用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次點分banding
樓主: bbq2008
go

級名次點分banding   [複製鏈接]

MimiCactus 發表於 18-12-7 09:53
22本係一年,每日做一至兩篇,星期六、日做多D,坊間幾乎所有comprehension 比我買曬,果年五升六我在書展 ...
合作就好了, 唔係個個都咁妥協㗎
我又聽到一個case有個女仔,小學五年來都考級一嘅,佢係每天都做一本練習,佢媽咪買練習巳買到買無可買。

bbforever 發表於 18-12-7 11:29
我又聽到一個case有個女仔,小學五年來都考級一嘅,佢係每天都做一 ...
邊有咁多時間?

王家爸爸 發表於 18-12-6 17:15
如果係地區出名既小學,又全級有160人,B1比例點都有4成,所以估64個B1學生,應該合理。不過需要留意有啲學 ...
之前我都唔信有發力呢回事, 剛剛呈二完, 阿女有個朋友, 平時同阿女差唔多, 今次一標, D分咬住級一唔放, 嚇到級一標晒冷汗。

mianyang_99 發表於 18-12-7 11:53
邊有咁多時間?

高處不勝寒,就算阿媽唔叫做,個女都有要求,好大壓力。

謝謝大家!真係每個小朋友不同,不是個個都肯合作。我女就是其一,只在測考前做下練習。希望她能自發就好啦!

little_yolky 發表於 18-12-7 12:10
之前我都唔信有發力呢回事, 剛剛呈二完, 阿女有個朋友, 平時同阿女差唔多, 今次一標, D分咬住級一唔放, 嚇 ...

其實我真係唔係好明。。。級一同級二有差別嗎
咁都要標冷汗?!
唔怪得咁多學生睇唔開做傻事啦

bbforever 發表於 18-12-7 11:29
我又聽到一個case有個女仔,小學五年來都考級一嘅,佢係每天都做一 ...

佢媽咪可以唔再買~~~

love-baby 發表於 18-12-7 13:19
咁都要標冷汗?!
級二同級三就話無分別啫, 級一同級二喎!

正如比賽, 通常大家只會記得邊個係冠軍, 邊個係亞軍呢? Who care?

mianyang_99    發表於 18-12-7 14:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-7 13:31
級二同級三就話無分別啫, 級一同級二喎!

正如比賽, 通常大家只會記得邊個係冠軍, 邊個係亞軍呢? Who care? ...

我估,級2果位有機會好care,佢父母可能仲care,呀突走都care左成世~~~

mcl203 發表於 18-12-7 13:33
我估,級2果位有機會好care,佢父母可能仲care,呀突走都care左成世~~~
...
如果級一跌咗去級二, 個位小朋友既父母應該極之Care

mianyang_99    發表於 18-12-7 13:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-12-7 12:36
咁你有無問佢點樣做到?你之前成日話唔明架
小心唔好寫錯字, 唔好睇錯題目。

最重要係人哋一向數學好, 佢數學同級一打成平手。

love-baby 發表於 18-12-7 13:19
咁都要標冷汗?!
因為果個同學之前唔係級二丫嘛...............從來無諗過佢可以追得咁近架。

好似我阿女呢D巫大志, 數學有9字頭已經開心到跳下跳下既, 做人可能會開心D。

little_yolky 發表於 18-12-7 13:44
因為果個同學之前唔係級二丫嘛...............從來無諗過佢可以追得咁近架。

好似我阿女呢D巫大志, ...
咁個女仔之前係咩位置?

bbforever 發表於 18-12-7 12:45
同意......級頭個D係長久作戰MODE

mianyang_99 發表於 18-12-7 14:01
同意......級頭個D係長久作戰MODE
咁你又錯, 級一知道玩法, 呈分唔計測驗, 佢係考試先變身神人(雖然佢個凡人mode都好神), 舊年有位同學攞齊中英數分科奬, 但唔係級一, 呢位同學就真係全年作戰mode了。

bbforever 發表於 18-12-7 12:45
係呀, 有一次, 佢哋三個friends同班主任傾偈, 講講下級一响度喊, 話覺得好大壓力。阿女返嚟話好唔明白, 咁叻點解仲有壓力...............我心諗, 你緊係唔明啦

mianyang_99 發表於 18-12-7 14:00
咁個女仔之前係咩位置?

之前都級十內架, 叻過阿女D, 同阿女好接近。點知今次突然全線高分過阿女, 加加埋埋多咗阿女幾十分。不過人哋數學好, 一科都拋開你6X分, 真係莫再追。阿女得科視藝高分過人哋。

little_yolky 發表於 18-12-7 14:18
之前都級十內架, 叻過阿女D, 同阿女好接近。點知今次突然全線高分過阿女, 加加埋埋多咗阿女幾十分。不過人 ...
呢D真係留前鬥後.....靠團火食糊~

mianyang_99 發表於 18-12-7 14:23
呢D真係留前鬥後.....靠團火食糊~

所以成日都話, 單一科數學唔掂, 已經 top 5 無望了。人哋個target係攞100分, 阿女就計啱晒份卷D百份數, 開心到周圍同人講。唔同 level 如果俾HKpapa D數據佢睇, 暈咗都似

mianyang_99    發表於 18-12-7 14:43
‹ 上一主題|下一主題