用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 消失的學生
樓主: Cliokohonda
go

消失的學生  

李大人 發表於 18-12-7 10:11
勿沉迷黃金年代,台灣的22K,韓國年青人入不到大公司,日本的迷失,新加坡無自由小發展,英美中下階層亦有 ...
台灣的22K已經係幸福一族,唔少大學畢業生係月休4天領薪20K,連劏房都住唔起,要住天台僭建房。

回覆樓主

我想澄清一句,我未上岸㗎,重搏殺緊!

阿仔更未有來,重摸索緊前途,興幸不是啃老族,因為我不容許!

家教方面,我們做了不少功夫,最基本的禮貌,守時,盡力,適當時候,做適當的事,講適合的話!

事業發展就多啓發,讓他多思考,肯跟我們傾訴,才可以分享及輔導,最後成敗得失就要靠自己努力及運氣了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 18-12-7 10:59
你不是這樣說嗎?認為雙非用了社會資源?
雙非係用了社會資源,但係始終有限,而且將來有回報社會既可能性;但係家庭團聚就好唔同,唔少係會一直用社會資源,而且係將來幾乎無回報社會既可能性。

回覆樓主

似乎,香港現時最成功之處就係,家長都係擺脫不了子女‘前途’兩個字,除非,某日,你子女跟你說,爸或媽,我立志要成為一位出色既麥記賣飽員,你既即時反應係,仔或女,爸或媽永遠都支持你,努力吧。~~~

IloveJJ 發表於 18-12-7 10:59
你不是這樣說嗎?認為雙非用了社會資源?

你要了解我是回應另一位網友的等同比喻,我覺得不可比,因為蘋果跟橙!

第二,我做了 May ,不是所有人,除非你敢講雙非一個都冇用到社會資源,免費教育已經是最基本!你不能用自身經驗套落去,你不用到,我恭喜你,但香港的福利制度不會更人而已吧!

你上面用150,現在用雙非,這正正是BK的風格,跳來跳去。你再看看我的回答是有上文下理,如果斷章取義,就好難討論落去。你先冷靜,沉澱一下,再作討論!

你傾向喜歡二分法,我傾向0與1之間有很多可能性!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-7 11:02
我想澄清一句,我未上岸㗎,重搏殺緊!

阿仔更未有來,重摸索緊前途,興幸不是啃老族,因為我不容許!

我會覺得香港又不是那麼不濟,西方又不一定各方面比香港好,討論香港會好攰。

Cliokohonda 發表於 18-12-7 11:28
我會覺得香港又不是那麼不濟,西方又不一定各方面比香港好,討論香港會好攰。
...

我冇話外國好,香港差,我只是話部分家庭有海外護照,所以送回家讀書,是可以理解,只是你說自己的經驗來否定其他人的看法。

只是討論一下,冇必要拗,講完自己觀點就好。

IloveJJ 發表於 18-12-7 11:38
其實我唔係否定雙非或團聚家庭或任何人用了香港資源。
我只係認為,做家長的,無必要去認為現在年青人點樣 ...
咁我都認同你講。另外大陸有段說話好流行,意思話當有家底嘅年青人都在努力時,你係咩都冇嘅年青人,重唔快的努力。

王家爸爸    發表於 18-12-7 15:35

香港從2003-2018, 或者從2007-2018, 都是最好揾錢既年代,
機會比李嘉誠既年代仲多, 因為當年大家都沒錢, 從沒錢既人手上賺錢比現在困難得多.
唔是沒發展機會, 只是睇揾唔揾到機會.
香港既失業率有幾低.如果香港都話沒機會, 咁就沒得好講啦.
年輕人既問題主要是樓價, 但樓價升跌, 太多人利益所在.

IloveJJ 發表於 18-12-7 11:40
請看我上面回應,我不是說他們沒有用資源,而係認為我們不需去理會甚麼人用了資源。無佢哋,就不用交稅嗎 ...

我回我跟你的對話,我冇時間睇你回其他人,你要體諒,我跟不上你的跳躍性思維

在出面趕去開會,只能回我們的對話。

IloveJJ 發表於 18-12-7 11:47
謝謝你
陳sir同你講緊嘅野已經是不同嘅野,陳sir絕對同意你講嘅年青人要努力,你睇佢公子便知。

如果沒新移民, 邊個父母想自己小朋友將來做茶餐廳/洗碗/清潔.
估計香港到時出去吃餐飯都同外國差唔多.
我反而是用感恩既心態去睇.

Sing13 發表於 18-12-7 12:03
如果沒新移民, 邊個父母想自己小朋友將來做茶餐廳/洗碗/清潔.
估計香港到時出去吃餐飯都同外國差唔多.
我反 ...

所謂既要有前途吖嘛,咪又係只可以係薪高糧準為出發點~~~

mcl203 發表於 18-12-7 11:09
似乎,香港現時最成功之處就係,家長都係擺脫不了子女‘前途’兩個字,除非,某日,你子女跟你說,爸或媽, ...

我比較簡單,只是希望他們將來可以選擇他們喜歡的學科、喜歡的工作。所以我需要努力工作,將來不用靠小朋友,可能還需要存一些錢供他們讀大學。
另外大女已經有一技之長、將來一定不會讀神科,只會讀自己喜歡的學科。如果找不到工作,起碼可以教音樂、過自己喜歡的生活。