用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 2nd in result 2019-20
樓主: Karentintin
go

DBS 2nd in result 2019-20   [複製鏈接]

Bighamster 發表於 18-12-22 00:11
由衷地恭喜各位拿到offer的家長!

請問你們如何訓練小朋友開朗自信,小兒非常聰明,在家也是滔滔不絕口若 ...

我孩子之前同你仔一樣,在家好醒目,有好多ideas, 無時停,出到街兩個樣,就算去公園,多數自己玩。不過去了K3, 真的好似長大了,情況明顯改善,仲成日約同學玩。我覺得就算慢熱都唔緊要,但不要怕害羞,靜的人也l 可以有自信地表達自己。如果反應快,學朮ok, 就更加無問題。除左男拔,其他學校都有好多機會。加油!

是不是只有second in 才会有信?

SJB 發表於 18-12-23 23:43
是不是只有second in 才会有信?
不是啊!所有applicants 也有信啊!因為今次出曬offer/ waiting/ rejected letter. 可能星期一收到呢!如果星期一仍未收到,應該直接致電學校詢問清楚。

回覆 LittleButter 的帖子

Thanks....will check on Monday

回覆樓主

各位家長,我仔仔都係happy school. K2先開始寫字仲要係10月出世細b,但我見佢寫字真係好吃力,都唔知到考小一時寫到自己個名未,有諗過repeat k2等佢各方面都成熟d先,唔知有冇呢個需要,唔知各位happy school 既小朋友,係咪k2一做功課都係咁既情況?

Lupdoy 發表於 18-12-24 08:34
各位家長,我仔仔都係happy school. K2先開始寫字仲要係10月出世細b,但我見佢寫字真係好吃力,都唔知到考小 ...

學校應有教訓練小肌肉的活動,在家中可跟他做多 D, 有幫助

剛去完旅行回來,囝囝收到男拔offer,真係最好的星誕禮物

LittleButter    發表於 18-12-25 00:25

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主最後通知

早前已在 #179 說明在此回覆後如再發現,一律直接給予警告牌,屢次違規者會被禁言或封鎖帳戶,敬請留意!

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

恭喜各位

請教有offer 的小朋友,portfolio 係唔係都有好多比賽獎同Cambridge cert 架呢?如果有課外活動但無參加過比賽係唔係相對機會低D 呢?

回覆 sakbbjaijai 的帖子

我的是零獎項及cert,真的是一張都冇。是故意不放下去,不想比下去。根據計分標準,這只是佔5%分數。

uuukkkindgom 發表於 19-1-2 13:43

我的是零獎項及cert,真的是一張都冇。是故意不放下去,不想比下去。根據計分標 ...

哪請問portfolio 放什麼呢?

很普通嘅嘢,如:生活照,畫之類簡單嘢。學校不是講明面試表現佔分85%的嗎?

uuukkkindgom 發表於 19-1-2 23:01

很普通嘅嘢,如:生活照,畫之類簡單嘢。學校不是講明面試表現佔分85%的嗎? ...

對呀,但也講明課外活動佔5%, 對於N 無來說,這5% 也很重要呢

sakbbjaijai 發表於 19-1-2 23:33
對呀,但也講明課外活動佔5%, 對於N 無來說,這5% 也很重要呢

學校講過,呢5%係for 幼稚園成績或課外活動。
所以我連生活照也沒有放。

RonnyBB 發表於 19-1-3 11:44
學校講過,呢5%係for 幼稚園成績或課外活動。
所以我連生活照也沒有放。
...

請問課外活動要放什麼呢?如果無cert 無比賽的話?

回覆樓主

請問有冇人知call waiting 未?

回覆樓主:

Deldeldel del

uuukkkindgom 發表於 19-1-2 13:43

我的是零獎項及cert,真的是一張都冇。是故意不放下去,不想比下去。根據計分標 ...

deldeldel

glee621 發表於 19-1-21 13:49
請問有冇人知call waiting 未?

Call 咗,朋友一月尾已被 call 咗去 3rd in
‹ 上一主題|下一主題