用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南機會大嗎?
樓主: 傻妹
go

黃笏南機會大嗎?  

傻妹 發表於 18-12-6 17:03
回覆 Arabellahk 的帖子

真係架??
一般情況,BAND1a的學生,一部分會報考直資名校,有部分學生在自行前已知結果,剩下的BAND1a學生,在九龍城,女生會優先選瑪利諾,華英,迦密,再加區外名校,很少在自行階段就投降,報黃笏南。而且黃笏南好像有10個叩門位,BAND1a學生叩門成功率應該不會低。你女兒的主要競爭對手是BAND1b,  BAND1c.如你女兒是BAND1a不出意外,應穩入,若是BAND1b,就要看面試發揮了。

Arabellahk 發表於 18-12-7 14:29
一般情況,BAND1a的學生,一部分會報考直資名校,有部分學生在自行前已知結果,剩下的BAND1a學生,在九龍城 ...

但黃笏南多左男生競爭

傻妹 發表於 18-12-7 14:48

但黃笏南多左男生競爭

B1a男生自行一中?!唔係卦?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 18-12-7 15:17
我諗除非某D特殊喜好, B1A不論男女, 都唔會自行揀黃吧。但樓主話小朋友係B1A-B, 即界乎A-B之間, 而且係依過去成績估, 間直中出名唔清唔楚, 最麻煩係呢點, 你老老實實同我講, 我可以諗清諗楚, 依家真係斷估無痛苦。

little_yolky 發表於 18-12-7 15:35

我諗除非某D特殊喜好, B1A不論男女, 都唔會自行揀黃吧。但樓主話小朋友係B1A-B, 即界乎A-B之間, 而且係依過 ...

乙一放一中近乎必中。。。除左鐵粉,我諗唔到放佢落自行的理由。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主

1a-b洗唔洗咁快揀黃?除非好鐘意架啫

1 咸魚青菜各有所好,每個家庭總有不同嘅原因去㨂中學、排次序;

2 華英同迦密都係基督教學校,辦學團體對宗教嘅推行程度孰多孰寡因人而異,宗教因素亦影響部份家長排㨂學校次序

奥脫福 發表於 18-12-7 15:17

咩係自行一中?

5kin 發表於 18-12-7 17:21
1 咸魚青菜各有所好,每個家庭總有不同嘅原因去㨂中學、排次序;

2 華英同迦密都係基督教學校,辦學團體對 ...

對,主要係亞囡鍾意,大家都明,只要鍾意果樣嘢佢地就會落力去做好件事。所謂升大學%唔係我地最主要既目標,最緊要比上不足比下有餘細路又開心就好足夠了。呢個世界,一山還有一山高,做人唔好咁辛苦(emoji)(emoji)

傻妹 發表於 18-12-7 19:00
對,主要係亞囡鍾意,大家都明,只要鍾意果樣嘢佢地就會落力去做好件事。所謂升大學%唔係我地最主要既目 ...
但黃好着重音樂,你都要話俾女女知,做定準備。。

little_yolky 發表於 18-12-6 16:52
非常明白你既意思。如果你哋小學係津校, 又肯定係直屬, 所有B1生都可以經乙一直屬位派入的, 只係B2生需要抽 ...
我地學校好多家長其實都仲好似一舊雲,
我想問以我校(九龍城男女一條龍中中)

如果係B1生. 係唔係自行1 , 自行2, 同甲部都可以博其他學校, 到乙1先填番自己學校都一定必收????

Tabo63 發表於 18-12-7 22:10
但黃好着重音樂,你都要話俾女女知,做定準備。。

Thank you (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

奥脫福 發表於 18-12-7 15:41
乙一放一中近乎必中。。。除左鐵粉,我諗唔到放佢落自行的理由。

應該中硬,上年有band2都中

NICOLE123 發表於 18-12-7 22:57
我地學校好多家長其實都仲好似一舊雲,
我想問以我校(九龍城男女一條龍中中)
係。今日講座,聽完會明白多D

little_yolky 發表於 18-12-6 16:46
如果係衣車, 論成績就真係衣車好, 除非唔鐘意女校啫。不過, 直屬中學大抽奬85%需收小學部學生, 所以如果係B ...

請教衣車代表邊間呢?

傻妹 發表於 18-12-6 13:18
女兒小學九龍城區,成績B1a至B1b,請門前自行黃笏南機會大嗎?自己有直屬中學但想試下其他,如果自行2間 ( ...

妳小朋友中英數是否其中一科A,另外2科主科有B ?

Bigtaoc123 發表於 18-12-8 08:52
妳小朋友中英數是否其中一科A,另外2科主科有B ?

以往績一次係,一次唔係

sfuhsg 發表於 18-12-7 23:23
應該中硬,上年有band2都中

@sfuhsg
咩係一中?

yaumuimui 發表於 18-12-8 08:14
請教衣車代表邊間呢?
勝家。。

傻妹 發表於 18-12-8 09:04
@sfuhsg
咩係一中?

一中即係黃笏南,以前佢個名。