用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs 馮晴
樓主: irischanchan
go

播道 vs 馮晴 [複製鏈接]

我有個舊鄰居,2個小朋友都讀播道,約三/四年前,佢大既在播道小升中,細既讀小四。論試卷,其實都係差不多

Chenglc 發表於 18-12-8 20:18
我係馮睛用家,大仔今年中一,有幸派左入你上列既其中一間band 1中學,細既今年仍係初小階段。
當初揀馮晴 ...
你大仔呈分個兩年算唔算好忙?

apple~y 發表於 18-12-8 21:08
你大仔呈分個兩年算唔算好忙?
大仔少甩灟,又肯做練習,所以都唔算忙

irischanchan 發表於 18-12-8 02:16
請問英文程度又如何?

學校有無咩academic以外的特點或活動?thank you!
學校有本power word bank, 鼓勵學生用靚D既英文生字,好似形容“靚”,我衹係識用beautiful,但老師會多教幾個power word, 如果學生用來作文,係有分加的,唔用都可以但分數一定無人咁高。所以英文程度,特別係英作,差異都好大,差既(好似我細果件)連beautiful都可以串錯,好既就真係寫得好靚。係學校網頁有學生作品,你click入去“教與學”再揀有關科目就會見到

Chenglc 發表於 18-12-8 20:45
RWI 係phonics 十 writing, 所以呢套野係用足6年。而且因為馮晴係派位小學,學生無經考試就派入,程度一定 ...
多謝你的資料,我小朋友係聽講可能略為好d,但一樣唔識grammar,所以或者只係頭兩年英文科輕鬆d。

想請問一下:

1) 學生係自信方面係點?學校係多鼓勵?有創意空間?還是偏嚴格哩樣唔得果樣唔得?

2) 畢業時,學生的英文及普通話能力大概如何?

apple~y 發表於 18-12-8 21:06
“作為津校沒有權揀選學生,但多年來保持亮麗升中成績,學校嘅高增值能力亦令我非常佩服。”

我女小2同學 ...

我地啱啱開始派卷,聽阿女講同學之間分數都可以相差頗大,由滿分到1x分都有,可能小朋友未適應考試吧。

我係反對讀卷嘅家長,希望盡快唔使讀卷,因為讀卷令我女分心(佢嫌老師讀得慢,佢唔等讀到果part就自己做,但讀卷時佢又忍唔住揭番去前面,揭來揭去,搞到好多careless mistakes   )

irischanchan 發表於 18-12-8 23:40
多謝你的資料,我小朋友係聽講可能略為好d,但一樣唔識grammar,所以或者只係頭兩年英文科輕鬆d。

想請問 ...

二&三年級有戲劇堂,比學生多嘗試和大膽面對羣衆;五年級要負責搞藝墟(類似係操場擺小手工攤檔);頒獎禮的小司儀,也會公開招募;午間音樂會又可自由報名表演身手。所以如果小朋友主動,一定有機會可以練大膽,增加自信
創意空間,唔係好覺有。

嚴唔嚴格呢?我覺得係一般津校標準。有次有一個小一媽咪問校長,話佢個女穿左耳窿,之前係幼稚園都比阿女戴耳環返學,點解呢度唔俾,問改戴耳針得唔得。我聽到即刻o咀,因為我小學&中學,莫講係耳環,就算頸鏈/手鏈都唔容許既。咁你話唔比戴係咪嚴,真係見仁見智

大仔中學英文統測成績,排中間位置。普話呢, 我係門外漢,聽講勉強可以,但高小開始,係比一句併音,然要學生寫番果一句既中文字。所以我係投降,由大仔自由發揮

Chenglc 發表於 18-12-9 00:52
二&三年級有戲劇堂,比學生多嘗試和大膽面對羣衆;五年級要負責搞藝墟(類似係操場擺小手工攤檔);頒獎禮 ...

我女普通話較弱,其他科都ok,我知道普通話唔呈分,所以盡力就算
我見到d拼普都投晒降
你大仔係原區tko b1定其他區?

Elenalan 發表於 18-12-9 00:45
我地啱啱開始派卷,聽阿女講同學之間分數都可以相差頗大,由滿分到1x分都有,可能小朋友未適應考試吧。

...

