用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 一線vs二線小學
go

一線vs二線小學

數學資優生在二線小學讀,課程對他來說比較简單,但學校生活ok, 名次前列,冇投訴,算守規,有朋友仔,有課外活動,近屋企。

有次做了朋友仔一線小學既數卷,當然深些,有2,3題要思考。之後小朋友有興趣轉去一線,原因是想睇下D卷有幾深。這間一線離屋企遠些,每天玩少一個鐘,相對少些活動,但升中網好些,程度高些,亦相信他能應付。

其實邊間對佢整體發展好些?
其實打好嗰底(中,英)靠自己得唔得?讀2線但在家都有很多閱讀時間的。

ps: iq 145-150算很高嗎?在普通學校會很悶嗎?

5tgb    發表於 19-3-2 07:07

回覆 mandytanghk 的帖子

我覺得可以去一線試下~不然可能會不甘心~但我個人就會選擇在離屋企近的學校,我選小學都係以行路10分鐘之內的學校為首要考量,小朋友/家長都無甘辛苦,題外話數學資優生,系做左咩test確認左?

0030 發表於 18-12-7 10:19

我覺得可以去一線試下~不然可能會不甘心~但我個人就會選擇在離屋企近的學校, ...

做左iq test, 邏輯思維最高分。
日常生活,數學方面明顯一點就明。試玩奧數比赛,冇上堂冇操,只做了份past paper, 拿了金獎。

那去一線試下~我女參加奧數比賽,未操過卷未參加咩培訓,12題只會4題,仲有一題錯的~

我會留在二線學校, 多點自己的時間去發展興趣.
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 貢獻勳章

145-150 係算高
>/=145 係1 in 1000
>/= 150 係大約1 in 3xxx (唔記得實數喇~ )

呢個數字响一線學校,一樣極度苦悶,一樣無挑戰,一樣可以好輕鬆
分別係,有中學的話,可以唔駛講太大呈分試要俾心機溫書,可以放手佢自己搞,然後課外加料

恐龍家

0030 發表於 18-12-7 10:19

我覺得可以去一線試下~不然可能會不甘心~但我個人就會選擇在離屋企近的學校, ...

我會贊成去一線小學,但不是所謂神校,在一線小學,一山還有一山高,比同學有動力再上。反而阿仔要學習與人相處,上到中學,尤其b1a 中學,前嗰浸個個都有實力,無論資優或績優,唔同現在在二線小學名列前茅,可能冇咩其他小朋友會挑戰到,問題未浮出,所以社交,人際關係上亦很重要。

mandytanghk 發表於 18-12-7 09:52
數學資優生在二線小學讀,課程對他來說比較简單,但學校生活ok, 名次前列,冇投訴,算守規,有朋友仔,有課 ...
145-150算好高,全港同年齡既人唔夠100個高過你。如果無社交問題,係普通學校應該無問題,一樣可以好開心。但是如果唔識社交,係普通學校,一定會悶。

Anniemun 發表於 18-12-8 13:09
我會贊成去一線小學,但不是所謂神校,在一線小學,一山還有一山高,比同學有動力再上。反而阿仔要學習與 ...
我反而會贊成最緊要小朋友開心既學校,唔好理一線定二線。原因係IQ有成150咁高,去一線小學,甚至所謂神校,有你一樣高IQ既人,最多一個起兩個止,分別唔大。反而喺讀得開心既學校讀,成長會更好,得益會更多。

數學資優生在二線小學讀,課程對他來說比較简單,但學校生活ok, 名次前列,冇投訴,算守規,有朋友仔,有課 ...
個人覺得 iq score 不是最重點,如果是超班,上到一線小學都會超班,但視野不同,出面好多數學科學比賽,入圍都是一線或更出名的學校,因如果組隊的話,會更容易選到能力高的同學一起出賽。還有,要看看同學現在幾年班,和當初做 iq test 的原因也影響轉校與否。

王家爸爸 發表於 18-12-8 17:51
我反而會贊成最緊要小朋友開心既學校,唔好理一線定二線。原因係IQ有成150咁高,去一線小學,甚至所謂神校 ...

多謝意見,其實現校算ok, 近屋企和多課外活動,每天有幾小時自由時間,他又冇咩投訴,我知他數學已識晒,他有講過悶,但佢話又接受到,當然不會喜歡返學。

反而是語文,他不特別出色,他好明顯是數理人,iq test 主要是邏輯,記憶,速度拉高分,亦可能心理質素好,仲意挑戰難題,做IQ test 時表現好而取得高分吧。
語言只是high average ,所以擔心二線學校令他的底打得不好!自己多閱讀是否應沒大問題?!因沒小孩讀中學,不清楚小學課程對中學既影響有多大。

Anniemun 發表於 18-12-8 20:12
個人覺得 iq score 不是最重點,如果是超班,上到一線小學都會超班,但視野不同,出面好多數學科學比賽,入 ...

