用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教修改 高中選科制度
樓主: ss429
go

高主教修改 高中選科制度  

簽名被屏蔽

hkpapa852 發表於 19-1-16 15:11
如果係要求Level 4或以上但攞唔到(即只有 Level 3),通常可以只上堂唔駛補考

但如果係連Level 3都無,過 ...
當年英國啲大學要求英文無 O LEVEL 程度既,一係去考 GCE,一係去考 FCE。如果都唔得既,就去上堂。我估將來唔夠學生,可能都會有類似做法。

hkpapa852 發表於 19-1-16 12:11
基本上係要成績好先有得頃, 仲要之後個年必須補考仲要達標.

過往慣例, 如果補考成績唔達標就算係Year 1時 ...

最近公佈衰一科但多星星而收嘅學生,好似未見倒有列明入學後必須一年内補考成功的規定?直覺覺得唔合格或許大學會要求補考,但已合格而未達3级可能未必會規定要補考(eg. 中文2左),因爲由HD上嘅學生有唔少都可能係中/英2左,所以我覺得今次修改未必跟以往一樣,不過都只是我估計。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-12-7 11:37
間間中學, 選科都或多或少有唔同限制

基本上, 都係先按學生成績決定先後次序

我發覺有的中學中一已經冇歷史讀,我小朋友喜歡歷史,甘撰中學又真係要睇清楚有冇依個科目

piglet0529 發表於 19-1-17 07:56
我發覺有的中學中一已經冇歷史讀,我小朋友喜歡歷史,甘撰中學又真係要睇清楚有冇依個科目
...
文科或不算熱門科目未必間間有,就算初中有高中都未必一定有得選修,所以升中選校時家長最好了解多啲。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-17 08:49
文科或不算熱門科目未必間間有,就算初中有高中都未必一定有得選修,所以升中選校時家長最好了解多啲。 ...

我都struggle 緊,佢甘細的興趣未定,通常冇歷史係band2 中學,但係乙部排位時值唔值得放棄一間升緊呢既band2冇歷史读既中學而揀一间下沈緊既band1 尾有歷史讀既中學呢?

piglet0529 發表於 19-1-17 09:19
我都struggle 緊,佢甘細的興趣未定,通常冇歷史係band2 中學,但係乙部排位時值唔值得放棄一間升緊呢既ba ...
所謂下沉紧嘅中學是否指呢幾年DSE成績?我會咁睇,早幾年升中學童人數少,由其B1尾學校會收到B2生,所以成績跌唔出奇,但若该B1中學整體上包括師资、校風、话動、學校理念均與家長相近,選修亦有小朋友想讀嘅科目,咁我會先選。

piglet0529 發表於 19-1-17 09:19
我都struggle 緊,佢甘細的興趣未定,通常冇歷史係band2 中學,但係乙部排位時值唔值得放棄一間升緊呢既ba ...
如果我係你,我反而會睇返學生年報,去學校開放日,同啲老師、同學打聽下,然後研究下間學校DSE下沉、上升既原因。

王家爸爸 發表於 18-12-7 23:15
如果其他理科夠高分,肥一、二科文科唔係問題,我小朋友宗教、音樂、視藝、體育、普通話,呢五科都係僅僅合 ...
我女同你小朋友相反,音樂,視藝,體育,普通話,中文都攞A,就是其他三個主科都是B-A之間徘徊 ,所以講到未來選科真係勁搲頭。

樹熊MA 發表於 19-1-17 13:30
我女同你小朋友相反,音樂,視藝,體育,普通話,中文都攞A,就是其他三個主科都是B-A之間徘徊 ,所以講到未 ...
揀中國文學、中國歷史?

王家爸爸 發表於 19-1-17 14:17
揀中國文學、中國歷史?
區唔中意背野,但數學又唔凸出,唔知區想點。