師郤嫌棄學生(或是嫌棄家長冇錢冇能力)⋯⋯ 我的感覺是「唔理解唔明白)

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-12-7 14:23
嘩~~~~~什麼學校的老師,正常不應這樣子.  不過....唉.........也不怪他們啦,可能真系身兼多職沒時間教吧.  ...

現今老師也說出成敗只因天賦或金錢財力 ⋯⋯ 老師也這樣,怎能叫學生孩子們努力?

簽名被屏蔽

我女從小一開始,我幫她報名朗誦節,我自己訓練她,都是懷抱重在參與的精神,雖然無名次,小一良好,小二優良(差兩分季軍),我已經很開心了~

簽名被屏蔽

回覆樓主:

呢d老師講d咁的說話真是好差。

我地小学普通話比賽係由校內普通話(有两位)老師訓練的,唔洗自己外出再揾人教。有时会叫家長係屋企同仔女練时錄影番去俾佢再執(因太多学生要練,未必可以係学校时间執太多次)。

回覆樓主:

只有學校挑選出嚟嘅,學校老師才會訓練, 如果係自己經學校報嘅, 老師唔會訓練, 要自己出去搵人訓練

我個唔係 普通話人 自己訓練 冇獎但係評語話佢發音好標準 , 通常都有83 ,84分左右, 比第三名小 一分, 通常舒喺 神情動作唔夠投入唔夠誇張 , 性格所限, 都冇辦法

Yanamami 發表於 18-12-7 20:11
我地小学普通話比賽係由校內普通話(有两位)老師訓練的,唔洗自己外出再揾人教。有时会叫家長係屋企同仔女練 ...

學校每級只選5個同學比賽,由老師帶領訓練。其他的同學也可經學校報名的,但老師列明唔會訓練其他同學。

1個老師只負責5個學校選的同級同學(孩子也幸運的被選中),而且是一起練習(不是單對單),咁都唔想訓練,開口說明家長要自己請專才專教,否則同學是冇能力冇機會 ⋯⋯

這是否說學校教唔到學生,老師已經給予五次小息時間,仁義已盡。家長冇財,請不要參加;就算是學校選的,也不要參加。

其實教5次真係算少,仲要係小息咁短既時間,出面上堂校際朗誦班,好多都要用10堂,而且有啲人臨比賽前幾曰,會再加1-2堂,確保熟練度。

講真,發音、節奏  、動作、神韻,都要好花時間練,對一個母語吾係普通話既小朋友,淨係要確保佢地發音準確可能已經要用幾堂 。

piyohk 發表於 18-12-7 12:24
昨天,中文科老師說只有請專才專教的或普通話是母語的學生才會在朗誦比賽得獎,其他的參加者是不會得獎。

...
個中文老師渣啫……名師出高徒嘛……
我哋講純正廣東話,一樣普通話朗誦攞冠軍……

lovecupid 發表於 18-12-9 15:32
個中文老師渣啫……名師出高徒嘛……
我哋講純正廣東話,一樣普通話朗誦攞冠軍……

我哋係正中廣東人,母語是粵語,所以老師咪好坦白咁叫我請「專才專教」。否則,分數唔過80分⋯⋯

如果這個「老師」(即情唔覺得佢係教書,一係話病,一係話忙改默書薄)是教中學,可能開學第一天已經叫同學提父母加聘補習「專才專教」,否則,又話你的DSE四個核心科目(中國語文,英國語文,數學及通識教育)唔會有2211的成績

piyohk 發表於 18-12-9 16:46

我哋係正中廣東人,母語是粵語,所以老師咪好坦白咁叫我請「 ...
個個都出去專才專教咁佢教書都幾輕鬆
駛鬼佢做咩
‹ 上一主題|下一主題