用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教修改 高中選科制度
樓主: ss429
go

高主教修改 高中選科制度   [複製鏈接]

比任何學生選3x,對於能力低的學生不是好事。

LingChiBaBa 發表於 18-12-7 18:34
選科講中三成績呀。

Eng lit, 中西史已經可以拉底。 如果排位以全科合格為先,肥一、二科文科仲喺唔喺前5 ...
如果其他理科夠高分,肥一、二科文科唔係問題,我小朋友宗教、音樂、視藝、體育、普通話,呢五科都係僅僅合格(有時唔合格),一樣係前30%,係高中階段(唔係讀高記)讀4X(包括 M2)。

artroboy 發表於 18-12-7 19:17
但無緩衝期就有點兒那個了。
講真,高記以前既問題係揀科太自由。揀科自由本來係好事,問題係唔少人(主要係家長)有好似食自助餐既心態,眼闊肚窄,搞到學生兩頭唔到岸,影響啲選修科成績,亦令主科成績被影響。所以我反而覺得跟返香港其他學校既方法,限制揀科既數目係知錯能改既好事。

artroboy 發表於 18-12-7 19:16
可唔可以講多少少?我唔係太明⋯
一般學校初中既計分方法係中、英文乘3,數學乘2,其他閒科乘1或者0.5。 因為比重唔同,所以主科無問題先有可能係前50%。 從另一角度睇,就係學生有能力讀3X,甚至4X,一定係主科無大問題,起碼4C中有3C係勁既,咁先可能可以有時間讀3X/4X。

王家爸爸 發表於 18-12-7 23:15
如果其他理科夠高分,肥一、二科文科唔係問題,我小朋友宗教、音樂、視藝、體育、普通話,呢五科都係僅僅合 ...

所以我喺#33樓已經講咗點樣排先後都影響,我女學校係全科合格排先,肥一科已好大機會排50%後。

sunflower2000 發表於 18-12-7 21:17
比任何學生選3x,對於能力低的學生不是好事。
但係唔係個個家長都明,所以學校應該講清楚啲咁做既原因,會減少不必要既誤會。

LingChiBaBa 發表於 18-12-7 23:40
所以我喺#33樓已經講咗點樣排先後都影響,我女學校係全科合格排先,肥一科已好大機會排50%後。
...
全科合格排先?定係中英數合格排先?你最好問清楚學校。

王家爸爸 發表於 18-12-7 23:48
全科合格排先?定係中英數合格排先?你最好問清楚學校。

我女學校嘅野,你會比我清楚?

又係玩文科弱嘅男仔!首先,要中3已經開竅識得衝,男比女慢開竅,中三好多學校仍然有History, Geog,中史等文科,加埋3C文科佔大半,未醒又讀男女校嘅整體一定危啲。其二,大學開始改用Best 5 Best 6 收生,死一科C有得傾,如果理科叻,Phy,Chem,Maths,BAFS,M1/2 或者英文夠數,容錯率高好多。

讀唔掂可以中5 drop科,而家冇得揀,正正和收生方式對著幹。

LingChiBaBa 發表於 18-12-7 23:56
我女學校嘅野,你會比我清楚?

問清楚啲永遠係好啲,尤其係今年先改,我相信高記媽媽唔會亂來既。

用中四一年去試讀嘅心態,唔啱邊科drop邊科,係好傷,得不嘗失,畢竟DSE衹有2年半。何況50%後的學生能力稍遜,應該集中火力攻6科,所謂多一科走盞衹會搞到兩頭唔到岸。

王家爸爸 發表於 18-12-8 08:05
問清楚啲永遠係好啲

我女今年考DSE啦

重有我女唔係讀高記

回覆 artroboy 的帖子

Agreed,

都明白能力不足未必兼顧到多一科,不過真的足足一半人能力不夠嗎?高媽經常強調高記是名校噃!

聽説全港也不過1x%考3X,而且比例逐年下降。

sunflower2000 發表於 18-12-8 08:17
用中四一年去試讀嘅心態,唔啱邊科drop邊科,係好傷,得不嘗失,畢竟DSE衹有2年半。何況50%後的學生能力稍 ...

完全同意
如果個學生唔成熟,同佢講試讀3科,一年後俾佢drop一科,佢咪會更加亂讀同無心機讀?!
不如係中三要佢認真考慮咪仲實際,中四開始就要認真對待每一科,唔可以俾藉口佢浪費時間選擇,始終dse得2.5年預備

akys 發表於 18-12-8 02:10
又係玩文科弱嘅男仔!首先,要中3已經開竅識得衝,男比女慢開竅,中三好多學校仍然有History, Geog,中史 ...

akys 發表於 18-12-8 02:10
又係玩文科弱嘅男仔!首先,要中3已經開竅識得衝,男比女慢開竅,中三好多學校仍然有History, Geog,中史 ...
所以我一直堅持中學應選單性學校

如果男仔真係文科弱, 咁咪大圍一齊弱囉, 如果當大部人弱而你又可以強時, 就抵你可以揀科先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-8 12:16
所以我一直堅持中學應選單性學校

如果男仔真係文科弱, 咁咪大圍一齊弱囉, 如果當大部人弱而你又可以強時,  ...

但要睇邊種制度下的單性,如果官話津,我覺得資源問題,基本集中火力在強班。弱既反而仲衰。

文弱係男仔通病,但理強既比例高,隨時唔夠人爭咪慘?我見某中學弱班真係無乜科揀。

王家爸爸 發表於 18-12-7 23:25
講真,高記以前既問題係揀科太自由。揀科自由本來係好事,問題係唔少人(主要係家長)有好似食自助餐既心態 ...
我覺得學校咁做係有考慮因素,唯是執行上太倉促,總之呢屆由小學到中學都幾黑仔⋯
‹ 上一主題|下一主題