用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 一線vs二線小學
樓主: mandytanghk
go

一線vs二線小學 [複製鏈接]

回覆 mandytanghk 的帖子

鼓勵小朋友多閱讀, 現在是撒種期, 無咁快見效的.個人覺得讀書壓力不宜太大, 如果小朋友較敏感, 對心理成長未必好.

一線二線都無乜所謂, 要看學校本身會否太過著重成績. 過度緊張成績的學校, 連老師也面對很大壓力.

我有位朋友小學時因哮喘常入醫院, 成績表滿缸紅, 後來得到一位老師的啟發, 竟成為唯一一個由自己中文小學升讀英文中學的學生. 說明有能力又有心讀書的, 不怕讀不成.
for every one criticism, three positives must be given.

mandytanghk 發表於 18-12-8 21:31
當初升小一,他社交弱,不過又不至於太差,起碼都交到朋友,可能感統問题,他很抗拒觸碰,容易衝動打人, ...
我反而喜歡有童真的小孩,鼓勵他多閱讀,加油!

mandytanghk 發表於 18-12-9 13:10
暫時無需支援,但相信比一線小學好。
其實我地一路中旨係比小朋友玩多D,冇催谷學術,只培養閱讀習慣。所 ...
其實無需支援已經好好,香港小學既支援一般都做得唔好。培養閱讀習慣係打好基礎既最好方法,下一步係多寫,再下一步可以試下參加唔同既寫作比賽。

我仔的情況跟樓主的囝囝很相似啊! 他的FSIQ 也是145-150的範圍, 同樣就讀於二線小學. 不過他現在已六年級, 快升中了.

阿仔領悟力很強,記性好,看大量中英文書,自學能力高,小一開始已名列前茅, 輕輕鬆鬆已做到成績.我也曾掙扎是否轉去挑戰性大些,甚至更有利升中的學校,最後也決定留下來.

除了因為他原校讀得開心, (雖然課堂有點悶, 他也樂於做下小老師什麼的), 更因為不想去到強校要追排名.大家都知, 小學的分數好多時是追逐於數分之中, 平均分追逐於小數後一-兩個位. 強校中情況更甚. 如果到時為了爭排名, 無奈要補習,加操,而呢D對我仔是意義不大的, 那又何必呢?

雖然到了呈分試階段,間間學校都爭排名,起碼在原校, 這些壓力是相對強校少,阿仔的時間可以放在其他更有價值的學習方面.

再講, 以他的能力,我相信升中亦會得到好學校青睞, 只是他的EDB排名,由於不是強校, 會蝕抵D

希望以上俾到樓主一些新的想法.

momin 發表於 18-12-17 10:59
我仔的情況跟樓主的囝囝很相似啊! 他的FSIQ 也是145-150的範圍, 同樣就讀於二線小學. 不過他現在已六年級,  ...

多謝分享。期待升中後再有分享。

王家爸爸 發表於 18-12-8 22:13
絕對同意,好多叻既小朋友因為家長太強調 IQ Score,最終害咗佢哋。將叻變成每一科既良好基礎,最後變成好 ...

我小朋友情況同樓主差不多,沒有太多情緒、交友問題,不需要學校、專家特別支援,但是,小朋友又沒有特別叻、或超前的地方。

小朋友比較有興趣的是數學、科學,數學沒有在外學,也不太追書學,只是有興趣的 topic 才問我,通常一解就會明。科學現在在努力看書、YouTube。

請問我這情況下,還有什麼可以為他做?因為小朋友學習、吸引得快,好怕自己做漏了些什麼,而影響他的學習。謝謝指教(emoji)(emoji)

lhingw 發表於 18-12-19 03:49
我小朋友情況同樓主差不多,沒有太多情緒、交友問題,不需要學校、專家特別支援,但是,小朋友又沒有特別 ...
情況同我自己小朋友差唔多,我建議唔需要諗可以為佢做啲嘜野,原因係小朋友無大問題,無必要太介入。個人覺得想小朋友走得遠,基礎最重要,基礎主要係語言同數理兩方面,數學好,將來理科唔會差,所以鼓勵小朋友多睇書,加強語言能力更重要,多閱讀係最好既辦法。
因為小朋友叻,反而細個既時候目標唔一定需要定得太高,開心最重要,小學既目標係入間佢鍾意既學校(起碼係小朋友唔會太唔鍾意既),目的係等小朋友學習社交,學習溝通,增加小朋友對自己有信心,感覺返學係開心既事。咁樣小朋友先會讀得好,中學既目標就定高啲,入間B1A學校,大學既目標係三大(或者理大既神科)。

lhingw 發表於 18-12-19 03:49
我小朋友情況同樓主差不多,沒有太多情緒、交友問題,不需要學校、專家特別支援,但是,小朋友又沒有特別 ...
最重要既係因為你小朋友唔需要學校、專家既特別支援,所以唔需要同小朋友強調佢叻(如果老師建議你去做IQ測試,你可以拒絕)。當普通小朋友教,同佢強調勤力既重要性,等佢感覺自己勤力所以叻,咁先可能將叻變成好成績。

王家爸爸 發表於 18-12-19 08:49
最重要既係因為你小朋友唔需要學校、專家既特別支援,所以唔需要同小朋友強調佢叻(如果老師建議你去做IQ測 ...

