用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次點分banding
樓主: bbq2008
go

級名次點分banding   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-12-7 13:31
級二同級三就話無分別啫, 級一同級二喎!

正如比賽, 通常大家只會記得邊個係冠軍, 邊個係亞軍呢? Who care? ...

我只係想講:一個小朋友有需要咁大壓力下成長嗎,如果考級一,級二個家長都要咁計較,個家長要檢討吓啦~

IloveJJ 發表於 18-12-7 15:04
即係發力只係小心啲?
我唔知人哋喎, 不過阿女如果唔係唔小心, 除咗科數, 其他科應該都係同佢哋叮噹馬頭喎, 佢哋其實都只係差1-2分而已, 不過乘大咗9倍就好融咁解。所以人哋應該起碼無咗check卷啱變錯、寫錯字、睇錯題呢D低級錯誤囉。

bbforever 發表於 18-12-7 11:16
到高小仲有pass paper流出黎??無惡意質疑

我小朋友低、中小都仲有pass paper操,但到高小就真係 ...
人哋俾唔俾你,其實睇你平時點幫人

love-baby 發表於 18-12-7 15:08
我只係想講:一個小朋友有需要咁大壓力下成長嗎,如果考級一,級二個家長都要咁計較,個家長要檢討吓啦~
...
我相信級頭三名既小朋友都會俾好大壓力自己。級一要保持, 級二想挑戰級一, 級三亦然。

王家爸爸 發表於 18-12-7 15:11
人哋俾唔俾你,其實睇你平時點幫人
我指呈分卷全世界都唔流出喎,除非識…老師

little_yolky 發表於 18-12-7 12:10
之前我都唔信有發力呢回事, 剛剛呈二完, 阿女有個朋友, 平時同阿女差唔多, 今次一標, D分咬住級一唔放, 嚇 ...
我一直都信,所以比較相信先訓練好小朋友既基礎知識,先唔睇學校成績。到需要時,基礎好就發到力,基礎唔好就發唔到。

little_yolky 發表於 18-12-7 15:12
我相信級頭三名既小朋友都會俾好大壓力自己。級一要保持, 級二想挑戰級一, 級三亦然。 ...
當拎到99分會失望到喊既,我寧願巫大志~
不用睇得失太重~

bbforever 發表於 18-12-7 15:20
當拎到99分會失望到喊既,我寧願巫大志~
不用睇得失太重~
攞99分真係好氣頂架!

IloveJJ 發表於 18-12-7 15:21
你講緊咩!
我係問你,你話嗰個同學係今次先發力,咁我問你佢同平時有咩唔同喎?咁你又話佢係小心,咁我咪 ...
我咪話唔知人哋點樣做到囉, 但係差果2-3分, 就一定係關小心事, 唔係識唔識既問題了。佢之前同阿女成績差唔多, 有高有低, 但今次除咗數學全部高阿女1-2分, 除咗因為小心, 我諗唔到有乜原因。1-2分一定唔關乎識唔識事。至於數學, 人哋一直都係好既, 今次比之前高幾分, 應該又係小心既問題。

mianyang_99    發表於 18-12-7 16:15

bbforever 發表於 18-12-7 15:15
我指呈分卷全世界都唔流出喎,除非識…老師
其他試卷會派,基本上可以從中知道老師出卷既思路,自己整返份類似既。

王家爸爸 發表於 18-12-7 15:27
其他試卷會派,基本上可以從中知道老師出卷既思路,自己整返份類似既。
可能有出試前模擬試卷嘅學校會易捉路啲, 對於我哋冇mockpaper嘅就比較難 。

王家爸爸 發表於 18-12-7 15:27

唔係一定派喎,若我無記錯,我小朋友當年果間係,一到P5-6係只會堂上睇,唔可以帶番屋企,謝絶父母參觀~~~

little_yolky 發表於 18-12-7 15:26
我咪話唔知人哋點樣做到囉, 但係差果2-3分, 就一定係關小心事, 唔係識唔識既問題了。佢之前同阿女成績差唔 ...
考試我信八分實力,兩分運氣㗎~

mianyang_99    發表於 18-12-7 16:15

mcl203 發表於 18-12-7 15:36
唔係一定派喎,若我無記錯,我小朋友當年果間係,一到P5-6係只會堂上睇,唔可以帶番屋企,謝絶父母參觀~ ...
你小朋友嗰間無派,但係補習社有卷。你要睇下老師心聲,睇下啲補習社點樣叫學生背番張試卷出呢。家長群組都可以做類似既野,大家分享。

kittttty    發表於 18-12-10 15:49

王家爸爸 發表於 18-12-7 15:40
你小朋友嗰間無派,但係補習社有卷。你要睇下老師心聲,睇下啲補習社點樣叫學生背番張試卷出呢。家長群組都 ...
背返張試卷出黎

王家爸爸 發表於 18-12-7 15:40
你小朋友嗰間無派,但係補習社有卷。你要睇下老師心聲,睇下啲補習社點樣叫學生背番張試卷出呢。家長群組都 ...

家長羣組,P5開始靜如深海啦,久唔久得隻蚊飛過。背卷,我果件就過目即忘,佢唔記得,我地亦懶問。真係唔覺兩年內有絶密流出喎~~~
‹ 上一主題|下一主題