當初升小一,他社交弱,不過又不至於太差,起碼都交到朋友,可能感統問题,他很抗拒觸碰,容易衝動打人,又好容易喊。但現小二了,進步很多,沒有打人了。(只有和哥哥打架 :( )

他望落去唔似太smart,份人又比較幼稚,似bb 多過似叻人,唔似其它資優小朋咁多深入思考,現在都会和其他小朋友玩得埋。

mandytanghk 發表於 18-12-8 21:24

多謝意見,其實現校算ok, 近屋企和多課外活動,每天有 ...
語文離唔開多睇多聽多讀多寫,如果小朋友數理無問題,學習能力高,又多啲睇書,其實基楚一定好。讀得開心,先至唔會無興趣,咁先有可能將能力轉化為好成績,咁樣先對升中有幫助。
語言方面,我建議小朋友試下參加寫作比較,英文可以試下HYYWA或者星島虎報既比賽:
https://www.hkywa.com/  或者
http://www.thestandard.com.hk/special/storywriting2018/sw2018.php
中文可以參加香港公共圖書館既中文寫作比賽。
只要數學、語文都叻,升中就唔需要太擔心。

Anniemun 發表於 18-12-8 20:12
個人覺得 iq score 不是最重點,如果是超班,上到一線小學都會超班,但視野不同,出面好多數學科學比賽,入 ...
絕對同意,好多叻既小朋友因為家長太強調 IQ Score,最終害咗佢哋。將叻變成每一科既良好基礎,最後變成好成績先係重要。

名次前列,冇投訴,守規
去頂級小學插班啦。第一,頂級小學唔代表多功課,係功課有質量有深度。仍然鼓勵大量閱讀。第二,會碰上一些同等高質同學,可以互相推進。第三,多啲機會,例如有科學,數學校隊玩。

如果諗住喺香港讀大學,放多少少時間在兩科語文,而家作文有沒有問題?腦太快會影響作文的。

去到這個分数,不論CP,EP,或這裏一些過來人前輩都苦口婆心的建議要注意行為,態度和情緒,而不是學業。他們最擔心的是high intelligence, low achiever。 上網找下IQ150就見到好多失敗個案。

akys 發表於 18-12-8 23:42
名次前列,冇投訴,守規
去頂級小學插班啦。第一,頂級小學唔代表多功課,係功課有質量有深度。仍然鼓勵大 ...

中文見他作文應ok, 有寫下故事,投下稿。反而英文真係少,學校作緊啲好简單,冇咩機會見佢作。

akys 發表於 18-12-9 00:27
去到這個分数,不論CP,EP,或這裏一些過來人前輩都苦口婆心的建議要注意行為,態度和情緒,而不是學業。他 ...

其實實際IQ 146, 應該99.9, 應問题少些?!
佢有些自身問题,敏感到高。但好彩整體算好,其實算乖仔,肯認真做功課,驚老師唔会作反,悶但佢會忍耐的,起碼冇行為問题,冇收過老師投诉。情緒真係好bb, 好易喊,但係學校又唔會。

mandytanghk 發表於 18-12-8 21:31
當初升小一,他社交弱,不過又不至於太差,起碼都交到朋友,可能感統問题,他很抗拒觸碰,容易衝動打人, ...

依家間學校支援夠唔夠,小一學習程度太淺同埋學校對小一生無咁嚴厲,所以社交比較差都無咩問題。小二課程開始密集,對學生要求高,問題先會浮現,始終一線著重比賽同成績,學習壓力大,支援二線又會比較多。(依家間學校小班定大班?一線大部份都大班同超收)
如果只係數理好,可以出去參加數理班滿足佢需要,二線多活動時間有利生/心理成長,因為就算讀一線都係用額外時間同同佢地拔尖,所以活動時間都會減少。

momotang 發表於 18-12-9 08:43

依家間學校支援夠唔夠,小一學習程度太淺同埋學校對小一生 ...

暫時無需支援,但相信比一線小學好。
其實我地一路中旨係比小朋友玩多D,冇催谷學術,只培養閱讀習慣。所以佢地係玩好多唔同運動。學術只係有時計下奥數,學下圍棋咋。
不過哥哥快升中,面對咁多資訊,家長傾談,難免有D動搖,怕他們基礎不穩。