用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南機會大嗎?
樓主: 傻妹
go

黃笏南機會大嗎?  

傻妹 發表於 18-12-8 09:04
@sfuhsg
咩係一中?

一中係黃笏南原本校名簡稱.  原名係東華三院第一中學.

cacanov06 發表於 18-12-8 09:41
一中即係黃笏南,以前佢個名。

Oic , thank you

yaya_c 發表於 18-12-8 09:44
一中係黃笏南原本校名簡稱.  原名係東華三院第一中學.

Thank you

回覆 傻妹 的帖子

據知WFN近幾年注重田徑多過音樂, 疑似田徑於學界仲可保持D1, 但佢地嘅Orchestra呢繼年冇表現,比較遜色。

回覆 SEA40 的帖子

又唔係,前幾日學校樂團先係香港青年音樂匯演的高級組比賽攞咗銀獎,第二名(第一名係男拔),樂團好似開始有起色, Keep番起個水準;田徑就由13年到而家都係男女D1,上年女子組險勝培正, 所以組別冇變化

Gunfm1939 發表於 18-12-8 12:08
回覆 SEA40 的帖子

又唔係,前幾日學校樂團先係香港青年音樂匯演的高級組比賽攞咗銀獎,第二名(第一名係 ...
宜家樂團應不是盧X昌帶領?

回覆 NICOLE123 的帖子

似同我女一間, 不過我女上年畢業了

傻妹 發表於 18-12-6 13:18
女兒小學九龍城區,成績B1a至B1b,請門前自行黃笏南機會大嗎?自己有直屬中學但想試下其他,如果自行2間 ( ...
小學部係九龍城區又收女生既學校, 基本上無一間中學部既成績係差過黃笏南

自行選間同直中同Level或更低一級既有咩謂呢?

要諗都諗旅港, 華英, 迦密

或者他區既B1名校, 如上智, 油真, 保一, QES

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-8 12:30
小學部係九龍城區又收女生既學校, 基本上無一間中學部既成績係差過黃笏南

自行選間同直中同Level或更低一 ...

HKpapa 多謝你回覆,以我女咁成績上智機會大嗎?因為佢係B1A-B1B, 唔係B1A。謝謝你

傻妹 發表於 18-12-8 13:05

HKpapa 多謝你回覆,以我女咁成績上智機會大嗎?因為佢係B1A-B1B, 唔係B1A。謝謝你

乙一有直中保障,有1a1b料,自行兩間無理由唔去到盡。。。上智、MCS、
迦密、華英等都可以搏下。。。

PS:叩門華英,自行有選過佢好似有分加;而旅港若無自行過係無得叩。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 losoco 的帖子

唔係一定 B1A⋯⋯有機B1B

奥脫福 發表於 18-12-8 13:49
乙一有直中保障,有1a1b料,自行兩間無理由唔去到盡。。。上智、MCS、
迦密、華英等都可以搏下。 ...

Thank you so much, 資料很有用

傻妹 發表於 18-12-8 09:03
以往績一次係,一次唔係

有d學校自行時要求中英數常其中一科A,另外要B。如果無都無得申請 。

Bigtaoc123 發表於 18-12-8 21:59
有d學校自行時要求中英數常其中一科A,另外要B。如果無都無得申請 。

明白。去左心儀學校都知道是否合要求。謝謝你

hkpapa852 發表於 18-12-8 12:30

自行選間同直中同Level或更低一 ...

銀禧又是否同直中差唔多或好一點、差一點?銀禧同一中比較又如何呢?謝謝

回覆 傻妹 的帖子

請問學校會通知學生是b1a or b1b..... 學校從來未提及

Bigtaoc123 發表於 18-12-8 21:59

請問知唔知攞A係計呈一定呈二,我小朋友呈二得3條B(emoji)吴知有冇機?

young8888 發表於 18-12-9 00:49
回覆 傻妹 的帖子

請問學校會通知學生是b1a or b1b..... 學校從來未提及

老師唔會直接講架

傻妹 發表於 18-12-8 23:44
銀禧又是否同直中差唔多或好一點、差一點?銀禧同一中比較又如何呢?謝謝
...
銀禧多年嚟都只公佈3322同入U率,成績較難評估。
個人認為成績應只和直中相近。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。