用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教修改 高中選科制度
go

高主教修改 高中選科制度  

選擇中學 ,會唔會考慮嗰間中學高中嘅選科制度?

高主教書院 今年修改升中選科制度, 學生必須為60名以內, 才能在中四選擇三科elective,

60名以外的學生 就只能夠選擇兩科,  本年中三 120人, 即是只有一半學生可以選擇 在中四修讀三科elective。 這是否有點要求苛刻? 校長常常說會比機會學生, 但現在竟然剝削學生選 修科目數目,其實大部分band 1 學校都容許學生選擇三科, 再加上大學而家改制 能夠讀多一科 elective, 對語文較弱嘅學生 , 有機會提升 將來best 5 or 6 嘅成績。 同時 ,萬一升上中五發覺選錯科,就被迫無法去drop。

回覆樓主:

如事者三年後4+或5+%係咪會高咗呢?拭目以待

ss429 發表於 18-12-6 21:06

高主教書院 今年修改升中選科制度, 學生必須為60名以內 ...

弱既學生的確無能力讀3科electives,有部分上到中五會自動放棄某一科elective,不如將多d精力谷好4 cores+2科electives 仲實際
係學校角度,咁樣亦可以整靚各科既level 4+ rate
雙贏!

回覆 ss429 的帖子

It is quite common for Band 1 school to offer students 4c + 3e

very surprise to know Raimondi only allows 50% to have such choice

聽説全港中六生考3選修科的也不超過20%。除非能力好高,否則讀兩科夠曬兼理智D。

應該合理的就先由學生選三個或两個。但選咗三個嗰的要睇中四全年成績,如果某elective未達學校水平,中五便要drop.

回覆 starry_night 的帖子

中三就斷定考一半以後的學生無能力讀三科,是否言之尚早。大學改制, 都係想比理科強嘅小朋友 喺 elective 到搶分, 而家學校減少一半人試讀多一科機會,是否不太公平?

回覆 ilyrd 的帖子

seems right

Itochu 發表於 18-12-6 21:49
回覆 starry_night 的帖子

中三就斷定考一半以後的學生無能力讀三科,是否言之尚早。大學改制, 都係想比 ...
高主教依家是男女校,點分最top 69人?男女選科上可能有別喎⋯

回覆樓主:

其實只讀6科意味著每科都多左上堂時間,而且開少d選修課班,即係老師人手會鬆動左,可以安排補底課程
其實學生都會受惠,唔明點解咁堅持一定要讀7科

回覆樓主:

假如高主教入jupas degree有50-60%(依家jupas degree rate包埋SSSDP),即係60人入到U,其他都係讀唔到
學校叫呢班學生專注讀好6科,谷好呢6科既成績,都係策略上幫緊班學生上U者

樹熊MA    發表於 19-1-16 14:14

吾係只有高主教咁做, 例如港島區有B1女校做緊. 新界區亦有EK家長評為1A校做緊...樓上講TSK做緊.. 也有直資做緊相同的事情. 只係無咩人講啫

回覆樓主

直資中華基金聲稱2018年有3x%人入到三大,但都係開得一班學生可讀3科選修科。

高主教書院 今年修改升中選科制度, 學生必須為60名以內 ...

策略啱或唔啱,不是重點!

重點在升中一時明確告訴家長,應設三年過渡期!

不可今年講,下年實施!

老實講,我又覺得高記既做法合理。其實又有幾多個高記60名後既學生有能力讀三科選修?與其三科讀唔掂,不如讀好兩科。

starry_night 發表於 18-12-6 21:16
弱既學生的確無能力讀3科electives,有部分上到中五會自動放棄某一科elective,不如將多d精力谷好4 cores+ ...
講得啱,其實睇返其他類似程度既學校,又有幾多間係有過半學生可以選三科?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

選三科,仲有機會試讀完drop一科
選兩科,咁就一世

現實中, 大部份學校大部份學生, 都只係考2科. 以2017年學校公開既資料去計

中學人均應考科目數(包括M1/M2)
聖言7.5
QC7.2
SMCC7
華英6.9
QES6.8
旅港6.8
MSS6.7
SPCS6.7
BPS6.6
DBS6.6
民生6.6
荃官6.6
TSK6.5
沙官6.5
藍田聖保祿6.4
銘賢6.4
何文田官立5.8

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。