用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教修改 高中選科制度
樓主: ss429
go

高主教修改 高中選科制度   [複製鏈接]

回覆 王家爸爸 的帖子

何謂 "明知"? 這一屆高主教中三學生 好似係出自學校投放大量資源的小班教學的一群, 學校竟然對一半同學冇信心可以修三科,咁小班教學嘅成效 都可能值得懷疑,並唔係成日喺報紙見到佢哋sell得咁 有價值喎

王家爸爸 發表於 18-12-7 15:52
明知道個學生揀3X會全軍覆沒,學校唔可以有得佢死。

讀到啱心水嘅選修科,3X都唔會有問題。
讀到唔啱心水嘅選修科,1X都死得。

你要搞清楚揀3X同考3X。

ss429 發表於 18-12-7 16:48
回覆 王家爸爸 的帖子

何謂 "明知"? 這一屆高主教中三學生 好似係出自學校投放大量資源的小班教學的一群, ...
高媽媽搞乜鬼⋯

sukitelfold 發表於 18-12-7 00:23
策略啱或唔啱,不是重點!

重點在升中一時明確告訴家長,應設三年過渡期!
咪係,任何策略一定有好有唔好,不過突然決定,對中一至中三的家長來講,太過於sudden, 本來打算讀3科的同學,會好彷徨。

artroboy 發表於 18-12-7 10:13
即係有得選擇三科,考DSE 可以容易走位。

如果3X係理科,理、工、商嘅學科好大機會有加權,Best 5用Eng/Maths/3X成績好過計中文/LS。

回覆 王家爸爸 的帖子

何謂 "明知"? 這一屆高主教中三學生 好似係出自學校投放大量資源的小班教學的一群, ...
谷高DSE 4+,就係有成效

artroboy 發表於 18-12-7 17:02
高媽媽搞乜鬼⋯

媽媽咪用緊阿媽教仔式手法做嘢囉!

阿媽話咁就要咁

王家爸爸    發表於 18-12-7 18:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-7 17:18

阿媽話咁就要咁
女上司的通病

LingChiBaBa 發表於 18-12-7 17:16
如果3X係理科,理、工、商嘅學科好大機會有加權,Best 5用Eng/Maths/3X成績好過計中文/LS。
...
明白,咁有得揀真係好好多⋯,始終上到中四才摸清自己走向同能力既人不少⋯

artroboy 發表於 18-12-7 17:26
明白,咁有得揀真係好好多⋯,始終上到中四才摸清自己走向同能力既人不少⋯ ...

係。如果大學仲計緊4C+1X,祇以成績為目的,3X就真係多餘。

LingChiBaBa 發表於 18-12-7 16:56
讀到啱心水嘅選修科,3X都唔會有問題。
讀到唔啱心水嘅選修科,1X都死得。
講真啲讀3X,甚至4X,都唔會有問題既學生,中三就唔會係中下游,咁一定讀到啱心水既選修科。

回覆 王家爸爸 的帖子

我都相信呢一屆既高主教中三學生應該係學校投放大量資源落去搞小班教學既一群,但係同時應該係高主教歷來收到比較差既學生,所以我估高記媽媽當初高估咗小班教育既效果。

王家爸爸 發表於 18-12-7 18:11
講真啲讀3X,甚至4X,都唔會有問題既學生,中三就唔會係中下游,咁一定讀到啱心水既選修科。 ...

有D學生偏向一面,全理科讀4X都OK,但中三會俾文科拖累,如樓主所講,50%後要修2X,仲未必一定揀得返理科elective。

王家爸爸 發表於 18-12-7 18:14
我都相信呢一屆既高主教中三學生應該係學校投放大量資源落去搞小班教學既一群,但係同時應該係高主教歷來收 ...

點解呢一屆中三係歷來收得比較差嘅學生?

LingChiBaBa 發表於 18-12-7 18:21
有D學生偏向一面,全理科讀4X都OK,但中三會俾文科拖累,如棲主所講,50%後要修2X,仲未必一定揀得返理科e ...
即使係偏向一面,都唔可能全理科讀4X都OK,呢個同現實差太遠啦,之前可能得,時代變咗,唔可能再用老一套想法。現實係香港既新學制重文輕理,4C裡面有三文一理,如果真係俾文科拖累,應該花多啲時間係中、英文度。而唔係其望讀4X,將啲時間花費係選修科,然後死中、英文同通識,最終讀唔到大學。

sunnygirl 發表於 18-12-7 18:22
點解呢一屆中三係歷來收得比較差嘅學生?
我估主要係升中人數減少。當然有更主要既原因,唔想引起辯論,自己搵答案。

artroboy    發表於 18-12-7 19:14

hkpapa852 發表於 18-12-7 17:18

阿媽話咁就要咁
講真,雖然我無小朋友讀佢,但係我贊成佢既教育方法。

王家爸爸 發表於 18-12-7 18:29
即使係偏向一面,都唔可能全理科讀4X都OK,呢個同現實差太遠啦,之前可能得,時代變咗,唔可能再用老一套想 ...

選科講中三成績呀。

Eng lit, 中西史已經可以拉底。 如果排位以全科合格為先,肥一、二科文科仲喺唔喺前50%?

王家爸爸 發表於 18-12-7 18:11
講真啲讀3X,甚至4X,都唔會有問題既學生,中三就唔會係中下游,咁一定讀到啱心水既選修科。 ...
可唔可以講多少少?我唔係太明⋯

王家爸爸 發表於 18-12-7 18:32
講真,雖然我無小朋友讀佢,但係我贊成佢既教育方法。
但無緩衝期就有點兒那個了。
‹ 上一主題|下一主題