用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 消失的學生
樓主: Cliokohonda
go

消失的學生   [複製鏈接]

ilyrd 發表於 18-12-7 11:44
咁我都認同你講。另外大陸有段說話好流行,意思話當有家底嘅年青人都在努力時,你係咩都冇嘅年青人,重唔快 ...
自己努力先係最重要。

王家爸爸 發表於 18-12-7 15:36
自己努力先係最重要。

Del

IloveJJ 發表於 18-12-7 17:40
答返你,社會資源係咪應該更有效咁運用?我認為我無權覺得而家咁係唔有效。邊個值得攞福利?邊個唔值得?有邊 ...
等N年上唔到公屋果个唔係我地呢度任何-个,其实同我地無关痛痒,只係我地好多餘地鄧人辛苦、鄧人慘,好多餘地唔关我地事又呻下啫。不过呢度各位觉得唔妥之餘,亦仲係好各自努力做好自己,唔会因為自己努力左收穫又比人少。如果如你所講好多野唔到你決定,唔需要去諗或發声,禁第-件最無聊既事大概係坐左係維園廿幾年為六四平反。好多政策大概未必正式形影到社会上每个人,禁政府就唔需要諮詢大众?反正佢先係話事人~

mcl203 發表於 18-12-7 14:01
雞先定蛋先,我都唔識分,教育制度操主動權,抑或係被動權,似乎難為正斜定分界~~~

不過咁,我都認為 ...
睇"韓風"兩個星期前,在高雄市選舉選贏民進黨陳其邁,都好有啓發性,民進黨在高雄市執政20年,就算深绿根據地都要變色。

有趣的是選蠃果個冇乜政綱,只有願景式淺白的口號,但最後選贏咗。最過癮的是韓風不絕,高雄市長末上任,但高雄的氣氛立即话起來。我覺得香港不同政黨都要諗諗,放下意識形態及政治清算,全力拼經濟。

以前香港是經濟城市,現在是政治城市!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 18-12-7 17:40
答返你,社會資源係咪應該更有效咁運用?我認為我無權覺得而家咁係唔有效。邊個值得攞福利?邊個唔值得?有邊 ...

del

‹ 上一主題|下一主題