用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次點分banding
go

級名次點分banding  

請問地區出名小學,全級160人,考幾多先為之band 1生?以往幾屆都有50%入到英中。

好多學校 P6 冇名次, 直接比BANDING 你

回覆樓主

我都想知,請教各位前輩,地區一線學校,全級160人計,級排行幾多為之1A和1B呢

bbq2008 發表於 18-12-6 15:11
請問地區出名小學,全級160人,考幾多先為之band 1生?以往幾屆都有50%入到英中。 ...
長協...應該級50內穩陣D~

請問地區出名小學,全級160人,考幾多先為之band 1生?以往幾屆都有50%入到英中。 ...
未考呈分試,未可分 banding

醒目開學勳章

打個 8折, 應該穩鎮。

如果係地區出名既小學,又全級有160人,B1比例點都有4成,所以估64個B1學生,應該合理。不過需要留意有啲學生會喺呈分試先發力。如果你長期保持前50名,點都穩陣。

cl919 發表於 18-12-6 15:38
我都想知,請教各位前輩,地區一線學校,全級160人計,級排行幾多為之1A和1B呢
...

知道1A1B其實冇乜意義,自行時學校會睇排名, 你考得越前,自然機會愈高,差一名都可能差別好大!甲乙部純粹抽獎,1A同1B完全冇分別!

通常都係睇番大約名次嘅師兄師姐自行去到邊幾間學校作參考!

王家爸爸    發表於 18-12-6 17:37

mianyang_99 發表於 18-12-6 15:40
長協...應該級50內穩陣D~

長協的話……校長講過學校band3只有1×個,其餘band1&2約各佔一半。自己計
當然預50內就非常穩陣。

mianyang_99    發表於 18-12-7 09:07

王家爸爸 發表於 18-12-6 17:15
如果係地區出名既小學,又全級有160人,B1比例點都有4成,所以估64個B1學生,應該合理。不過需要留意有啲學 ...

未必一定,小兒一至四年級一直考全級33 至36 ,全級150人。那時想法也是打個折扣,起碼都有50名左右。而且小兒一直無補習,只是在呈一前報操數班一科。但第一次呈分,竟然考75。那時才懂得驚。即刻轉補習,買補充練習,果陣我痴左缐,迫阿仔做左22本英文comprehension。終於追返去呈二全級49,呈三52。最後好彩入返B1中學。所以大家在這搏殺期,不要鬆懈!

chinglong231  :囧:  發表於 18-12-14 11:16
SiuBBee    發表於 18-12-10 11:28
fionaytwong    發表於 18-12-7 09:44

IloveJJ 發表於 18-12-7 09:08
做22本comprehension ?咁你仔有無痴咗線?
坊間有咁多咩?

回覆樓主

22本係一年,每日做一至兩篇,星期六、日做多D,坊間幾乎所有comprehension 比我買曬,果年五升六我在書展入貨,無論新版,舊版、星加玻版(係深D)但果年學識好多英文生字。英文更考獲全班第一。回想起,好彩亞仔當年合作咋!

MimiCactus 發表於 18-12-7 07:23
未必一定,小兒一至四年級一直考全級33 至36 ,全級150人。那時想法也是打個折扣,起碼都有50名左右。而且 ...
我既做法剛好相反,小一至小四上學期,主要係重視語文同數學,參加唔同既寫作、數學比賽,打好基礎,但係成績只係中游,甚至中下游。
因為小四下學期既成績決定入唔入到精英班,所以開始將重心轉移返去課本度,等小朋友完全熟識本書既內容,再搵師兄攞份舊年既試卷,認真做一次。然後,將唔太熟既部分再重點溫習。
到咗精英班,都係主要睇份前兩年啲試卷,保證有考既內容全部識。

好多野唔係多就好。

mianyang_99 發表於 18-12-7 09:09
坊間有咁多咩?
如果買埋英美、新加坡、大陸既,真係有成三十本。

王家爸爸 發表於 18-12-7 10:41
我既做法剛好相反,小一至小四上學期,主要係重視語文同數學,參加唔同既寫作、數學比賽,打好基礎,但係成 ...
到高小仲有pass paper流出黎??無惡意質疑

我小朋友低、中小都仲有pass paper操,但到高小就真係靠實力,最多都只可以做街外補充練習。