用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 marymount vs sscps
go

marymount vs sscps [複製鏈接]

8    0    0    0

回覆樓主:

英小 vs 中小?
天主教vs基督教
較多blue bloodvs 有blue blood但較mps少

蝦米豬 發表於 18-12-6 13:41
英小 vs 中小?
天主教vs基督教
較多blue bloodvs 有blue blood但較mps少

sscps = st stephen’s college primary school = 英小 ? ~~~

has two offers now?

alice.c.wong 發表於 18-12-6 13:35
老公心儀marymount, 自己偏向sscps
請問有否用家可分享意見?

兩間差不多風格,似乎,MPS成績好D,可以考慮下慳番D學費~~~

alice.c.wong 發表於 18-12-6 13:35

MPS

mcl203 發表於 18-12-6 13:47
sscps = st stephen’s college primary school = 英小 ? ~~~

st stephen應該是中小

蝦米豬 發表於 18-12-6 19:12

不是講緊st Stephen girl 係赤柱嗰間,係英小

回覆樓主:

sscps 好遠,放學後如仲要去學嘢,會好累。綜合路程、學費、整體成績,我會選 marymount.

mcl203 發表於 18-12-6 15:09
兩間差不多風格,似乎,MPS成績好D,可以考慮下慳番D學費~~~

Language wise, isn't St Stephen in Stanley English+PTH, where MPS is English-Cantonese?

回覆樓主:

要諗埋中學,marymount 好啲定st stephen 好啲

Taka12 發表於 18-12-6 20:46
要諗埋中學,marymount 好啲定st stephen 好啲

坊間評,mss B1A, ssc B1C ~~~

蝦米豬 發表於 18-12-6 19:12

中環果間係 st. stephens’ girls primary school ~~~

vic_29 發表於 18-12-6 20:43
Language wise, isn't St Stephen in Stanley English+PTH, where MPS is English-Cantonese?

SSCPS唔知,MPS 係廣教中,只論英文語境,應該係SSCPS稍勝,始終資源多D,Net亦多好多,但全面成績係MPS較佳,兩間都係輕鬆學習既學校,風格近似~~~

兩間也是很好的學校,你早點下决定放位很多等待中的家長會感激你們的。
請問夫妻及小女們有何學校選擇及原因是什麽?
並且有什麽期望或擔心呢?
恭喜
SSCPS有offer是小女及家長付出努力的成果(3千幾申請,3百3rd IN,百餘個offer)。
我會㨂MPS交通較方便免學費。
大部份家長自行及大抽獎中心儀免費津校便放私校直資,學習安排彈性大。

freshbt 發表於 18-12-7 09:01
兩間也是很好的學校,你早點下决定放位很多等待中的家長會感激你們的。
請問夫妻及小女們有何學校選擇 ...

sscps不是千多人報嗎?

mcl203 發表於 18-12-6 23:59
SSCPS唔知,MPS 係廣教中,只論英文語境,應該係SSCPS稍勝,始終資源多D,Net亦多好多,但全面成績係MPS較 ...

請問係唔係兩間都注重閱讀,功課量偏少呢?

vic_29 發表於 18-12-7 13:45
請問係唔係兩間都注重閱讀,功課量偏少呢?

MPS就非常鼓勵閲讀,亦每年都有閱讀日,每日未上堂或閲讀堂都鼓勵學生閲讀,亦會推介書本battle of books成績亦唔錯,功課量應算少,但好似近年多左D,但仍然係非常輕鬆既少數學校之一 ~~~

若有更新,留待現正家長更正~~~

回覆樓主:

朋友係現任家長,
MPS (大女) & SSCPS (細女) . 對2 校分析如下:

相似:
功課量差不多, 熱愛閱讀, 老師有愛心,重英語

分別如下:
中文:
MPS: 使用課文較深,
廣教中+普通話堂
SSCPS: 課堂相對活動, 普教中+ 併音堂, 校本+啟思課本,有project / presentation

英文:
MPS: 有ENGLIT, 用課本教授, 少project / presentation
SSCPS: 用reader + 課本, NET teacher, 相對多project / presentation

數學: 2 間差不多, 英數

通識/GeneralStudies:
MPS: 小一起獨立一科
SSCPS: 小一至小四融入中及英文科內,
小五及六獨立一科

考試:
MPS: 三考+daily assessment
SSCPS: 二考+daily assessment

強項:
MPS: Speech, choir, 田徑
SSCPS: Speech, choir, Orchestra & Symphonic Band

Lindytiger 發表於 18-12-7 15:14
朋友係現任家長,
MPS (大女) & SSCPS (細女) . 對2 校分析如下:

Thanks for sharing
‹ 上一主題|下一主題