王家爸爸 發表於 18-12-19 08:43
情況同我自己小朋友差唔多,我建議唔需要諗可以為佢做啲嘜野,原因係小朋友無大問題,無必要太介入。個人覺 ...

謝謝你!小朋友已小四了,亦已做資優評估,我不解的是,得分不低但又沒有特別叻(至少沒有其他資優小朋友叻)。

小朋友喜歡看書,不同種類,什麼書也愛看,所以各科比較平均,這樣是不是現階段多看書就夠?

一直怕自己唔夠經驗帶他行,所以想找一些持續性長些的數、理堂,讓他跟老師行,請問有這種課程嗎?

lhingw 發表於 18-12-19 14:47
謝謝你!小朋友已小四了,亦已做資優評估,我不解的是,得分不低但又沒有特別叻(至少沒有其他資優小朋友 ...
小朋友喜歡睇書係好事,不過我既經驗係最好鼓勵佢中、英文書都睇(我當年無鼓勵自己小朋友咁做)。識得既叻人,好多都係中文或者英文超級勁,但係好少係兩種都勁既,所以如果小朋友能夠兩種語言取得平衡,將來既發展一定好啲。

王家爸爸 發表於 18-12-19 18:50
小朋友喜歡睇書係好事,不過我既經驗係最好鼓勵佢中、英文書都睇(我當年無鼓勵自己小朋友咁做)。識得既叻 ...

明白,小朋友中、英文書都愛看,幾平均的,會 keep 住看書的習慣。

王家爸爸    發表於 18-12-21 16:44

akys 發表於 18-12-8 23:42
名次前列,冇投訴,守規
去頂級小學插班啦。第一,頂級小學唔代表多功課,係功課有質量有深度。仍然鼓勵大 ...

想問問點解腦太快會影響作文?

回覆樓主:

我仔都好似,iq score  冇咁高,140-145,初時以為佢數理強,做完test原來佢邏輯最弱,反而速度同文字最高分。又係冇其他資優咁突出,平時冇乜特別,讀區內一線成績算前果批,唔需要特別支援,係情緒容易反喊,一唔如意就喊,而家小三啲行為好似仲好細咁。但唔鍾意睇英文書係我既憂慮,問佢點解,話因為唔明 但學校又叫左佢去英文拔尖
都有諗緊同唔同學校講佢資優,但見前輩咁講,又好似毋須特別同學校講

醒目開學勳章 貢獻勳章

hehababy 發表於 18-12-22 16:00
想問問點解腦太快會影響作文?
我仔最憎作文!我形容佢為:個腦太多野,無辦法好好地、有條理咁寫出嚟 (其實佢講都唔得架!)
恐龍家

hehababy 發表於 18-12-22 16:24
我仔都好似,iq score  冇咁高,140-145,初時以為佢數理強,做完test原來佢邏輯最弱,反而速度同文字最高 ...
CP 話個腦太快會影響説話和作文,尤其中作,因為要求大量修辭技巧。例子係寫火箭飛火星,手寫到倒數,個腦已經飛到火星,要拉回來,所以會斷斷續續。解决辦法是控制速度,人大咗自然會好啲咁話。我還在等。

小曳人 發表於 18-12-22 21:52
我仔最憎作文!我形容佢為:個腦太多野,無辦法好好地、有條理咁寫出嚟 (其實佢講都唔得架!)
...

我仔成日作到天馬行空,有時都唔知佢講乜,好超現實,成日叫佢作得現實啲。
講野方面,我仔直頭有口吃,要做言語治療,姑娘話佢講野速度太快,叫佢拖慢啲諗清楚先講,唔知係咪都有關係

akys 發表於 18-12-22 23:38
CP 話個腦太快會影響説話和作文,尤其中作,因為要求大量修辭技巧。例子係寫火箭飛火星,手寫到倒數,個腦 ...

我仔係連講野都係咁,言語治療師話佢講野太快,要佢拖慢黎講,但佢每次見治療師時就做到,一返出黎就唔記得,係怕佢慣左大左改唔到咋   有時聽佢講野窒下窒下我都覺得辛苦

akys 發表於 18-12-8 23:42
名次前列,冇投訴,守規
去頂級小學插班啦。第一,頂級小學唔代表多功課,係功課有質量有深度。仍然鼓勵大 ...

頂級小學未必有位插班

順便問下,如果在地區一缐小學,已經是級三左右,會否插班唔會問咁多野?好怕又好似考小一咁,左問,右問。

lhingw 發表於 18-12-19 14:47
謝謝你!小朋友已小四了,亦已做資優評估,我不解的是,得分不低但又沒有特別叻(至少沒有其他資優小朋友 ...

要培養資優孩子,資源好重要。

如果已是香港小三小四的學生,可嘗試香港資優教育學院;有學校推薦及自行推薦兩個選擇;成為會員後報讀課程,費用全免。

又或有點資源的,可報中文大學的資優課程,每個course幾千元。

自律性及英語能力較強的,可使用Khan Academy (免費)或JHU CTY的online courses(收費),這兩都
是有系統的學習。

‹ 上一主題|下一主題