用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次點分banding
樓主: bbq2008
go

級名次點分banding  

pino 發表於 18-12-12 13:07
有學校連band都無講?  乜都唔知真係點揀?靠撞彩?!
咪係我哋囉, 好彩仲有個呈分名次, 但就無講話係band 幾了, 連個中學名單都無呀, 要自己上網睇。我以為教育局有免費派的。

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 18-12-12 13:16
咪係我哋囉, 好彩仲有個呈分名次, 但就無講話係band 幾了, 連個中學名單都無呀, 要自己上網睇。我以為教育 ...

唔明D學校點解唔俾清楚資料俾自己學生

pino 發表於 18-12-12 14:57
唔明D學校點解唔俾清楚資料俾自己學生
成績好果幾個同學仔已經得出結論, 升中既嘢唔好搵班主任, 話佢老點。因為事緣有同學仔問班主任A學校band幾? 班主任答:大概B2A啦(果間最多都只可以計B2C)。另一同學仔問B學校band幾呀? 班主任答:大概B2A啦(果間係憫父連B3同學仔都叫唔駛咁早揀果間) 佢可能係唔想將D學校太標籤, 唔想同學仔只顧考慮banding問題 (因為果兩間其實D老師好有熱誠教學既), 不過, 如果B2同學仔信咗咁點算?

little_yolky 發表於 18-12-12 15:53
成績好果幾個同學仔已經得出結論, 升中既嘢唔好搵班主任, 話佢老點。因為事緣有同學仔問班主任A學校band幾? ...

係咪學校安排咗有啲升中活動嗰兩間(一間直資一間資助)?

little_yolky 發表於 18-12-12 15:53
成績好果幾個同學仔已經得出結論, 升中既嘢唔好搵班主任, 話佢老點。因為事緣有同學仔問班主任A學校band幾? ...

老師想靠害?!

little_yolky 發表於 18-12-12 13:16
咪係我哋囉, 好彩仲有個呈分名次, 但就無講話係band 幾了, 連個中學名單都無呀, 要自己上網睇。我以為教育 ...

係有得免費派比學生,一人一本。

mybryan 發表於 18-12-12 17:15
係咪學校安排咗有啲升中活動嗰兩間(一間直資一間資助)?

咦? 你又知? 係呀, 係果兩間。

little_yolky 發表於 18-12-13 08:06
咦? 你又知? 係呀, 係果兩間。

你啲貼士好易估

little_yolky    發表於 18-12-14 09:55

PKJJMaMa 發表於 18-12-13 07:25
係有得免費派比學生,一人一本。
以前我哋學校都係一人一本 ,唔知點解今年學校每一班得幾本,要自己上網睇。

[/url

fionaytwong 發表於 18-12-13 10:04

以前我哋學校都係一人一本 ,唔知點解今年學校每一班得幾本,要自己上網睇。 ...

一人一本的應係<中學概覽>:

https://www.chsc.hk/ssp2018/index.php?lang_id=2

而little_yolky係上面講既,我估係<申請中一自行分配學位手冊>。

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/handbook-for-dp.html

呢本無得派既。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 18-12-13 10:29
原來真係要上網睇架

hkpapa852 發表於 18-12-7 13:31
級二同級三就話無分別啫, 級一同級二喎!

正如比賽, 通常大家只會記得邊個係冠軍, 邊個係亞軍呢? Who care? ...

亞軍,季軍……父母自己知已足夠。
下下都第一,何來有進步。

奥脫福 發表於 18-12-13 10:29
明白曬,唔該你

[/url

想請問如果前兩界雙數年既級頭係Pre-S1都係考到全港(e.g.) 第10000名; 佢地標準分能平均+10咁係唔係今界就算係呈一同二所有科目都100分(標準分+20)既級頭, Ranking Order都最多只係10000?

謝謝

自行時中學會睇EDB次第。。。。。是否計曬呈一同呈二的成績呢?