用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次點分banding
樓主: bbq2008
go

級名次點分banding   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-12-10 09:42
我哋係齋俾個呈一+呈二累積名次你, 連幾多入B1都無講。

依家等18號放榜, 自一無懸念, 同阿女意 ...

3科100??咁强勁!

little_yolky 發表於 18-12-10 09:44
學校不是應該知道係自行定抽入嗎? 你哋區QC, SJ都有位?

請問你意思係個學生讀的小學會知個學生係自行定抽入某中學?會知的嗎?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-12-10 13:52
教育局報的,當然是兩次。但每間學校寫的要求不同,唔係間間只睇次弟,部分睇校內成績架。
...

資料來自 EK 之前的post :
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

全港學生排名 (配對後的成績為全港學生排位)

EDB為全港學生完成 Pre-S1成績配對後,會按照相關成績既高低去排名,呢個就係EDB要求既全港學生排名,或稱為 全港學生次第。

每完成一次呈分,EDB會先計算學生累計Pre-S1成績,然後再重新排名,所以呈分名次不會是幾次呈分名次的平均。

教育局報的,當然是兩次。但每間學校寫的要求不同,唔係間間只睇次弟,部分睇校內成績架。
...

thanks!!都係!有D學校小四成績都要交

如果自行既學校唔係自己區,大抽獎無得填,咁咪知係自行囉!

但如果係自己區的中學,小學就不會知道學生是自行or抽入了吧?!

IloveJJ 發表於 18-12-10 10:31
咁慘?  佢數學衰咗嗎?

其實數又吾係太衰, 差少少A, 呈二中英數都有進步, 係常識呈一100呈二90.5, 平均分同上次一樣, 但名次已後左幾名了

hkpapa852 發表於 18-12-10 09:35
其實已經夠資料

好過佢老點你, 叫你乙1選B1, 乙2選B2.....

老師叫我簡兩間band1中至尾試,但我覺得太難

IloveJJ 發表於 18-12-10 14:12
其實有乜關係呢?

我只係見到講開名次係兩次考試夾埋(平均),定呈一呈二分開,便想到touchwood一次呈分失手考得唔好,但另一次考得好的話,咁既情況其實會係俾間中學只睇到呈一&呈二兩個試夾埋的平均成績好D,定係呈一&呈二分開顯示的成績(即一次好一次差)好D

pino 發表於 18-12-10 20:15
我只係見到講開名次係兩次考試夾埋(平均),定呈一呈二分開,便想到touchwood一次呈分失手考得唔好,但另一 ...
有乜關係呢, 反正自行中學都係會有教育局俾既次第順序, 俾乜中學睇, 中學都係睇個順序為依歸既。

littlelamlam 發表於 18-12-10 15:42
其實數又吾係太衰, 差少少A, 呈二中英數都有進步, 係常識呈一100呈二90.5, 平均分同上次一樣, 但名次已後 ...
點解常識咁大鑊? 深咗嗎? 阿女英文呈二跌咗3分, 我都要佢檢討了。檢討結果, 佢話真係唔識, 睇書少, 所以生字唔識解, 好衰唔衰問題問到正。而中文閱讀理解, 佢就話成日配對唔到詞語, 搵極搵唔到, 佢叫我買多D練習佢做喎。我話呈三唔駛咁緊張, 入B1個pool就得, 佢話係為啖氣。

little_yolky 發表於 18-12-12 12:34
有乜關係呢, 反正自行中學都係會有教育局俾既次第順序, 俾乜中學睇, 中學都係睇個順序為依歸既。 ...

thanks!!你意思係例如400人申請,間中學主要睇你喺400人中排第幾,唔會睇到咁細?

pino 發表於 18-12-12 12:45
thanks!!你意思係例如400人申請,間中學主要睇你喺400人中排第幾,唔會睇到咁細?
...
因為有好多學校根本唔會俾個呈分名次小朋友, 又或者真係校內名次又無, 呈分名次又無。所以中學一般係睇張成績表, 主要睇個排名順序, 嚟俾個學術分果part。咁當然, 最好就緊係每次呈分, 同埋每科都唔好有太大既差異啦, 始終呈分係每科計算標準分, 一個主科死就真係好淒涼。

little_yolky 發表於 18-12-12 12:50
因為有好多學校根本唔會俾個呈分名次小朋友, 又或者真係校內名次又無, 呈分名次又無。所以中學一般係睇張成 ...

thanks!!小學唔講名次給家長聽真的很奇,叫家長如何選校?

pino 發表於 18-12-12 12:54
thanks!!小學唔講名次給家長聽真的很奇,叫家長如何選校?
好多都係咁喎, 咪講個band你知囉。講名次唔講band你仲死呀。

little_yolky 發表於 18-12-12 13:03
好多都係咁喎, 咪講個band你知囉。講名次唔講band你仲死呀。

有學校連band都無講? 乜都唔知真係點揀?靠撞彩?!
‹ 上一主題|下一主題