用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs 馮晴
go

播道 vs 馮晴

播道
優點:英小(算係優點?), 校舍環境好, 有中學, 坊間話愉快學習(事實?), 感覺關愛D

缺點:要學費(負擔到),中學DSE成績一般般

馮晴
優點:過往升中約5X%-60%英中(官津來說算唔錯?), 免費, 中文教得好(事實?)

缺點:坊間話好谷、嚴肅(事實?)

小兒讀區內英普私幼,性格活潑好動但都可以坐定,面皮薄易喊,平時做功課算快但"拿西"...兩間學校各有優點,請問有無其他意見供參考?十分感謝!

播道係直資,其實同官津"實際"有咩分別?見人話直資"資源"好D,到底係咩"資源"好D?想請教播道有邊方面"資源"好D?  

馮晴18年升中如下 (抱歉小朋友幼稚園所以我暫時唔多認識哩D中學)
英皇書院(1)
喇沙書院(1)
張祝珊英文中學(3)
香港中國婦女會中學(5)
英華女學校(2)
德望學校(2)
聖馬可中學(3)
聖公會鄧肇堅中學(1)
港島民生書院(1)
聖傑靈女子中學(2)
觀塘官立中學(4)
觀塘瑪利諾書院(3)
迦密主恩中學(14)
基督教宣道會宣基中學(11)
景嶺書院(16)
將軍澳官立中學(3)

回覆 irischanchan 的帖子

請問你自行有馮晴,再收到播道 call wait?

你自己對於將軍澳升中有沒有甚麼看法?這兩間,我會選馮晴。

yuenkw    發表於 19-1-9 21:53

回覆 manmonster 的帖子

yes

我對將軍澳中學無乜太大了解, 識幾間, 但好似人人都彈中學校網麻麻, 網上有個LIST,TKO無BAND 1A中學, 係咪比例上少BAND 1中學所以個個都話麻麻?

回覆 irischanchan 的帖子

這裏資深網友的一般說法是,將軍澳校網中,Band 1 學校所提供的學額,比該區的 Band 1 升中學生人數少,所以說校網「差」。

這是通俗的說法,Banding 只適用於學生而非學校。至於所謂 Band 1A、B 或 C,更加人言人殊。

回覆樓主:

好喜歡馮晴,阿女P1返學好開心,話好多嘢學,中文科真係教得好好,令孩子喜歡中文 老師嚴而有愛!

irischanchan 發表於 18-12-7 11:48
播道
優點:英小(算係優點?), 校舍環境好, 有中學, 坊間話愉快學習(事實?), 感覺關愛D

一間英小,一間中小,播道課程比馮晴深!睇你孩子適合那一類

Elenalan 發表於 18-12-7 21:33
好喜歡馮晴,阿女P1返學好開心,話好多嘢學,中文科真係教得好好,令孩子喜歡中文  老師嚴而有愛!
...

請問英文程度又如何?

學校有無咩academic以外的特點或活動?thank you!

irischanchan 發表於 18-12-8 02:16
請問英文程度又如何?

學校有無咩academic以外的特點或活動?thank you!

如果你孩子英文底子不錯,聽說讀寫有一定程度能力,可自己睇bridging / chapter books, 咁一定覺得普遍津校英文程度很淺。中文小學亦沒有足夠英文語境,如果你想要英文語語,毫無疑問揀英小吧。

你如果有去過2間學校嘅簡介會,就知道兩學校分別好大,唔難作出選擇。

學術以外嘅特點? 如果你係指課外活動/校隊,其實同一般津校差唔多,可以上校網睇下。
我欣賞FC係一間重視打好中文根基、堅持粤教中、校風純樸嘅平民學校。
作為津校沒有權揀選學生,但多年來保持亮麗升中成績,學校嘅高增值能力亦令我非常佩服。

回覆樓主:

將軍澳津校,不是黄永樹,宣基比较好嗎

Elenalan 發表於 18-12-8 08:32
如果你孩子英文底子不錯,聽說讀寫有一定程度能力,可自己睇bridging / chapter books, 咁一定覺得普遍津 ...
請問學校是否用RWI教phonics?

你見generally d 小朋友開心嗎?