Careless mistakes我女小一個時都好多都係多d提醒佢加上經過小一3次考試,小2d甩漏已大幅減少

小一第一,2段考會全部讀卷
第3段考只讀大題目
小一時聽女說有d同學考試做做下唔識做會舉手同老師講,老師會話考試唔可以教點做自己諗,真係好可愛

apple~y 發表於 18-12-9 10:16
我女普通話較弱,其他科都ok,我知道普通話唔呈分,所以盡力就算
我見到d拼普都投晒降
你大仔係原區tko b1定 ...
自行搏他區衰左,大抽獎派他區學校

apple~y 發表於 18-12-9 10:16
我見到d拼普都投晒降
你大仔係原區tko b1定 ...

原來普通話唔呈分架? 咁我地蝕哂喇,我女普通話最高分,老師仲以為佢平時喺屋企都講PTH
粤教中嘅小學普通話真係教得慢,普教中果d學校要小三前就學哂d拼音,我地嘅進度等於分6年學。

Elenalan 發表於 18-12-9 11:01
原來普通話唔呈分架? 咁我地蝕哂喇,我女普通話最高分,老師仲以為佢平時喺屋企都講PTH  
粤教中 ...
係呀,我女普通話唔太好,所以好早問左高小家長要唔要呈分,因為擔心呢科影響力如果呈分就大問題d,知道佢盡左力就ok,唔比壓力

粵教中對我女係優勢,其實佢中文幾好,可能同平時閱讀習慣有關,好多時比老師編到思考列車組做較深題目
如果普教中就大件事

Chenglc 發表於 18-12-9 10:43
自行搏他區衰左,大抽獎派他區學校

派他區真係好幸運 觀塘區有好多好嘅B1中學

apple~y 發表於 18-12-9 11:56
係呀,我女普通話唔太好,所以好早問左高小家長要唔要呈分,因為擔心呢科影響力如果呈分就大問題d,知道佢盡左 ...

普教中最大件事係我呢d唔識普通話嘅家長完全跟唔到孩子學習進度

Chenglc 發表於 18-12-9 00:52
二&三年級有戲劇堂,比學生多嘗試和大膽面對羣衆;五年級要負責搞藝墟(類似係操場擺小手工攤檔);頒獎禮 ...
多謝你的回覆,聽落其實都幾開心,唔係一味得讀書

點解坊間傳得咁恐怖,最誇張傳有三十樣功課,唔通係策略?

HK-MAN 發表於 18-12-8 10:50
表面兩校分別好大, 坊間大致認為馮晴係一間傳統學校,著重學術,幫小朋友打好底子,升中成績理想.
至於播道,英 ...
多謝你的意見

irischanchan 發表於 18-12-9 18:08
多謝你的回覆,聽落其實都幾開心,唔係一味得讀書

點解坊間傳得咁恐怖,最誇張傳有三十樣功課,唔通係策略 ...
邊有三十樣咁跨張,就算係精英班,都係多一兩篇係網上跟同學討論/分享既寫作功課。不過亦都老實講,揀馮晴既家長,係非常着重學術成續,唔怕谷,一般希望小朋友學術達中上水平,亦即係入band 1中學。因此大抽獎揀馮晴既,報直資都會報陸慶濤或優才,貪佢哋可以一條龍上band 1中學。播道呢,中學部屬band 2, 所以播小既selling point, 跟馮晴完全不同。百貨供百客,就算2間同時有offer, 應該唔難作出選擇

Chenglc 發表於 18-12-9 23:24
邊有三十樣咁跨張,就算係精英班,都係多一兩篇係網上跟同學討論/分享既寫作功課。不過亦都老實講,揀馮晴 ...

請問精英班和非精英班嘅考試卷是否一樣? 有冇人試過因為功課多而婉拒入精英班呢?  thanks!

Elenalan 發表於 18-12-10 08:28
請問精英班和非精英班嘅考試卷是否一樣? 有冇人試過因為功課多而婉拒入精英班呢?  thanks!
...

咩班都係同一份試卷,公平問題
我女個班有同學考試有調適去特別室考
對卷時大家份卷一樣
補考都係同一份卷
所以次次等同學補考晒先開始派卷

Chenglc 發表於 18-12-9 23:24
邊有三十樣咁跨張,就算係精英班,都係多一兩篇係網上跟同學討論/分享既寫作功課。不過亦都老實講,揀馮晴 ...

學術外,品德教育我都好重視
不過的確當年選校時外間講到學校好嚴好谷
唔知點解

‹ 上一主題|下一主題