用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 消失的學生
樓主: Cliokohonda
go

消失的學生  

little_yolky 發表於 18-12-6 17:52
但係你D表得一個學年數據, 點眼消失呢? 要睇六年, 由中一升到中六, 至知佢消失呀。一年數據, 可能係學童少 ...

咁一線中學又唔使擔心學童產量多少瓜~~~

goodboy1 發表於 18-12-6 17:48
係咪因為越來越多內地新移民學生?

不是這個原因,因為香港自上任特首以來,努力將香港在國際社會邊緣化,努力溶入國家的藍圖,將香港特區變成香港鎮,香港特色的體制,慢慢被扼止。聰明的人,走得的,點解唔走,自己唔走,希望下一代走得出去。

你看看歷任特首子女,在香港多?國內多?還是海外多?聰明人自然懂得選擇!子女留在香港果個咪在赤柱監獄囉,國家領導人的子女必然在英美瑞典。

我講得夠白未!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Cliokohonda 發表於 18-12-6 17:58
我好random search school report 去睇,普遍s6 比s1 小左1/4 .出生率對B1,2中學應該不太影嚮。
...

近年經濟好,更多父母為自己仔女追求比香港更好既中學嘛,相對又輕鬆D~~~

回覆樓主:

去外國
以前我地個代以為讀唔上才放洋
現在讀得好叻也早放洋
aim for oxbridge, etc

goodboy1 發表於 18-12-6 17:48
係咪因為越來越多內地新移民學生?

補充多一點,這些國內來港讀中小學的,絕大部分不是學霸,環境好的去了國際學校,在官津的跟香港的本土學生差不多。

去到大學就不同,因為經歷大浪淘沙的高考,一千萬考生的尖子,不少真的是學霸!去到研究院,更加拉開了,所以不要跟中小學生來類比!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cmchang0927 發表於 18-12-6 18:05
去外國
現在讀得好叻也早放洋

oxbridge前,都仲有D aim ~~~

Cliokohonda 發表於 18-12-6 17:02
地區B1A 消失的也不小。
當年係會考,中5升中六篩淨兩班,而中7上大學的話B1A 校應該接近100% 喎!

Cliokohonda 發表於 18-12-6 17:02
地區B1A 消失的也不小。
仲有中七咩?

回覆 ANChan59 的帖子

很同意。我身邊幾位靠自己努力捱出頭、收入豐厚的朋友,紛紛安排子女在中學階段入讀英國較有名的中學。他們因為還要靠香港(和偉大的祖國)搵錢,平日絕口不提香港現況的不是,但就用行動投下不信任票,全部希望子女入英國較好的中學和大學,還希望子女如有本事,便留在外國(不一定是英國)生活。

沒意講政治。請不要打頭。

YDLFATHER    發表於 18-12-7 21:08

manmonster 發表於 18-12-6 18:57
回覆 ANChan59 的帖子

很同意。我身邊幾位靠自己努力捱出頭、收入豐厚的朋友,紛紛安排子女在中學階段入讀 ...
点会打头?我都叫阿女如果畢業後揾到工唔好番黎。

YDLFATHER    發表於 18-12-7 21:09

Cliokohonda 發表於 18-12-6 17:29
家長日要去了解下,有朋友個仔在SSP X賢留了三次級,最後一年被迫獨自在實驗室虛渡下自願退學,擔心此做法 ...

名校係唔需要用強迫成績差嘅學生離校去做靚成績。將一個學生獨自隔離,未必係成績差咁簡單,仲可能係行為上嘅問題,學校唔想影響其他學生上堂~

嘩,将學生獨自隔離,又想多一個跳樓?

ANChan59 發表於 18-12-6 17:59
不是這個原因,因為香港自上任特首以來,努力將香港在國際社會邊緣化,努力溶入國家的藍圖,將香港特區變 ...
我本身親人少, 好朋友圈子不大, 都是中學同大學的同學, 基本上都是一般的中產, 他們中學階段(通常中三) 送孩子出去的佔5份2, 大學階段去的佔5份4, 好多來自神校名校中學,  

HaYi 發表於 18-12-6 21:54
我本身親人少, 好朋友圈子不大, 都是中學同大學的同學, 基本上都是一般的中產, 他們中學階段(通常中三) 送 ...

你覺得有幾多是有外國國籍?

如果英美加澳都就業困難,點解要回流?

ANChan59 發表於 18-12-6 17:59
不是這個原因,因為香港自上任特首以來,努力將香港在國際社會邊緣化,努力溶入國家的藍圖,將香港特區變 ...
我已經如此考慮,除非到時經濟出現問題,應該唔會在港讀大學啦。

好討厭現時既社會氣氛,什麼都是年青人的錯。政府、傳媒成功將香港大學生變成「廢青」代名詞。

YDLFATHER    發表於 18-12-7 21:10

kirstyau 發表於 18-12-6 17:15
但中學青春期,如果本身中學讀得好地地(當band1B),有班老死,tum個細路轉去神中,佢地都未必肯 :igiveup ...

咁跟唔上,要留班,留多2年就想走

cmchang0927 發表於 18-12-6 18:05
去外國
現在讀得好叻也早放洋

有好多係因為中文都迫住走

02413124 發表於 18-12-6 22:11
咁跟唔上,要留班,留多2年就想走

咁跟唔上轉校,對學生都係好事。但如級頭更上一層樓,學生係原校可能有死黨開心,有神校佢轉都未必肯。

artroboy 發表於 18-12-6 22:10
我已經如此考慮,除非到時經濟出現問題,應該唔會在港讀大學啦。

Exactly. The SAR government and some public figures try very hard to push younger generation to other extremes.

At year 2, my son is so glad he has foreign passport, he didn’t appreciate that for 20 years.

After overseas internship and then work 12 months in HK, he is planning to work overseas.