抱歉我就係miss左馮晴open day , 而播道抽不到, 你可以話我知個"分別好大"係咩嗎? (除左上列AND英文/中小) 我爬過文, 都係各有各好, 實際用家分享有但唔算多...而在我角度, 一般讀書都係坐係課室聽書然後做功課, 差在遇到的老師教得好唔好, 以往見唔少人話負擔到緊係讀直資, 直資資源好(甚至話一分價錢一分貨令我詫異!), 但我實在唔知播道即係有邊方面資源好(可能係學校環境同設備)

irischanchan 發表於 18-12-8 10:18
表面兩校分別好大, 坊間大致認為馮晴係一間傳統學校,著重學術,幫小朋友打好底子,升中成績理想.
至於播道,英小,多活動,但學術上又唔係HEA的..不過中學部只係BAND2學校.

若果打算係香港讀大學,揀馮晴, 再睇下有冇其他較他好的直私再打算, 又或者2019年6月大抽獎後再去叩啲超級官津.

irischanchan 發表於 18-12-8 10:18

坦白講,我得一個孩子只讀緊一間小學,點有可能詳細了解另一間學校嘅情況? 我都只係上年簡介會去了解各校情況和教學方向,非用家嘅意見有冇參考價值你都要自己諗下啊

我覺得英小和中小嘅分別已經好大,而我希望孩子有穩打穩紮嘅中文基礎、喜歡中文,咁中文强嘅學校,一定係我選校最大因素之一。

回覆樓主:

我孩子P1, 只能說P1情況,學校功課調適做得很好,跟同區其他津校比較,功課量算頗輕鬆(平均每日4~6樣)。P1冇常識科考試,一年3考,只有數學每學段有2次小測。第一學段只有四次中默(讀默),課程循序漸進。中文有教古文古詩,但絕不用來抄寫默書測考,旨在培養學生對詩詞興趣,但老師解說深入淺出,阿女完全掌握內容。

我眼見嘅學生返學都好開心,當然有冇個別情況我唔知(咁其實所有學校都係咁),就算用家也只能講出片面所見情況(咁你可想而知非用家和流言有幾可信?其實要家長自己判斷)。

馮晴用RWI, 但進度慢,我相信唔少學生在K階段已學哂phonics。我女有閱讀習慣,沒刻意外補phonics, 所以學校用咩教phonics唔係我考慮因素之一。反而上小學後,我女肯主動睇中文書,係我地最大收穫。

Elenalan 發表於 18-12-8 11:36
馮晴用RWI, 但進度慢,我相信唔少學生在K階段已學哂phonics。我女有閱讀習慣,沒刻意外補phonics, 所以學 ...
RWI 本身就係好慢的

多謝你的寶貴意見!

miujoey 發表於 18-12-8 09:01
將軍澳津校,不是黄永樹,宣基比较好嗎
TKO 升中派位最好既官津小學, 一向都係馮晴一枝獨秀

其次應該係將天

黃永樹, 宣基, 將循應只排第三

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Elenalan 的帖子

你好好人。

我係馮睛用家,大仔今年中一,有幸派左入你上列既其中一間band 1中學,細既今年仍係初小階段。
當初揀馮晴,都係貪佢升中派位好,粵教中,以及課堂工作紙分淺中深3個程度,可以照顧不同情度的學生。

功課量我覺得ok的,做幾耐就睇小朋友本質,大仔就算去到五、六年級,一至兩小時已完成哂;阿細呢,錯左、改正、又錯、又改……,有時做到阿哥瞓覺,佢都未完成

RWI 係phonics 十 writing, 所以呢套野係用足6年。而且因為馮晴係派位小學,學生無經考試就派入,程度一定有差異,所以學校當學生係白紙,由大/細楷英文字母教起。你小朋友讀英幼,一定識哂,但做功課唔好以爲可以無改正, 出界/條線長
左/短左/唔夠直……就要改,老師話係特登咁嚴,一來字體細個唔執,大個仔仲難執;二來唔想個學生以爲容易,hea做

Elenalan 發表於 18-12-8 08:32
如果你孩子英文底子不錯,聽說讀寫有一定程度能力,可自己睇bridging / chapter books, 咁一定覺得普遍津 ...

“作為津校沒有權揀選學生,但多年來保持亮麗升中成績,學校嘅高增值能力亦令我非常佩服。”

我女小2同學之間已有明顯學習差異,有個別同學要上輔導班
考試有同學要去特別室考應該係讀題目,去協助部份同學
因為女話小一考試無同學去特別室考,可能小一本身會讀題目
6年後有這樣升中成績,確係佩服