用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 一線vs二線小學
樓主: mandytanghk
go

一線vs二線小學

Radiomama 發表於 18-12-26 16:42
要培養資優孩子,資源好重要。

如果已是香港小三小四的學生,可嘗試香港資優教育學院;有學校推薦及自行 ...

謝謝你的資訊,會安排小朋友去考、報名!

mandytanghk 發表於 18-12-7 09:52
數學資優生在二線小學讀,課程對他來說比較简單,但學校生活ok, 名次前列,冇投訴,算守規,有朋友仔,有課 ...

如果afford 到去國際學校都好似不錯

回覆 mandytanghk 的帖子

請教,我仔4嵗多,對數字數學極其敏感,想問你是在哪裏做資優測試呢?你是及時發現的?

vickycy6 發表於 19-2-1 18:41
回覆 mandytanghk 的帖子

請教,我仔4嵗多,對數字數學極其敏感,想問你是在哪裏做資優測試呢?你是及時發 ...

我在小童羣益會做。其實好多地方都有,如協康。不過如冇迫切性,我覺得6歲後做好些,例如太細的小朋友會較受其它因素影響,如驚自己一個人做,冇耐性……

小曳人 發表於 18-12-22 21:52
我仔最憎作文!我形容佢為:個腦太多野,無辦法好好地、有條理咁寫出嚟 (其實佢講都唔得架!)
...

小朋友有同樣問題,老師針對這點教佢如何寫文章,第一步先從大量想法或資料中選出主題(這是最難的一步),第二步是按主題列出多項要點,第三排列要點先後次序,第四是逐一寫要點成段落,第五是檢討草稿,加強段落之間的連接等。

mandytanghk 發表於 18-12-7 09:52
數學資優生在二線小學讀,課程對他來說比較简單,但學校生活ok, 名次前列,冇投訴,算守規,有朋友仔,有課 ...

145-150 是很高, 普通學校一二線都不太適合, 沒有特別處理 (也不會)

唔好淨係睇iq分數,我女係iq140,朋友個女係iq130,但我朋友個女叻好多,真係乜都唔洗讀都考一線第一。
我個女做野好快,但就好多唔小心的錯,佢向一線小學平均95-98分,但96-100分全班都過十人架