用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs 馮晴
樓主: irischanchan
go

播道 vs 馮晴 [複製鏈接]

Elenalan 發表於 18-12-10 08:28
請問精英班和非精英班嘅考試卷是否一樣? 有冇人試過因為功課多而婉拒入精英班呢?  thanks!
...
無得婉拒入精英班

回覆 irischanchan 的帖子

Hi hi,,  want to know that when u received the 播道 calling ? thanks !

馮晴係區內傳統名校,想當年去聽簡介會係多人誇張到迫爆大禮堂企到出樓梯口,但多年後睇返佢升中派位成績,一間津小係無得㨂學生的情況下,經過六年栽培後,以將軍澳升B1環境咁惡劣,都可以做到咁既升Band1成績,仲要其中好多係跨區挑戰成功,真係不得不佩服佢區內龍頭地位!

回覆樓主:

憑晴近地鐵站,播導都要行一段路,直資有得揀,幼稚園到中學都可以揀,家長可以按心水選合適自己教育理念,家長背景想法都類似,可以交流,官津條路好似套餐,升中考dse,入本地大學,大部分人的選擇,亦是許多家長所經歷

差不多一個星期,播道的後補位,可以保留這麼久?決定了嗎?

Chenglc 發表於 18-12-9 23:24
邊有三十樣咁跨張,就算係精英班,都係多一兩篇係網上跟同學討論/分享既寫作功課。不過亦都老實講,揀馮晴 ...

請問馮睛多唔多要家長出手既功課,如視藝,會唔會有個風氣係個個都整得好誇,其實係家長做?

belgiumchoco 發表於 18-12-13 10:04
請問馮睛多唔多要家長出手既功課,如視藝,會唔會有個風氣係個個都整得好誇,其實係家長做?
...

視藝無派過番屋企做,全部學校完成
次次都係派成績表先知視藝咩分數
計分個d唔會派番屋企做,公平問題可能怕家長加工
好似考試派卷都要同學堂上檢查清楚老師有無改錯,計錯分
派左番屋企份卷先發現分數有問題都無得改,都係公平問題,

"請問馮睛多唔多要家長出手既功課"要睇小朋友本身能力性格
做野快手,主動家長咪輕鬆d
多甩漏,態度hea,心散甘家長要跟下

請問馮晴你自行幾分入呀?

Chenglc 發表於 18-12-10 22:09
無得婉拒入精英班
過,我有聽过真係有人係婉拒入,而成功的。如果孩子真的能力稍遜,级2x尾末,那才考慮吧!
否則,精英班的教法和学習氣氛,同學们的凝聚力,甚至家長对孩子的支援度也与普通班有明顯差別的。我2个孩子也读此校,精英及普通班都读过,才有这体会。
可以說,有能力入精英班而不是敬陪末席的同學,出去跨区都是很有競爭力的,而且孩子當時從没投訴过压力大,功課多呀!
反而升中後,功課大減,回頭看才驚覺自己以前做了这么多,因為自己巳一早習慣了,浑然不覺!我告訴他們要感谢馮晴的校長和老師當年的功勞,没有他們當年的训練,你們又如何有能力可進入心儀的中学呢?世上從來也没有免費午餐的呀!

belgiumchoco 發表於 18-12-13 10:04
...
視藝無功課返屋企做,衹係偶然有一兩次要揾圖片/執樹葉上堂畫圖用。
音樂課每年農曆年都要整樂器,敲擊樂/弦樂等。

另外每年要做一份“專題研集“,形式類似中學既project。初小時一人交一份,需要家長協助小朋友找資料。高小就幾個人一組,基本上不需家長幫。呢份功課,以前係無guideline的,所以比較誇張。依家老師會派工作紙,跟番個format去做,"平實“好多,有興趣可去學校網站睇下。

TLHE 發表於 18-12-13 21:38
過,我有聽过真係有人係婉拒入,而成功的。如果孩子真的能力稍遜,级2x尾末,那才考慮吧!
否則,精英班 ...
校長話以前入精英班,係有回條要簽的,當時真係有家長拒絕,但學校認為既然家長無得要求入精英班,咁公平起見,亦應該無得拒絕入。所以依家完全由學校安排

回覆 50686345 的帖子

15分

Chenglc 發表於 18-12-13 21:47
校長話以前入精英班,係有回條要簽的,當時真係有家長拒絕,但學校認為既然家長無得要求入精英班,咁公平起 ...

校長今年聽聞退休

Wonderlady 發表於 18-12-26 13:35
校長今年聽聞退休

我很欣賞林校長,作風踏實,不浮誇。當年15分入到,最後又忍痛放棄了入讀機會,現在想起來都覺得十分可惜。祝福馮晴!

clingy 發表於 19-1-9 09:58
我很欣賞林校長,作風踏實,不浮誇。當年15分入到,最後又忍痛放棄了入讀機會,現在想起來都覺得十分可惜 ...

請問當年的你抱仼什麼理念?

而家的選擇有什麼地方有所遺憾?

Wonderlady 發表於 19-1-9 14:23
請問當年的你抱仼什麼理念?

而家的選擇有什麼地方有所遺憾?

選擇適合小朋友特點的學校,能夠發掘長處,又能夠引導短處。馮晴的課程設置我非常喜歡。只是最後屈服於現實,選擇了其他校網。現在的學校課程安排非常保守,是我不滿意的地方。應該說不同的選擇都各有利弊,不能用對錯來定義。

clingy 發表於 19-1-9 14:40
選擇適合小朋友特點的學校,能夠發掘長處,又能夠引導短處。馮晴的課程設置我非常喜歡。只是最後屈服於現 ...

相信會放棄馮晴的最大原因,是沒有聯繫中學。而95 網的band 1 中學,僧多粥少。為現實,你當年的選擇是無可奈何

回覆 irischanchan 的帖子

如目標升讀主流中學1,正路應揀馮晴。想無咩壓力讀12年書就播道,自己屋苑幾多街坊小朋友都讀緊播道,都幾乖幾有禮。

‹ 上一主題|下一主題