用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南機會大嗎?
樓主: 傻妹
go

黃笏南機會大嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:00
銀禧多年嚟都只公佈3322同入U率,成績較難評估。
個人認為成績應只和直中相近。
...

其實呢幾間同九真比,係未九真再差小小?

小喵喵 發表於 18-12-9 13:10
其實呢幾間同九真比,係未九真再差小小?
九真成績最多只達B1尾水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:16
九真成績最多只達B1尾水平

如果係九真小排6/45,自行迦密會唔會太搏?

小喵喵 發表於 18-12-9 13:19
如果係九真小排6/45,自行迦密會唔會太搏?

如果係心儀,試吓無妨。
就算九真只有1/3 B1學生,級6都應會係B1B水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

Wfn 今年家長晚會公佈了Jupas 大學Degree 獲派率,58.7%,2017 and 16 分別是56.5 and 60%, 應該成績都不比其他同類學校差掛

回覆 SEA40 的帖子

他已經早在2016年離職了

SEA40    發表於 18-12-10 10:23

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:22
如果係心儀,試吓無妨。
就算九真只有1/3 B1學生,級6都應會係B1B水平

心儀係油真,自行另一間想填迦密又怕填兩間1A會唔會太搏?定另一間填返1B,是否銀禧更合適?

...

噢!真難決定。而直中就比一中好?

小喵喵 發表於 18-12-9 13:26
心儀係油真,自行另一間想填迦密又怕填兩間1A會唔會太搏?定另一間填返1B,是否銀禧更合適?
...

自行應選兩間心儀既學校,唔需要設保險線。否則只係放棄咗係大抽獎抽入更好學校既機會

尤其當你處身九龍城網,除非好心儀,否則自行無必要選D大抽獎放乙1必入既學校。

回覆 Gunfm1939 的帖子

JUPAS包D乜呢?

佢用嘅字眼係「聯招大學學士學位課程」,應該係解聯招裏邊有提供的大學degree,即是八大+ou

...

尋日去完銀禧簡介會,只有入边間u的%, 3322%, 完全冇提及4+成績,q&a session我又唔記得問. 其實校長咁強調自己係一間band one學校,點解唔show下呢?

soscho 發表於 18-12-9 14:58
尋日去完銀禧簡介會,只有入边間u的%, 3322%, 完全冇提及4+成績,q&a session我又唔記得問. 其實校長咁強 ...

我都想知

回覆樓主

我地噚日去到巳五點幾,只聽到尾果部分。但係如果佢唔公布,點解口碑都唔錯日呢?

soscho 發表於 18-12-9 14:58
尋日去完銀禧簡介會,只有入边間u的%, 3322%, 完全冇提及4+成績,q&a session我又唔記得問. 其實校長咁強 ...

佢band 1b or c?

NICOLE123 發表於 18-12-7 22:57
我地學校好多家長其實都仲好似一舊雲,
我想問以我校(九龍城男女一條龍中中)
依? 見你頭像, 我無記錯, 你係我心儀間中學既學生喎。如果無記錯, 咁首先你哋唔係一條龍, 只係直屬, 你哋小學2XX人, 中學得百幾個位, 收唔晒。以你哋學校既安排, 除非唔想入直中啫(我就恨到流晒口水), 否則自行一定揀啦, 你哋自己人玩晒。不過, 如果你哋想跳船, 又係肯定B1生, 咁當然可以乙一先揀返, 因為直屬位B2生都有得抽。

NICOLE123 發表於 18-12-7 22:57
我地學校好多家長其實都仲好似一舊雲,
我想問以我校(九龍城男女一條龍中中)
問吓貴校前輩 "小鹿揀學校" 就最好

Gunfm1939 發表於 18-12-9 13:46

佢用嘅字眼係「聯招大學學士學位課程」,應該係解聯招裏邊有提供的大學degree,即 ...
JUPAS degree, 係包括:
8 大
OUHK
SSSDP

OUHK同SSSDP, 不少科目, best 5 夠20分就近乎必入
就算8大, 亦有不少水泡科, 24分以下都入到

加上林鄭一上場就嚟咗招學位量化寬鬆, 入U率既參考價值, 對B1中學嚟講已經越嚟越低

little_yolky 發表於 18-12-10 08:35
依? 見你頭像, 我無記錯, 你係我心儀間中學既學生喎。如果無記錯, 咁首先你哋唔係一條龍, 只係直屬, 你哋小 ...

如不是頭果批B1生又不是特異人士自行填自己=掉張纸入垃圾箱。
BTW,如你去聽埋新校長既talk 包你心心眼。家長話吸引過史露比校長。

hkpapa852 發表於 18-12-10 08:41
問吓貴校前輩 "小鹿揀學校" 就最好

Thanks。等我搵返Dpost 重温先。
‹ 上一主題|下一主題