用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DELETED
樓主: happyschooling
go

DELETED

ahbor 發表於 18-12-10 01:57
回覆 Penipony 的帖子

其他 好似聖心 or St Clare or 真光 又值唔值得? 大家會點睇? ...

同問,九真的話,40%升小,又點睇?

回覆 mschan411 的帖子

Same case! 超大b target 九真,我諗最後的考慮都是你有幾buy間學校各方面✨

ckyjanice11 發表於 18-12-10 19:15

Same case! 超大b target 九真,我諗最後的考慮都是你有幾buy間學校各方面✨ ...

不過我個係中細B,九真40%升小,考慮萬一係剩下60%,會不會有競爭力再考直私小?!

當然九真不屬於最Top果d神校,但我反而覺得最緊要間學校的課程符合自己要求同適合自己小朋友性格。如果你對間學校個課程編排有信心,你就放心比個小朋友去讀啦,每個小朋友能力同性格都唔同,好難一概而論。
雖然我唔肯定最終會揀邊間,但我好欣賞九真咁重視語境+英文小學+粤教中,相信個課程ok的話,就算將來小學升邊間都有能力應付

回覆 ckyjanice11 的帖子

請問你會點睇聖心&St Clare ? 我鐘意佢地著重品德, 但上到小學就好似好谷。
為左一條龍, 係咪值得揀 ?

ahbor 發表於 18-12-11 02:53

請問你會點睇聖心&St Clare ? 我鐘意佢地著重品德, 但上到小學就好似好谷。
我都想知,struggling ..

ahbor 發表於 18-12-11 02:53

其實值得,如果有得揀