用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 marymount vs sscps
樓主: alice.c.wong
go

marymount vs sscps

回覆樓主:

多口搭咀,中學2間成綪有距離,St stephen college, band 2 生去考都收,大家覺得俾咁多錢,成績又1般,band 1生根本唔會去考,所以去考都係band 2

happiemm 發表於 18-12-8 10:32
多口搭咀,中學2間成綪有距離,St stephen college, band 2 生去考都收,大家覺得俾咁多錢,成績又1般,ban ...

我又多口撘句,係EK 家長先成日覺得SSC 唔好。人地今屆IB 出左3個狀元1個榜眼。DSE 都一啲唔失禮。

回覆樓主:

咁我講我本人親身經歷,唔係想踩邊間學校,我見阿女個同學係band 2生都收,先講出來share下,不過或者呢間學校好叻,入咗之後會真係令到學生進步好多,咁又真係好學校。

happiemm 發表於 18-12-8 14:46
咁我講我本人親身經歷,唔係想踩邊間學校,我見阿女個同學係band 2生都收,先講出來share下,不過或者呢間 ...

分享多一個新聞,等大家可以對SSC 了解多啲,唔係憑有限資訊去判斷一家學校

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181208/mobile/bkn-20181208101421711-1208_00822_001.html

Lindytiger 發表於 18-12-8 13:58
我又多口撘句,係EK 家長先成日覺得SSC 唔好。人地今屆IB 出左3個狀元1個榜眼。DSE 都一啲唔失禮。
多謝分享!是否SSC多人去外國讀書?
順便還想請問,中學寄宿方面,是全部同學都要求住在學校嗎?

b3410 發表於 18-12-8 17:19
多謝分享!是否SSC多人去外國讀書?
順便還想請問,中學寄宿方面,是全部同學都要求住在學校嗎?
...

根據現讀中學的朋友所講,不是強制性寄宿,多是住得遠既同學會寄宿。至於海外升學,就如其他傳統名校一樣到左中三開始會多同學去英美留校。相信學校亦因爲咁而有開辦IB 既想法。走既同學本身好多成績都係好好既,但父母對教育都係有要求既人,佢哋既目標唔係單單入到大學,對仔女既人生規劃、世界觀等等都有一定既要求。呢班父母可能本身已經係外國頂級學府畢業,目光自然宏大。其實呢種情況唔係單單SSC, 相信MPS 亦如是。我之前自己都有個topic 探討IB, DSE, GSE , 大家有興趣可以去睇下。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3710843

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

我都記得係一千幾

回覆樓主

今年好似有2千幾

alice.c.wong 發表於 18-12-6 13:35
老公心儀marymount, 自己偏向sscps
請問有否用家可分享意見?

點解鍾意SSCPS多D?

jo_rob 發表於 18-12-11 11:52
今年好似有2千幾

出二面我記得跟登記號碼數過一千頭。由1xxx開始的